Η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες άγγιξε τα 2,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ τους τελευταίους 4 μήνες έχουν φύγει καταθέσεις 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για μια πτώση 16% από τον Δεκέμβριο, σημειώνει η Goldman Sachs, αναφέροντας πως η αύξηση του ορίου του ELA κατά επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο υποδηλώνει πως οι εκροές καταθέσεων ενδέχεται να αυξήθηκαν και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες.
Καθώς δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά, οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται αποκλειστικά στην ΕΚΤ για την αναχρηματοδότησή τους. Η χρήση των εργαλείων της ΕΚΤ από την Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 60 δισ. ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντιπροσωπεύει το 18% της συνολικής χρήσης των εργαλείων της ΕΚΤ. Μάλιστα, πλέον, το 27% όλων των ελληνικών τραπεζών assets χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αν και το πλαφόν του ELA αυξάνεται, οι τράπεζες μέχρι στιγμής δεν έχουν περιοριστεί σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα των collaterals. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πρόσβαση σε assets διαθέσιμα για discount στο πλαίσιο του ELA, ύψους 115 δισ. ευρώ.
Όπως εκτιμά ο οίκος, αυτό τους δίνει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 40 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά αν υπάρξει αναθεώρηση και κούρεμα στην αξία των collaterals που αποδέχεται η ΕΚΤ. Καθώς τα στοιχεία για τα haircuts δεν δημοσιοποιούνται πλήρως, η Goldman, μετά από συζητήσεις που είχε με τραπεζίτες, εκτιμά πως τα haircuts του ELA βρίσκονται σήμερα γύρω στο επίπεδο του 30%. Αν αυτό αυξηθεί στο 50%, εκτιμάται πως το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα μειωθεί προς τα 10 δισ. ευρώ.
Πάντως, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, ενώ οι ελληνικές τράπεζες χάνουν καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της υπόλοιπης ευρωζώνης φαίνεται πως δεν επηρεάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο, όμως ακόμα δεν έχει φανεί αν υπάρχει επίπτωση από την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Απρίλιο.