Το... γυμνό παιχνίδι με τις τραπεζικές μετοχές και η ΕΚ

Πρόστιμα προαναγγέλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις «γυμνές» πωλήσεις τραπεζικών τίτλων. Πώς κινήθηκαν οι μετοχές παραμονές της εισαγωγής των νέων χαρτιών από τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η περίπτωση ΕΤΕ και Eurobank και τα «παράθυρα» στη νομοθεσία.

Το... γυμνό παιχνίδι με τις τραπεζικές μετοχές και η ΕΚ

Σε άνοιγμα κωδικών και σε πρόστιμα προσανατολίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από σχετικές έρευνες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας αναφορικά με το short selling.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα των «γυμνών πωλήσεων» (naked short selling) που διενεργήθηκαν τις παραμονές της εισαγωγής των μετοχών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αφού προηγουμένως στην αγορά καταγράφηκαν μεγάλες απώλειες και υψηλοί όγκοι πριν από την εισαγωγή των νέων τίτλων και με χρήση, όπως φαίνεται, του κανόνα T+3.

Με τις νέες μετοχές της Εθνικής να εισάγονται προς διαπραγμάτευση σήμερα (ολοκληρώνοντας τον κύκλο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες), στην αγορά καταγράφονται αντιδράσεις για όσα διαδραματίστηκαν πριν από την εισαγωγή των μετοχών τόσο της ΕΤΕ όσο και της Eurobank.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι τα κακά προηγούμενα δεν στάθηκαν αρκετά για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να μεριμνήσει για την αποφυγή ανάλογων φαινομένων με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Ο χθεσινός σάλος που προκλήθηκε με τη συναλλακτική δραστηριότητα του τίτλου της ΕΤΕ προκαλεί εύλογες απορίες για την αποτελεσματικότητα της εποπτικής αρχής, η οποία παρακολούθησε πρόσφατα παρόμοια φαινόμενα σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να παρέμβει άμεσα.

Χθες πωλητές 5,77 εκατ. μετοχών της ΕΤΕ προχώρησαν σε αγορές τίτλων και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες, σε μια προσπάθεια να καλύψουν θέσεις που είχαν ανοίξει μέσα από «γυμνές» πωλήσεις παραμονές της εισαγωγής των νέων μετοχών της τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, πριν από την εισαγωγή των τίτλων της ΕΤΕ (στα όρια του Τ+3) οι όγκοι εκτοξεύτηκαν και οι απώλειες έφτασαν το 15%.

Συγκεκριμένα:

Τέσσερις ημέρες πριν από την εισαγωγή των νέων τίτλων, στις 14 Μαΐου, η μετοχή παρουσιάζει όγκο 16.635.648 τεμαχίων και κλείνει με πτώση 3,2%. Την επόμενη ημέρα, ο όγκος εκτοξεύεται στα 82.122.701 τεμάχια και ο τίτλος υποχωρεί 10,74%.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο όγκος συναλλαγών μειώνεται σε 37.734.809 τεμάχια και χθες, παραμονή εισαγωγής των νέων τίτλων, ο όγκος συναλλαγών φτάνει στα 74.046.321 τεμάχια. Τζίρος 158,2 εκατ. ευρώ και 9,907 πράξεις.

Στο διάστημα από τις 14 Μαΐου έως χθες, ο τίτλος υποχώρησε 15,6%.

Είχε προηγηθεί το προηγούμενο της Eurobank: Η μετοχή ξεκίνησε το 2014 στο 0,553 ευρώ. Μία μέρα πριν από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου (3/4), βρισκόταν στο 0,458 ευρώ με συναλλαγές 1.977.237 τμχ.

Τέσσερις ημέρες πριν από την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ταμπλό, στις 2/5 (Τ-4), η τιμή μετοχής είναι στο 0,483 ευρώ. Ωστόσο, ο μέσος ημερήσιος τζίρος τη χρονική περίοδο από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου έως το Τ-4 εκτοξεύεται στα 18.454.112 τεμάχια.

Μία ημέρα πριν από την εισαγωγή των νέων μετοχών (7/5), το τοπίο έχει αλλάξει άρδην: Η μετοχή βρίσκεται στο 0,384 και χάνει 20,5% από τις 2 Μαίου. Ο δε μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών το ίδιο διάστημα έχει εκτοξευθεί στα 100.515.812 τεμάχια.

