Morgan Stanley: Η Ελλάδα «μπαίνει σε φόρμα»

Η αβεβαιότητα για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ υποχωρεί και τα στοιχεία για την οικονομία βελτιώνονται, λέει η Morgan Stanley. Η χώρα απορρόφησε πολλά σοκ. Long στα ομόλογα με τιμή στόχο τα 51 σεντς το ευρώ.

Morgan Stanley: Η Ελλάδα «μπαίνει σε φόρμα»
Η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει ελαχιστοποιηθεί από το καλοκαίρι, αναφέρει σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Αυτό αποτελεί έναν παράγοντα-κλειδί για την οικονομική σταθεροποίηση, σημειώνει και καταγράφει μια σειρά θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία. 

Όπως αναφέρει, η «προσωρινή» επίσημη στήριξη προς την Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «ημιμόνιμη». Ενώ το πλαίσιο είναι διαφορετικό, τα λόγια του επιφανούς οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν «δεν υπάρχει τίποτα μονιμότερο από ένα προσωρινό κυβερνητικό πρόγραμμα» φαίνεται να ταιριάζουν στην περίσταση.

Η Morgan Stanley καταγράφει μεγαλύτερη προσήλωση στη διατήρηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, εάν η χώρα συμμορφωθεί με το πρόγραμμα. Πολλά μεταβατικά μέτρα στήριξης έχουν ήδη παραταθεί, ενώ αναμένονται και άλλα, σημειώνει.

Εν τω μεταξύ, δεν έχει αρχίσει ακόμα η ανάκαμψη, όμως τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τις οικονομικές δραστηριότητες αρχίζουν να γίνονται λιγότερο άσχημα, καθώς οι αναταράξεις που έπληξαν την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για έξοδο της χώρας από το ευρώ, αρχίζουν να υποχωρούν.

Ο διεθνής οίκος κάνει λόγο για κλείσιμο του χάσματος ανταγωνιστικότητας
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, σημειώνοντας πως καθώς τα εργασιακά κόστη αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο, το κίνητρο για την Ελλάδα να εξέλθει της ευρωζώνης για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω πιο αδύναμης τιμής συναλλάγματος δεν υφίσταται πλέον.

Παράλληλα, η χώρα έχει σχεδόν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η Morgan Stanley αναμένει η Ελλάδα να επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα και να το διατηρήσει από εκεί και ύστερα. Εκτιμά, μάλιστα, πως σταδιακά θα αυξηθεί σε άνω του 3% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα ρίσκα για τη χώρα, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως ο τρικομματικός συνασπισμός φαίνεται πως αποδυναμώνεται, ενώ η δυσαρέσκεια παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Μια πιο περιορισμένη πολιτική ή κοινωνική υποστήριξη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ικανότητα ή στη θέληση της κυβέρνησης να παραμείνει στην πορεία της, αναφέρει.

Πάντως, η Morgan Stanley παραμένει long σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και αναμένει οι αποδόσεις τους να διαμορφωθούν στο 9% μεσοπρόθεσμα και αυτό σημαίνει πως η τιμή θα ανέβει πάνω από τα 51 ευρωλεπτά. Ωστόσο, διατηρεί την επιφυλακτική της στάση σε ό,τι αφορά πιθανά ρίσκα τους επόμενους μήνες. Σημειώνει πως το warrant ανάπτυξης που περιλαμβάνουν τα ομόλογα προσφέρει κάποια αξία, όμως βρίσκει λιγότερο ελκυστικό τον λόγο ρίσκου/ανταπόδοσης.


Απορροφήθηκαν πολλά σοκ

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει πως οι μετέχοντες στην αγορά υποτιμούν πόση μεγάλη πίεση έχει υποστεί η ελληνική οικονομία αλλά και το πόσο μεγάλο μέρος αυτής της πίεσης έχει απορροφηθεί.

