Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόρος υπεραξίας: Αλλαγές στην ύστατη ώρα

Τι προανήγγειλε ο Στουρνάρας και πού θα κριθεί η μάχη για το αφορολόγητο. Οι εναλλακτικές προτάσεις των φορέων για να μην πληγεί η ρευστότητα στην αγορά. Οι κίνδυνοι για το Χ.Α. αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις.

  • Της Κασσάνδρας Αντωνίου
Φόρος υπεραξίας: Αλλαγές στην ύστατη ώρα

Ελπίδες για διορθωτικές αλλαγές, έστω την τελευταία στιγμή, δημιούργησε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή ότι αρκετά σημεία των διατάξεων για τον φόρο υπεραξίας είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Όλα αυτά βεβαίως μετά τον σάλο που προκάλεσε στην αγορά η «τελική» μορφή του νομοσχεδίου αλλά και ύστερα από την καθολική αντίδραση των φορέων, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν βαριές κατηγορίες για την ομάδα που κατάρτισε το νομοσχέδιο, όπως κατέγραψε προχθές εκτενές ρεπορτάζ του Euro2day.gr

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ κ. Κυρίτση επί των σημείων που εκείνος χαρακτήρισε «άδικα και αντιευρωπαϊκά», ο υπουργός Οικονομικών, αφού ξεκαθάρισε και επίσημα ότι καταργείται οριστικά ο όρος «επιτηδευματίας» για κάθε είδους και συχνότητας χρηματιστηριακή συναλλαγή από επενδυτές, δήλωσε ανοικτός σε αλλαγές.

Η δε αναφορά του, για πρώτη φορά δημοσίως, ότι επιδιώκεται εναρμόνιση με όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ανοίγει το παράθυρο για να ανοίξει και πάλι η συζήτηση επί του αιτήματος των φορέων της αγοράς για θέσπιση αφορολόγητου ορίου στον φόρο υπεραξίας έως 25.000 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές αγορές που ισχύουν ταυτόχρονα δύο φόροι (φόρος υπεραξίας και φόρος συναλλαγών) υπάρχει και η «συνοδεία» αφορολόγητου ποσού, εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα πετύχουν το παραπάνω αίτημά τους περί ύπαρξης αφορολόγητου ποσού.

Τα επιχειρήματα της αγοράς για τη θέσπιση του αφορολόγητου είναι ισχυρά, καθώς αφενός θα καταστεί πιο αποδοτικός και λειτουργικός ο φόρος, αφετέρου δεν θα πληγεί η ρευστότητα της αγοράς, την ώρα που η χώρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θέλει επενδύσεις και οι επιχειρήσεις παλεύουν να αποκτήσουν ρευστότητα.

Πάνω από το 90% του συνόλου των ημεδαπών επενδυτών (850.000 περίπου) στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) διαθέτει αξία χαρτοφυλακίου μικρότερη από 25.000 ευρώ (στοιχεία της 29/ης11/2013). Εξ αυτών δε οι 686.000 έχουν χαρτοφυλάκια με αξία ως... 3.000 ευρώ!

Οι παραπάνω επενδυτές είναι πιθανόν να σταματήσουν τις πράξεις στο Χ.Α. προκειμένου να μην εμπλακούν στη χρονοβόρο και κοστοβόρο διαδικασία της εύρεσης των πινακιδίων αγοράς και του υπολογισμού αξίας κτήσης και υπεραξίας.

Η ταυτόχρονη ισχύς του φόρου συναλλαγών και του φόρου υπεραξίας -μόνο στο Χ.Α. από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές- θα επιτείνει την υστέρηση της ρευστότητας του Χ.Α. έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, επιμένουν αρμόδιοι παράγοντες, κι επομένως θα ακυρώσει στην πράξη μία από τις βασικές στοχεύσεις της υιοθέτησης του φόρου υπεραξίας.

Σημειώνεται ότι η ρευστότητα της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται ιστορικά στο μισό περίπου από τον μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που δεν είχαν φόρο συναλλαγών.

Από τη Βουλή, ο κ. Κυρίτσης (τον οποίο συνόδευαν οι κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και Δημήτρης Πουλαρίκας) κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ζητήσει αμέσως τη συνδρομή των εκπροσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου ως πλέον αρμοδίων για την οριστική διευθέτηση όλων των διατάξεων.

Το γεγονός, πάντως, ότι στη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (στο οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη φορολόγηση συναλλαγών) δεν εκλήθη να παρουσιάσει τις θέσεις του κανένας εκπρόσωπος φορέα της κεφαλαιαγοράς είναι ενδεικτικό της προχειρότητας, αν μη τι άλλο, με την οποία προσεγγίζει το θέμα η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ παρουσιάστηκε με δική του πρωτοβουλία ζητώντας ακρόαση από τους παρόντες βουλευτές! 

Οι εναλλακτικές προτάσεις

Με έκτακτες συναντήσεις, αλλά και με επιστολές των τελευταίων ωρών, η προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων συνεχίζεται και επικεντρώνεται στα εξής σημεία: επίτευξη βελτιώσεων δομικού, αλλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα, βελτιώσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

«Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή, καταθέτοντας προτάσεις οι οποίες δεν έτυχαν κατανόησης από την ομάδα του υπουργείου Οικονομικών. Αντιθέτως σε κατ' ιδίαν συνομιλίες μας με εκπροσώπους της τρόικας υπήρξε άμεση ανταπόκριση και θετική αντίδραση μετά τις επεξηγήσεις που τους παρείχαμε», τονίζουν στο Εuro2day.gr ανώτατα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΕΧΑΕ.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Περαιτέρω σχολιασμοί για τα κακώς κείμενα των επαφών μας με τους αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών θα γίνουν αργότερα, στη φάση αυτή δίνουμε μάχη κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή για να πετύχουμε αλλαγές οι οποίες αφενός θα προστατεύσουν την εγχώρια κεφαλαιαγορά και αφετέρου δε θα σημάνουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος» δηλώνουν οι ίδιοι.

