Περιορισμένος είναι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο κίνδυνος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από το ενδεχόμενο να μη ληφθεί υπόψη στο stess test η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση (tax credit).
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος, ο αναβαλλόμενος φόρος στους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σήμερα είναι 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 10 δισ. αφορούν ζημίες από το PSI+ και ζημίες πιστωτικού κινδύνου και επομένως μετρούν στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (fully loaded capital ratios).
Η μετατροπή όμως του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση συνεπάγεται και αύξηση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικό κατά 7 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζει η Goldman Sachs. Επομένως το πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι από τη μετατροπή ψαλιδίζεται, με βάση την Goldman Sachs, σε περίπου 1 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Ως εκ τούτου, ακόμη και στο σενάριο όπου η προσφάτως ψηφισθείσα ρύθμιση από την Ελληνική Βουλή δεν συνυπολογισθεί στο stress test των ΕΚΤ - EBA η επίπτωση θα είναι μικρή και διαμορφώνεται σε 30 με 60 μονάδες βάσης στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (CET1).
Ο οίκος πάντως σημειώνει ότι το παραπάνω θέμα προστίθεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει παραμονές της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests. Εκτός από τον αναβαλλόμενο φόρο στο επίκεντρο βρίσκεται και η αναγνώριση των πλάνων αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Η Goldman Sachs εκφράζει την προτίμησή της για την Alpha Bank και την Εθνική (διατηρεί σε αυτές σύσταση «αγοράς»), καθώς, όπως υποστηρίζει βλέπει μικρότερα ρίσκα dilution βραχυπρόθεσμα.
Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, η τιμή-στόχος 12μήνου για την Alpha Bank είναι 0,82 ευρώ, για την Πειραιώς 1,7 ευρώ, για τη Eurobank 0,38 ευρώ και για την Εθνική 3,15 ευρώ.