Την προηγούμενη δεκαετία, οι «παλιοί» επενδυτές του χρηματιστηρίου υποστήριζαν πως αν δεις μια μετοχή να δίνει μερισματική απόδοση που να αντιστοιχεί στο μισό των τραπεζικών επιτοκίων, τότε μάλλον αξίζει να την αγοράσεις.
Την ίδια άποψη είχε και ο πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας που είχε δηλώσει το 1999 δημοσίως πως θεωρούσε ακριβή την τιμή της μετοχής της, με το εξής σκεπτικό: «Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται κατά διαστήματα πότε ανοδικά και πότε καθοδικά. Ο επενδυτής λοιπόν θα πρέπει να έχει τέτοιες μετοχές, που στις πτωτικές χρηματιστηριακές περιόδους να του εξασφαλίζουν μια μερισματική απόδοση σχετικά παραπλήσια με αυτή των τραπεζικών επιτοκίων και στους ανοδικούς κύκλους του ΧΑ, να του δίνουν τη δυνατότητα να καρπωθεί τις υπεραξίες που θα προκύψουν».
Με βάση τα προαναφερόμενα, σήμερα υπάρχει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ευρεία σειρά μετοχών που θα θεωρούνταν υποτιμημένες και αγοραστικές ευκαιρίες, καθώς: α) Τα τραπεζικά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην καλύτερη περίπτωση πιάνουν το 1%, ενώ η τάση τους είναι πτωτική, β) Τα αντίστοιχα επιτόκια στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμη χαμηλότερα, ή και σε κάποιες περιπτώσεις αρνητικά, γ) πολλές εισηγμένες εταιρείες έχουν διανείμει ή έχουν προαναγγείλει μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου που οδηγούν σε πολύ υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις.
Στον παρατιθέμενο πίνακα εμφανίζονται οι μερισματικές αποδόσεις 17 μετοχών του ΧΑ, με βάση τα μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου που έχουν εξαγγείλει, ή και έχουν διανείμει οι εταιρείες και τα κλεισίματα τιμών της 24ης Μαρτίου του 2016.
Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτουν αποδόσεις που όχι μόνο υπερβαίνουν το τρέχον τραπεζικό επιτόκιο (κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και του 1%), αλλά ενίοτε ξεπερνούν ακόμη και τα επίπεδα του 5% ή και του 10%!
Και φυσικά, πέραν αυτών των εταιρειών, υπάρχουν και άλλες που αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να μοιράσουν χρήμα μέσα στο 2016, πλην όμως δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τις σχετικές τους αποφάσεις.
Στις «ύποπτες» εταιρείες για διανομή μετρητών συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων- και οι ΟΛΠ, ΟΛΘ, Autohellas, Kleeman, ΓΕΚΕ (έχει ήδη διανείμει προμέρισμα), ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ -4,48%, ΕΥΔΑΠ, Ικτίνος Μάρμαρα, Καρέλιας, ΟΠΑΠ, Κανάκης, Flexopack, Πλαστικά Κρήτης, Καράτζης, Μύλοι Κεπενού, Μύλοι Λούλη, Κυριακίδης Μάρμαρα και Mermeren Kombinat.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, στις περιπτώσεις των εταιρειών που διανέμουν μέρισμα, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεκτιμούν και παράγοντες, όπως:
• Το αν μέρος ή και το σύνολο των ποσών που αναγράφονται στον πίνακα έχουν ήδη διανεμηθεί, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να περιμένουν να εισπράξουν άλλα χρήματα μέσα στο 2016.
• Αν τα τρέχοντα διανεμόμενα μερίσματα είναι διατηρήσιμα και στο μέλλον, ή εναλλακτικά το φετινό μοίρασμα τέτοιων ποσών θεωρείται συγκυριακό και μη επαναλαμβανόμενο.
• Σε πολλές περιπτώσεις του παρατιθέμενου πίνακα, αναφέρονται οι μέχρι τώρα προθέσεις των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών για τις προτάσεις που θα φέρουν προς ψήφιση στις επικείμενες τακτικές γενικές συνελεύσεις (θα διεξαχθούν έως και την 30ή Ιουνίου). Υπάρχει λοιπόν η περίπτωση -πράγμα που το είδαμε και πέρυσι-, οι διοικήσεις να αλλάξουν το περιεχόμενο των προτάσεών τους, λόγω μεταβολής των συνθηκών στο γενικότερο οικονομικό κλίμα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin• Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις αντανακλούν ως ένα βαθμό και την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί για την ελληνική οικονομία.
ΥΓ. Η διοίκηση της Autohellas προτίθεται να προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά τίτλο, γεγονός που οδηγεί σε μερισματική απόδοση 7,8% με βάση το κλείσιμο της 24ης Μαρτίου 2016.
Επιπρόσθετα, υψηλές μερισματικές αποδόσεις προκύπτουν και για τις εταιρίες ΕΚΤΕΡ και Ευρωπαϊκή Πίστη, καθώς η πρώτη θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή και η δεύτερη 0,06 ευρώ ανά μετοχή.