Οι εναλλακτικές προτάσεις των φορέων αφορούν τα εξής θέματα:

* Απαλλαγή από τον φόρο πώλησης 0,2%: α) για τις ενδοημερήσιες χρηματιστηριακές συναλλαγές (intraday transactions) και β) για τις συναλλαγές πώλησης που πραγματοποιούν ειδικοί διαπραγματευτές στο πλαίσιο της ειδικής διαπραγμάτευσης επί αλλοδαπών μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες παράλληλα και στο Χ.Α. Αυτό είναι ένα από τα κύρια αιτήματα για τα οποία συνεχίζουν τη μάχη οι φορείς της αγοράς.

Η μη απαλλαγή από τον φόρο συναλλαγών των ενδοημερήσιων συναλλαγών επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας. Αντίθετα, αν έστω και την τελευταία στιγμή απαλλαγούν από τον φόρο οι intraday συναλλαγές θα αξιοποιηθεί όσο γίνεται η σημαντική αύξηση εισροών των ξένων επενδυτών (2,155 δισ. ευρώ το 2013), μετά από περίοδο παρατεταμένης κάμψης.

* Εφαρμογή του φόρου υπεραξίας μόνο για τίτλους που αποκτώνται από την 1η/1/2014 και μετά και θέσπιση αφορολόγητου 25.000 ευρώ κατ’ αναλογίαν με τον τρόπο που σήμερα ισχύει στα ακίνητα.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν ένα προσωρινό καθεστώς μέχρις ότου αποφασιστεί από την υπό εξέλιξη ευρωπαϊκή διαδικασία η εφαρμογή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο του νέου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (Financial Transaction Tax - FTT).

Σειρά προβλημάτων αναμένεται να ανακύψουν εάν τελικά ο φόρος υπεραξίας εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τον χρόνο απόκτησης των μεταβιβαζόμενων τίτλων, αντί μόνο για τίτλους που αποκτώνται από την έναρξη ισχύος (1/1/2014) των σχετικών διατάξεων:

Τα προβλήματα αυτά αφορούν:

α) Αδυναμία εύρεσης παλαιών πινακιδίων ή προσδιορισμού της τιμής κτήσης με τεκμαρτό τρόπο σε περίπτωση απώλειάς τους.

β) Ανάγκη προσαρμογής τιμής κτήσης εξαιτίας εταιρικών πράξεων (όπως split, reverse split, διανομή δωρεάν μετοχών κ.ά.), που έχουν λάβει χώρα τα περασμένα έτη.

Τα παραπάνω σημεία είναι προτάσεις που ενστερνίζονται όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι φορείς: Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ΣΜΕΧΑ, ΣΕΔΥΚΑ.

* Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας 15%, η κοινή πρόταση ζητά ο συμψηφισμός κερδών - ζημιών να μη γίνεται ανά κατηγορία τίτλων (asset class), αλλά ο φόρος να επιβάλλεται επί του αλγεβρικού αθροίσματος κερδών - ζημιών σε ετήσια βάση από τη μεταβίβαση του συνόλου των τίτλων, αφού αφαιρεθούν - προστεθούν έξοδα ή δαπάνες που αφορούν την κάθε συναλλαγή.

Στα αιτήματα περιλαμβάνεται επίσης η εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των ΕΚΕΣ (Εταιρείες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συναλλαγών) με αυτό των ΑΕΕΧ, λόγω της ομοιογένειας των δύο σχημάτων, καθώς και η απαλλαγή από τον φόρο συναλλαγών πώλησης και από τον φόρο υπεραξίας όλων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων.

Κίνδυνος για τις επενδύσεις

Στελέχη θεσμικών φορέων επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις αναφορικά με το θέμα αποτελούν αναπάντεχη τορπίλη εκ των έσω στην εν εξελίξει προσπάθεια να προσελκυστούν ξένοι επενδυτές και να αυξηθεί η ρευστότητα της εγχώριας αγοράς.

Την ώρα που η απομόχλευση των τραπεζών επιβάλλει ενίσχυση του ρόλου της κεφαλαιαγοράς ως εναλλακτικής πηγής για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οι προωθούμενες διατάξεις είναι περίπου βέβαιο πως θα φέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: ακόμα μεγαλύτερη μείωση ρευστότητας.

Όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός διακήρυσσε πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της Οικονομίας» ότι «ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση φορολογίας», προσθέτοντας πως «η ασυδοσία όσων μπλοκάρουν τις επενδύσεις θα σταματήσει».

Οι αποδέκτες του μηνύματος του πρωθυπουργού αποδεικνύονται περισσότεροι αυτών που ενδεχομένως εκείνος είχε στον νου του όταν απηύθυνε το παραπάνω μήνυμα, καθώς σειρά λανθασμένων χειρισμών είναι πολύ πιθανό να πλήξουν βαθιά την ελληνική κεφαλαιαγορά χωρίς καν να εξασφαλίσουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v