Τα κενά στο πλαίσιο

Η ανακοίνωση στην οποία είχε προβεί η Ε.Κ. μία ημέρα πριν από την εισαγωγή των νέων τίτλων της Eurobank στο Χρηματιστήριο υπενθύμιζε πως θα πρέπει να τηρούνται τα πανευρωπαϊκά ισχύοντα και τόνιζε: «Η χρήση δικαιωμάτων εγγραφής για νέες μετοχές στο πλαίσιο ανοικτής πώλησης μπορεί να διασφαλίσει επαρκώς ότι οι μετοχές θα είναι διαθέσιμες για διακανονισμό μόνο στην περίπτωση που η ρύθμιση είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται ο διακανονισμός της ανοικτής πώλησης στο προβλεπόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να θεσπιστούν κανόνες που να διασφαλίζουν ότι οι μετοχές που προκύπτουν από τα δικαιώματα εγγραφής είναι διαθέσιμες κατά την ημερομηνία διακανονισμού ή πριν απ' αυτήν και σε ποσότητα τουλάχιστον ισοδύναμη με τον αριθμό των μετοχών που πρόκειται να τεθούν σε ανοικτή πώληση».

Εφιστούσε δε την προσοχή του επενδυτικού κοινού στο γεγονός ότι σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Eurobank το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας προσφοράς χαρακτηρίζεται αναμενόμενο» κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Εθνικής.

Η αντίδραση της εποπτικής αρχής ήρθε χθες περίπου άμεσα με την απάντηση πως «υπάρχουν ευρήματα παραβατικότητας και εντός των επόμενων ημερών οι υπεύθυνοι θα υποστούν σημαντικές κυρώσεις».

Οι κυρώσεις βάσει του σχετικού Ν. 4141/2013 μπορούν να φθάσουν έως το 1 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι μία ημέρα πριν από την εισαγωγή των νέων τίτλων της ΕΤΕ στο χρηματιστηριακό ταμπλό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει στοιχεία παραβατικότητας προκαλεί διπλά «συναισθήματα»: ικανοποίηση για την εγρήγορση στην οποία βρίσκονται οι αρμόδιοι, αλλά και ερωτήματα γιατί αυτή η εγρήγορση δεν εφαρμόστηκε στις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου οι ενδείξεις ήταν ανάλογες και σίγουρα εξίσου ασυνήθιστες.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει ανακοίνωση, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση short selling για την ΕΤΕ. «Για την ύπαρξη short selling, ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή αν υπάρξει πτώση αυτής)», ανέφερε.

Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση το παραπάνω εάν το Εuro2day.gr δεν είχε λάβει χθες δήλωση κορυφαίου εκπροσώπου της Ε.Κ. πως υπάρχουν ευρήματα παραβατικότητας και στην περίπτωση της Eurobank. Oι νέοι τίτλοι της οποίας εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στις 8 Μαΐου.

«Στην πραγματικότητα πρόβλημα θα ανακύπτει εάν προκύψουν περιπτώσεις επενδυτών οι οποίοι πούλησαν τίτλους πριν από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Χ.Α., η οποία ανακοίνωσε την ημερομηνία εισαγωγής των νέων τίτλων της Εθνικής και δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι είχαν εκ των προτέρων εξασφαλίσει τον δανεισμό τους ή συμφωνίες απόκτησης των μετοχών τη μέρα του διακανονισμού», δηλώνουν στο Εuro2day.gr γνώστες της σχετικής νομοθεσίας.

Εκεί ακριβώς φαίνεται η κωλυσιεργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχοντας τα αντίστοιχα προηγούμενα δεν ενήργησε προληπτικά, αλλά και πάλι ανέλαβε κατασταλτικό ρόλο.

Από την πλευρά τους, στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παραδέχονται πως ο σχετικός κανονισμός της Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα πολλών -και συχνά όχι απολύτως σαφών- ερμηνειών και για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο συζητήσεις με τους επικεφαλής των εποπτικών αρχών της Ε.Ε. για να υπάρξουν ενδεχόμενες τροποποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v