Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικές εταιρείες στο ΧΑΚ: «Ναυάγια», «λουκέτα» και χαμηλή εμπορευσιμότητα

Τι κατάφεραν μέχρι σήμερα οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες του ΧΑΚ. Το «ναυάγιο» της Sea Star, το «λουκέτο» της International Life και το «μετέωρο βήμα» της Εξέλιξης. Πώς πάνε Interlife και Επίλεκτος Ενεργειακή.

Ελληνικές εταιρείες στο ΧΑΚ: «Ναυάγια», «λουκέτα» και χαμηλή εμπορευσιμότητα

Όταν την προηγούμενη δεκαετία, ομάδα Ελλήνων επενδυτών αποκτούσε την πλειοψηφία των μετοχών του «οχήματος» της Megabet στο ΧΑΚ και δημιουργούσε την Sea Star Capital, με σκοπό να παίξει κομβικό ρόλο στην ναυτιλιακή αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν την τόσο ατυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Η ουσία είναι ότι η «προίκα» της Sea Star Capital (μεγάλα πακέτα μετοχών σε ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways) πέρασαν τελικά στην πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αποφάσισε τη διαγραφή των τίτλων της εισηγμένης, καθώς:

α) Δεν διαθέτει πλέον κανένα περιουσιακό στοιχείο και έχει σύνολο υποχρεώσεων 131,7 εκατ. ευρώ.

β) Οι οικονομικές καταστάσεις του 2016 συντάχθηκαν στη βάση της εκκαθάρισης της εταιρείας.

Όμως, η Sea Star Capital δεν είναι η μόνη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που «ατύχησε» στο ΧΑΚ. Έτσι, ανάλογη τύχη είχε και η ασφαλιστική εταιρεία International Life ΑΕΓΑ, η οποία υποχρεώθηκε το 2016 σε διακοπή των εργασιών της και σε ανάκληση των δραστηριοτήτων της.

Στο κυπριακό χρηματιστήριο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται (κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη του ενός εκατ. ευρώ), χωρίς οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα η επενδυτική εταιρεία Exelixis Investment, θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑ, Τρόπαια Συμμετοχών (οικογένεια Παπαγεωργίου).

Η Exelixis έχει πλέον εκποιήσει τις θυγατρικές της που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της ναυτιλίας (η πτωτική πορεία του κλάδου διέψευσε τις αρχικές προσδοκίες του management), το 2016 δεν είχε κύκλο εργασιών, ούτε υποχρεώσεις, παρά μόνο κάποια περιορισμένα διαθέσιμα (Ίδια κεφάλαια 242,6 χιλ. στις 31/12/2016).

Η διοίκηση της Τρόπαια πραγματοποίησε κάποιες κινήσεις προσέλκυσης επενδυτή στην εταιρεία (πώληση του «οχήματος»), οι οποίες όμως δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα και έτσι το διοικητικό συμβούλιο «μελετά τη μελλοντική πορεία της εισηγμένης».

Η πρώτη ελλαδική παρουσία στο ΧΑΚ ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο όμιλος Jumbo είχε εισάξει την τοπική (κυπριακή) θυγατρική του. Η πορεία της εταιρείας υπήρξε θεαματική, ωστόσο μετά από λίγα χρόνια ακολούθησε δημόσια πρόταση και απόσυρση της μετοχής από το ταμπλό, λόγω της περιορισμένης εμπορευσιμότητας του τίτλου.

Είναι λάθος όμως να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν διαπραγματεύονται σήμερα στο ΧΑΚ υγιείς εταιρείες από την Ελλάδα. Ωστόσο, στις πλείστες των περιπτώσεων, αυτές διακρίνονται για την περιορισμένη μετοχική τους διασπορά και για την χαμηλή τους εμπορευσιμότητα στο «πάτωμα» του ΧΑΚ, πράγμα που άλλωστε ισχύει και για τη μεγάλη πλειονότητα στο σύνολο των εισηγμένων.

Επίσης, καμιά από τις συγκεκριμένες εταιρείες δεν μπόρεσε να αντλήσει ρευστότητα ούτε από την ρηχή τοπική χρηματιστηριακή αγορά, ούτε καν από τα ρωσικά και τα ουκρανικά κεφάλαια που «αφθονούν» στο Νησί της Αφροδίτης. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο από το 2010 και μετά.

Πάντως, η ασφαλιστική εταιρεία Interlife με έδρα τη Θεσσαλονίκη (κερδοφόρος, διανέμει μερίσματα) αποτιμάται στο ταμπλό του ΧΑΚ (Νέα Αγορά) προς 17,6 εκατ. ευρώ.

Στο κυπριακό χρηματιστήριο επίσης διαπραγματεύεται και η Επίλεκτος Ενεργειακή (κεφαλαιοποίηση γύρω στα 43,6 εκατ. ευρώ), κερδοφόρος θυγατρική εταιρεία της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία που ελέγχεται από την οικογένεια Δοντά.

Μόλις το φετινό Ιούνιο εισήλθε προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ η ελληνική εταιρεία «Αθ. Κουκουτάρης» που δραστηριοποιείται στο χώρο των προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης και το 2016 σημείωσε κύκλο εργασιών 29 εκατ. και καθαρά κέρδη 2,25 εκατ. ευρώ.

Σε διαπραγμάτευση βρίσκεται και το πενταετές ομολογιακό δάνειο της Alpha Βank Cyprus (θυγατρικής της Alpha Bank) το οποίο λήγει το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v