Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γόρδιος Δεσμός το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

Γιατί η πρόταση του ΣΜΕΧΑ θα μπορούσε να απαλλάξει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών από ένα δίλημμα που συνεπάγεται μεγάλο πολιτικό ρίσκο και κυρίως, πηγή κινδύνων για την οικονομία και τις περιουσίες δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Γόρδιος Δεσμός το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

O υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι τελικά αυτός που θα λάβει την ουσιαστική πολιτική απόφαση (και ευθύνη) για το πότε και με ποιους όρους θα επαναλειτουργήσει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα:

• Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος συζητούν ήδη προκειμένου να εισηγηθούν στο Υπουργείο Οικονομικών την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα περιέχει το πλαίσιο (τους όρους) σύμφωνα με το οποίο θα επαναλειτουργήσει το ΧΑ. 

• Για να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΤτΕΕΛΛ +1,06% βρίσκονται σε διάλογο και δέχονται εισηγήσεις από συνεργαζόμενους φορείς (πχ η ΕΚ από ΣΜΕΧΑ, ΧΑ, Ένωση Θεσμικών και Σύνδεσμο Επενδυτών Διαδικτύου, ενώ η ΤτΕΕΛΛ +1,06% από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών).

• Το πότε θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία του ΧΑ θα κριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπου όμως θεωρείται απίθανο κάτι τέτοιο να αποφασιστεί χωρίς διάλογο και γενικότερα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών.

Και μπορεί μέχρι σήμερα το ζήτημα να μην έχει μπει ψηλά στην τρέχουσα πολιτική ατζέντα της χώρας (επικρατούν οι ισορροπίες στη Βουλή) ωστόσο η τελική απόφαση του υπουργού θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και τις περιουσίες πολλών δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Τυχόν μεγάλη καθυστέρηση θα φέρει πιθανότατα το ΧΑ εκτός των διεθνών δεικτών και ουσιαστικά εκτός του φάσματος των περισσότερων ξένων χαρτοφυλακίων. Κάτι τέτοιο επίσης θα ωθήσει πολλές εισηγμένες εταιρείες να «μεταναστεύσουν» σε άλλες κεφαλαιαγορές και προφανώς θα δυσκολέψει τις προσπάθειες των τραπεζών να επανακεφαλαιοποιηθούν μέσα στο 2015. Προφανές είναι πως μετά από όλα αυτά θα χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, τυχόν άμεσο άνοιγμα του ΧΑ με τους Έλληνες επενδυτές να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους προκειμένου να αγοράζουν τίτλους, πιθανολογείται πως θα οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τις τιμές των μετοχών και θα μειώσει κατά μερικά δισεκατομμύρια ευρώ τις περιουσίες πολλών δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων! Και σ' αυτή την περίπτωση, οι απώλειες θα προέρχονται από μια «σημαδεμένη» αγορά υπέρ των πωλητών και φυσικά υπέρ των ξένων, με τη... βούλα μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης!

Και στη μια, και στην άλλη περίπτωση, το πολιτικό ρίσκο του κ. Τσακαλώτου θα είναι μεγάλο.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η θέση του ΣΜΕΧΑ είναι ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορο άνοιγμα της αγοράς με ελευθερία κινήσεων για όλους τους επενδυτές δείχνει. Κρίνεται από το ΣΜΕΧΑ ως ρεαλιστική καθώς εκτιμάται ότι το όποιο ποσό τελικά φύγει από τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών και θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό, δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεράσει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι χρηματιστές μάλιστα είναι «ανοιχτοί» και σε κάποιους ενδεχόμενους περιορισμούς που θα μπορούσαν να τεθούν σε αρχικό στάδιο, προκειμένου οι όποιες παρενέργειες να είναι πολύ περιορισμένες και απόλυτα ελέγξιμες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ανασταλεί η διαπραγμάτευση των τραπεζικών τίτλων για λίγες ακόμη συνεδριάσεις. Ή επίσης θα μπορούσε για κάποιες ημέρες να τεθούν διαφορετικά ανώτατα όρια διακυμάνσεων (limit up, limit down).

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Το μόνο βέβαιο είναι πως η χρηματιστηριακή αγορά βγήκε βαριά τραυματισμένη μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τελευταίων εβδομάδων. Ήδη ορισμένες ΑΧΕ προχώρησαν ήδη σε περικοπές αποδοχών του προσωπικού τους, ενώ αρκετές -αν δεν αλλάξει το κλίμα- σχεδιάζουν απολύσεις από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v