Τουλάχιστον 40 εισηγμένες εταιρείες είτε ήδη μοίρασαν, είτε προτίθενται να διανείμουν φέτος μετρητά στους μετόχους τους, γεγονός που αφενός αποτελεί στήριγμα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφετέρου δε, πιθανόν να καταρρίψει το περυσινό υψηλό της τελευταίας τριετίας 2014-2016 (είχε διαμορφωθεί στο ένα δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα).
Στον δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα αναφέρονται τα ποσά ανά μετοχή, που είτε έχουν μοιράσει, είτε προτίθενται να διανείμουν φέτος σαράντα εισηγμένες εταιρείες (άθροισμα μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου).
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μερισματικές αποδόσεις που προκύπτουν είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με το τραπεζικό επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων (κάπου μεταξύ 0,50% και 0,60%, με πτωτική μάλιστα τάση), ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν το αν και κατά πόσο:
• οι διανομές των μετρητών έχουν πρόσκαιρο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα (π.χ. ορισμένες εταιρείες έχουν μοιράσει περισσότερα λεφτά από τα κέρδη της χρονιάς).
• το οικονομικό μέλλον των εταιρειών αυτών είναι ευμετάβλητο (π.χ. κυκλικοί κλάδοι που διάγουν το πάνω μέρος της ημιτονοειδούς τους καμπύλης) ή αβέβαιο.
• τα ποσά αυτά έχουν ήδη μοιραστεί έως σήμερα, οπότε όσοι αποφασίσουν να αγοράσουν, θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουν το 2018 για να… πάνε ταμείο.
Στην αρχή του χρόνου, οι περισσότεροι αναλυτές υποστήριζαν πως το περυσινό ρεκόρ τριετίας του ενός δισ. ευρώ δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί μέσα στο 2017, συνεκτιμώντας πως κάποιες εισηγμένες «τέντωσαν» τις διανομές του 2016 λόγω της φετινής αυξημένης φορολόγησης των μερισμάτων (από το 10% στο 15%).
Κάτι τέτοιο όμως είναι αμφίβολο αν θα συμβεί με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, καθώς:
• Αρκετές εταιρείες θα δώσουν φέτος μετρητά στους μετόχους τους, χωρίς να το έχουν κάνει πέρυσι (π.χ. Fourlis, MLS, Ελληνικά Πετρέλαια, Κλουκίνας-Λάππας, Μοτοδυναμική και η νεοεισηγμένη Intercontinental ΑΕΕΑΠ).
• Αρκετοί άλλοι μεγάλοι σε μέγεθος όμιλοι είναι διατεθειμένοι να ανεβάσουν φέτος τα ποσά που θα διανείμουν, όπως π.χ. η Coca-Cola HBC, η Motor Oil, η ΕΥΔΑΠ, η ΜΕΤΚΑ, ο Καρέλιας, η ΤΙΤΑΝ, η Sarantis, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (διπλή η προσφυγή στο ταμείο) και φυσικά ο ΟΤΕ.
• Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές για τη δεύτερη θετική αξιολόγηση πιθανόν να βελτιώσει το ευρύτερο οικονομικό κλίμα και να ωθήσει ορισμένες από τις κερδοφόρες εταιρείες που μέχρι σήμερα τηρούν αμυντική στάση στο να ανταμείψουν και αυτές τους μετόχους τους.
Άλλωστε, στον παρατιθέμενο πίνακα συγκαταλέγονται μόνο οι εταιρείες που έχουν δημοσιοποιήσει τις προθέσεις τους για διανομές μετρητών, καθώς αρκετές άλλες: α) Θα ξεκαθαρίσουν τη θέση στους την «τελευταία στιγμή», δηλαδή κατά την ημέρα των τακτικών τους γενικών συνελεύσεων (η ΓΕΚΕ έχει ανακοινώσει ότι θα διανείμει μέρισμα, όχι όμως και το ύψος του) και β) Ίσως θα εξετάσουν μετά το τέλος του καλοκαιριού το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτων γενικών συνελεύσεων με θέμα είτε την επιστροφή κεφαλαίου, είτε τη διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων.
Στις πολλές κερδοφόρες εταιρείες που δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα χρηματικές διανομές στους μετόχους τους συγκαταλέγονται τα Folli-Follie, τα Πλαστικά Θράκης, η Flexopack, ο Καράτζης, η ΕΛΤΡΑΚ, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, καθώς και εισηγμένες που πέρυσι είχαν προχωρήσει σε μοίρασμα μετρητών όπως π.χ. οι Μύλοι Λούλη, οι Μύλοι Κεπενού, η Entersoft (διπλή διανομή το 2016), η Epsilon Net (συνήθως επιστρέφει κεφάλαια ανά διετία) και ο Πετρόπουλος.
ΥΓ: Τα ποσά σε ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή συμπεριλαμβάνουν και τα ποσά που ήδη μοιράστηκαν στις αρχές του έτους.