Βάλτε την Ελλάδα στη… διατροφή σας προτρέπει τους επενδυτές η JP Morgan σε ανάλυση για τις αναδυόμενες αγορές.
Όπως αναφέρει παραμένει overweight για το ελληνικό χρηματιστήριο (έδωσε τη σχετική σύσταση στις 13 Ιανουαρίου) δεδομένου ότι η Ευρώπη επιταχύνει το 2014 περισσότερο από την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ. H Ελλάδα, σημειώνει, αποτελεί έναn από τους λίγους τρόπους για τους επενδυτές των αναδυόμενων να αποκτήσουν «θέση» στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη. «Είναι κατά τη γνώμη μας η καλύτερη λύση δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Πολωνίας θα μειώσουν κάθετα τις εισροές στις αγορές μετοχών».
Σχολιάζοντας την ελληνική αγορά σημειώνει ότι η διαδικασία εξόδου από τον κίνδυνο πτώχευσης ή εξόδου από το ευρώ έχει λίγο-πολύ ολοκληρωθεί και η χώρα δείχνει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2007. Με το ονομαστικό ΑΕΠ 25% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα και την ανεργία στο 28% υπάρχει αρκετή ανάγκη για ίαση. Οι μετοχές δείχνουν πάντως σημαντικά φθηνότερες από δυτικούς ανταγωνιστές σε κρίσιμους κλάδους όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες και η κοινή ωφέλεια (utilities).
Τι θα κρίνει την απόδοση
Παρατηρούμε τα επιτόκια των ομολόγων να υποχωρούν στις περισσότερες χώρες της περιφέρειας και να εκδίδονται περισσότερα με μεγαλύτερων λήξεων ομόλογα (π.χ. η Ιρλανδία άντλησε 3,75 δισ. ευρώ με 10ετή). Περιμένουμε, αναφέρει η JP Morgan, οι ελληνικές μετοχές να ακολουθήσουν αυτό το ράλι.
Το σημείο-κλειδί είναι ότι το 87% των fund managers έχει μηδενική έκθεση στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό underweight στον χώρο των αναδυόμενων. Λιγότεροι επενδυτές έχουν θέση στην Ελλάδα απ' ό,τι στην Αίγυπτο, σημειώνει. Εκτιμούμε ότι οι εισροές από ειδικά ταμεία μπορούν να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της αγοράς.
Η JP Morgan εκτιμά ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της BlackRock δεν θα είναι αρνητικός καταλύτης και ότι η καθυστέρηση της εκταμίευσης των κονδυλίων από την τρόικα δεν είναι σημαντική.
Όπως αναφέρει, «θα είμαστε overweight στις τράπεζες με την Πειραιώς στο top 10 των επιλογών μας στην περιοχή Ανατολικής Ευρώπης - Μέσης Ανατολής, Αφρικής (CEEMEA), ακολουθούμενη από την Alpha Bank. Η συγκέντρωση στον κλάδο, υποστηρίζει ο οίκος, με τέσσερις ομίλους να έχουν το 95% των δανείων, μπορεί να οδηγήσει σε πάνω του φυσιολογικού αποδόσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση, ως βασικός μετόχος, θέλει κερδοφόρες τράπεζες.
O οίκος σημειώνει ο ΟΤΕ τελεί υπό διαπραγμάτευση σε ελκυστικές αποτιμήσεις έναντι ανταγωνιστών του, ενώ ο ισολογισμός θα επιτρέψει ισχυρά μερίσματα δεδομένου ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να γυρίσουν στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.
Η JP Morgan περιλαμβάνει στις μετοχές που αποφεύγει την Εθνική καθώς εκτιμά ότι είναι η λιγότερο ελκυστική από τις τρεις τράπεζες.