Παρά την πολύ μεγάλη άνοδο τιμών που έχουν σημειώσει δεκάδες (μη τραπεζικές) μετοχές του ΧΑ κατά την τελευταία τετραετία, η πλειονότητα των τίτλων εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω, ή και πολύ κάτω, από τη λογιστική της αξία.
Έτσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων (λογιστική αξία 31ης/12/2016, τιμή κλεισίματος 5/5/2017), από τις 179 εισηγμένες εταιρείες:
α) Οι 26 έκλεισαν το 2016 με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
β) Οι 46 αποτιμώνται στο ΧΑ πάνω από τη λογιστική τους αξία.
γ) Οι υπόλοιπες 107 διαπραγματεύονται σε επίπεδα χαμηλότερα, ή πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους.
Μια δεύτερη διαπίστωση, είναι πως στις 107 εταιρείες που διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, συγκαταλέγονται πολλές που είναι υγιείς, σημειώνουν κερδοφόρα αποτελέσματα, ή ακόμη διαθέτουν και θετικό καθαρό ταμείο (αρνητικό τραπεζικό δανεισμό).
Για παράδειγμα, με P/BV μεταξύ 0,1 και 0,2 περιλαμβάνονται εννέα εισηγμένες, τέσσερις εκ των οποίων σημείωσαν θετικό καθαρό αποτέλεσμα το 2016 (βλέπε στοιχεία α’ πίνακα). Ή ακόμη με P/BV μεταξύ 0,6 και 0,7 διαπραγματεύονται 11 Όμιλοι, εκ των οποίων οι εννέα είναι κερδοφόροι και οι έξι έκλεισαν το 2016 με θετικό καθαρό ταμείο (ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΕ, ΕΥΔΑΠ, Entersoft, Quest Holdings, AS Company).
Επίσης, χαμηλότερα από την καθαρή τους θέση διαπραγματεύονται εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο και ταυτόχρονα αξιοσημείωτη μερισματική απόδοση (πχ ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, Κανάκης, Ευρωπαϊκή Πίστη) και φυσικά ισχυροί Όμιλοι με ηγετικά μερίδια στις αγορές που δραστηριοποιούνται (πχ Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli-Follie Group, MIG, Υγεία, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Καράτζης, Πλαστικά Θράκης, Attica Group, Μινωικές Γραμμές, Viohalco, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Cenergy, ΕΛΤΟΝ Χημικά, ΕΛΤΡΑΚ, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού, Ικτίνος Μάρμαρα, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, Autohellas).
Ακριβώς, στη λογιστική της αξία διαπραγματεύεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και μόλις 8% πάνω από αυτή η Lamda Development.
Βέβαια, ο δείκτης P/BV δεν στερείται μειονεκτημάτων, όπως για παράδειγμά το γεγονός ότι δεν συνεξετάζει παράγοντες όπως το ύψος της κερδοφορίας, η κατάσταση της ρευστότητας και οι οικονομικές προοπτικές μιας εταιρείας. Επίσης, πολύ συχνά μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα χρηματιστηριακά κέρδη και μετοχές με P/BV ανώτερο, ή και πολύ ανώτερο της μονάδας.
Πάντως, μια τιμή δείκτη πχ στο 1,40 σημαίνει πως ο αγοραστής της μετοχής για κάθε 1,40 ευρώ που καταβάλλει, το 1 ευρώ αφορά τα λογιστικοποιηθέντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και το 0,40 ευρώ τα μη λογιστικοποιηθέντα (πχ αξία brand name, πελατολόγιο, ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων).
Για P/BV ίσο με την μονάδα, ο αγοραστής αποκτά δωρεάν τα μη λογιστικοποιηθέντα περιουσιακά στοιχεία.
Τέλος, όταν ο δείκτης διαμορφώνεται στο 0,60, ο αγοραστής όχι μόνο αποκτά δωρεάν τα μη λογιστικοποιηθέντα περιουσιακά στοιχεία, αλλά επιπλέον αγοράζει με έκπτωση 40% τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν λογιστικοποιηθεί.