ΧΑ: Η εξαΰλωση των τραπεζών και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Τι μηνύματα στέλνει η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και warrants. Ποιοι οδεύουν προς την έξοδο. Τα «χαρτιά» δύο ταχυτήτων στο ΧΑ και οι φόβοι των επενδυτών. Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις και ποια είναι η σημασία του όγκου συναλλαγών.

ΧΑ: Η εξαΰλωση των τραπεζών και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Η έκρηξη της μεταβλητότητας στην αγορά όπως αποτυπώνεται κυρίως στις τραπεζικές αξίες, στα warrants τους αλλά και στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, αν και αναμενόμενη, δεδομένης της σημασίας των ανοικτών θεμάτων, τόσο στην οικονομία, όσο και στην πολιτική ατζέντα, φαίνεται να ξεπερνά ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι μετοχικοί τίτλοι των ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank έχουν ήδη χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας τους από την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες προσέγγισαν και το 30% και στην περίπτωση της Πειραιώς το 35%.

Παράλληλα, τα warrants επίσης σημειώνουν πολύ μεγάλες απώλειες, ενώ οι πιέσεις είναι παρούσες και στα ελληνικά ομόλογα. Οι αποδόσεις στις κοντινές λήξεις των ομολόγων, όπως η τριετία και η πενταετία, έχουν εκτοξευτεί στο 14% και 11,8%, ενώ στις 23 Ιανουαρίου κυμαίνονταν στο 10% και στο 9,2%, αντίστοιχα (βλέπε σχετικά το γράφημα με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς).

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η ισχύς από τις ομοβροντίες των πωλητών, hedge funds και θεσμικών επενδυτών σίγουρα θα πρέπει να προεξοφλεί τους αυξημένους πολιτικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους, αφού οι τράπεζες αποτελούν το κατεξοχήν όχημα για το στοίχημα στην οικονομία.

Η ένταση όμως των πωλήσεων είναι τέτοια που οι πωλητές δείχνουν να φοβούνται ότι η πολιτική κατάσταση θα ακυρώσει όλα τα οφέλη που έχει καταφέρει η οικονομία την προηγούμενη πενταετία και ότι ενδεχομένως οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν τη χώρα ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ.

Οι δείκτες τους κινούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2010, όταν οι τιμές τους είχαν συμπεριλάβει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με το PSI αλλά και την υπαρκτή πιθανότητα ενός Grexit.

Ωστόσο, η πορεία των λοιπών δεικτοβαρών μετοχών, όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie Group, Μυτιληναίος, δεν φαίνεται να δίνει πόντους σε αυτό το σενάριο. Οι ξένοι δεν φαίνεται να κλείνουν άρον-άρον τις θέσεις τους σε όλες τις ελληνικές μετοχές.

Οπότε, και σε δεύτερο επίπεδο, οι μικροοικονομικές εξελίξεις που εισέρχονται στο προσκήνιο και αφορούν περισσότερο τον ίδιο τον κλάδο των τραπεζών, ενισχύουν ακόμα περισσότερο το προφίλ του ρίσκου των τραπεζικών μετοχών.

Τα ζητήματα των αλλαγών στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και του ΤΧΣ, αλλά και το θέμα άσκησης ή μη των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ είναι κομβικά για την πορεία του κλάδου και αυτά δείχνουν να βαραίνουν υπέρμετρα το ήδη φοβικό κλίμα.

Συνεπώς, οι φόβοι που προεξοφλούνται στην τρέχουσα πτώση αφορούν περισσότερο το επίπεδο λειτουργίας των τραπεζών, καθώς οι παραπάνω αλλαγές πιθανόν να επιδεινώνουν σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού τους και να επιδρούν αρνητικά ή και να ακυρώνουν τα πλάνα αναδιάρθρωσής τους.

Το επιχείρημα που αντιτάσσουν οι πιο μετριοπαθείς, εκτός από τα πιθανά οφέλη των αποφάσεων της ΕΚΤ, είναι ότι μεσοπρόθεσμα οι επενδυτές θα εξετάσουν την αξία και θα αναλύσουν τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Κατά μέσο όρο, οι τραπεζικές μετοχές αποτιμώνται τώρα με 0,5 φορά την ενσώματη λογιστική αξία τους για το 2016 και σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σημείο εισόδου για επενδυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, η μεταβλητότητά τους είναι τόσο υψηλή που τις καθιστά επιλέξιμες μόνο από επιθετικά hedge funds.

Σε διαφορετικό επίπεδο ανάλυσης, το πιο βασικό στοιχείο που επισημαίνουν στην αγορά οι traders είναι η αναντιστοιχία του όγκου των συναλλαγών την προηγούμενη Παρασκευή με τις δύο επόμενες συνεδριάσεις, στις περιπτώσεις των τραπεζών πλην της ΕΤΕ. Η ΕΤΕ πραγματοποίησε συναλλαγές 38,5 εκατ. τεμάχια χθες και 20,2 εκατ. τεμάχια τη Δευτέρα στις πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ την Παρασκευή στην άνοδο, που ήταν τελικά συνεδρίαση διανομής χαρτιών, έγιναν συναλλαγές πάνω από 65 εκατ.

Στον αντίποδα, στην Alpha Bank, στις 23 Ιανουαρίου οι συναλλαγές ανήλθαν σε 118 εκατ. κομμάτια ενώ αθροιστικά χθες και προχθές στα 170 εκατ. μετοχές, ξεπερνώντας τις συναλλαγές της Παρασκευής.

Ίδια εικόνα και στη Eurobank, όπου οι συναλλαγές της Παρασκευής ήταν μικρές στα 44 εκατ. μετοχές, έναντι 45 εκατ. και 71 εκατ. στις δύο τελευταίες ημέρες.

Για την Πειραιώς η εικόνα είναι πιο περίπλοκη, αφού μετά τις ήπιες συναλλαγές στις 23/12 στα μόλις 11 εκατ. μετοχές, επακολούθησαν τα 63,5 εκατ. μετοχές αθροιστικά στις 26 και 27 Ιανουαρίου. Η αίσθηση της αγοράς είναι ότι όταν υπάρξει αντίδραση στις τιμές, οι διαφορές στις συναλλαγές θα έχουν και αυτές τη σημασία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v