Παράλληλα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι επίσημοι πιστωτές φαίνονται πιο προσηλωμένοι στη στήριξη της Ελλάδας κι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup λένε ότι ενδέχεται να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, όπως για παράδειγμα τη χαμηλότερη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων ή και επιπλέον μειώσεις του επιτοκίου στα ελληνικά δάνεια. Δεν είναι μόνο ότι μεγαλύτερη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), που αυτήν τη φορά θα περιλαμβάνει «κούρεμα» των επίσημων δανείων, μπορεί να γίνει όταν το επιτρέψει το πολιτικό ημερολόγιο (και όταν υπάρχει αποδεδειγμένα πρωτογενές πλεόνασμα και οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει), αναφέρει ο οίκος. Με τις σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια και την παράταση των ωριμάνσεων, αυτή η παράταση στη στήριξη του επίσημου τομέα έχει ήδη γίνει, συμπληρώνει.


Τα σενάρια για την ανάπτυξη

Αναφερόμενη στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης της Ελλάδας, η Morgan Stanley σημειώνει πως η ανάπτυξη παραμένει πολύ ισχνή, όμως είναι καλύτερη από πριν, ενώ η οικονομία δεν συρρικνώνεται πλέον με ταχύτερο ρυθμό. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, ενώ και οι βιομηχανικές παραγγελίες δείχνουν κάποια βελτίωση.

Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ της χώρας, σημειώνει: «Δυστυχώς η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει δημοσιοποιήσει εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας από τις αρχές του 2011. Και χωρίς τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, η οικονομική ανάπτυξη από το ένα τρίμηνο στο επόμενο δεν μπορεί να υπολογιστεί με αξιόπιστο τρόπο». Ωστόσο, ο δείκτης της Morgan Stanley σε ό,τι αφορά το ελληνικό ΑΕΠ δείχνει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα στα τέλη του 2012, σε ονομαστική αξία, λόγω της επίπτωσης της καλύτερης βιομηχανικής παραγωγής, των εργοστασιακών παραγγελιών και του οικονομικού κλίματος, που αντισταθμίζει τις επιπτώσεις της επιδείνωσης του δείκτη καταναλωτών και του δείκτη υπηρεσιών.

Τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία για το ΑΕΠ (τα μόνα που συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται) δίνουν πιο επιφυλακτική εικόνα, αντανακλώντας ενδεχομένως την προηγούμενη επίπτωση που είχε στους δείκτες και στους εθνικούς λογαριασμούς η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορούσε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτά τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι καλύτερα σε σχέση με αυτά του α΄ εξαμήνου του 2011 - του χειρότερου σημείου της κρίσης. Ασχέτως της ποσοτικής αποτίμησης, σημειώνει η Morgan Stanley, υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να συρρικνώνεται με πολύ βραδύτερο ρυθμό ή ότι έχει σταματήσει να συρρικνώνεται. Ο οίκος πάντως επισημαίνει ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,5% περίπου του ΑΕΠ το 2013.


Πέντε βασικά ερωτήματα

Ερώτημα: Θα καταφέρει ποτέ η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ξανά;

Η άποψη της αγοράς: Είναι δύσκολο να ειπωθεί. Κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, πιθανότατα ναι, όμως η πλειοψηφούσα γνώμη προβλέπει αρνητική ανάπτυξη για το άμεσο μέλλον.

Η άποψη της Morgan Stanley: Ναι, αν και η ανάκαμψη δεν είναι προ των πυλών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διστακτικές ενδείξεις σταθεροποίησης, καθώς οι πολλές αναταράξεις που έχουν πλήξει την ελληνική οικονομία αρχίζουν να διαλύονται. Η ανάπτυξη θα προέλθει από την προοδευτική μείωση και εξάλειψη τεσσάρων «σοκ»: 1. Της πιστωτικής πίεσης, 2. Της δημοσιονομικής λιτότητας, 3. Των δομικών αλλαγών και 4. Των ανησυχιών για έξοδο από την ευρωζώνη. Ο οίκος θεωρεί ότι οι περισσότεροι επενδυτές έχουν υποτιμήσει την επίπτωση της τεράστιας αβεβαιότητας που έχουν δημιουργήσει στην οικονομική δραστηριότητα και στα δημόσια οικονομικά αυτές οι αναταράξεις.

Είναι ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της;

Η αγορά: Εξακολουθεί να είναι μια πιθανότητα. Δεδομένης της πίεσης που έχει ήδη υποστεί η οικονομία, πιθανή υποτίμηση νομίσματος μπορεί να είναι η μοναδική λύση που απομένει.
 
Η Morgan Stanley: Το κίνητρο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πολύ πιο αδύναμης συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν υπάρχει πλέον - τώρα που η ανταγωνιστικότητα ανακτάται «με τον σκληρό τρόπο». Η δυναμική του εργασιακού κόστους έναντι των ανταγωνιστών δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει ουσιαστικά όλο το χαμένο έδαφος από την ένταξή της στην ΟΝΕ. Με τους μισθούς να έχουν μειωθεί πολύ, μπορεί να αρχίσει να ανταγωνίζεται με τις χαμηλού κόστους ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να μετατραπεί σε πλατφόρμα παραγωγής - συναρμολόγησης και επανεξαγωγής.

Πώς μπορεί το ελληνικό κρατικό χρέος να γίνει βιώσιμο;

Η αγορά: Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση χρέους, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει τους επίσημους πιστωτές.

Η Morgan Stanley: Είναι ένα πιθανό σενάριο που εξετάζουμε. Ωστόσο, καθώς είναι ορατό ένα πρωτογενές πλεόνασμα, διευθετείται το «πρόβλημα ροής» και η «εξομάλυνση» του χρέους είναι ένας ακόμα τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος του «αποθέματος». Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα και θα το διατηρήσει στη συνέχεια. Σταδιακά θα αυξηθεί σε επίπεδο άνω του 3% του ΑΕΠ. Η αναβολή της καταβολής τόκων επί των δανείων του EFSF για δέκα χρόνια και η επιπλέον επιμήκυνση έχει «εξομαλύνει» τα δάνεια του EFSF. Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψιν, η προσαρμοσμένη μετρική του χρέους ευθυγραμμίζει την Ελλάδα περισσότερο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ποια είναι η μεσοπρόθεσμη δίκαιη αξία των ελληνικών ομολόγων;

Η αγορά: Απόδοση 10,5% (τιμή 44,15%, σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς). 

Η Morgan Stanley αναμένει η απόδοση του ελληνικού ομολόγου να αγγίξει το 9% (τιμή περίπου 51,5%) μεσοπρόθεσμα, όμως διατηρεί επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τα ρίσκα για τα επόμενα τρίμηνα. Θεωρεί πως η συμμόρφωση με το πρόγραμμα και η «εξομάλυνση» του χρέους μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για μονοψήφιες αποδόσεις. Εναλλακτικά, οι όποιοι μεγάλοι εκτροχιασμοί από το πρόγραμμα είναι πιθανόν να αντιμετωπιστούν με αλλαγή πολιτικής, μειώνοντας το απόθεμα χρέους της Ελλάδας περαιτέρω μέσω απομείωσης των δανείων του επίσημου τομέα. Ο οίκος εκτιμά πως ο βασικός βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου, ενώ τα επόμενα τρίμηνα μπορεί να φέρουν περισσότερη αστάθεια, που θα σχετίζεται με την εγχώρια πολιτική και την εφαρμογή του προγράμματος.


Ποια είναι η δίκαιη αξία του warrant ανάπτυξης;

Η αγορά: Στα 77 σεντς (σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς).

Το μοντέλο της Morgan Stanley υποδηλώνει μια δίκαιη αξία περίπου 89 σεντς. Ο οίκος έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις του για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο 2,8%, προσφέροντας κάποιο περιθώριο ανόδου για το warrant, δεδομένου ότι η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη 2,3%. Εντούτοις, το warrant είναι απίθανο να έχει payout τα επόμενα δέκα χρόνια. Επίσης, θεωρεί λιγότερο ελκυστικό τον λόγο ρίσκου/ανταπόδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο