Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε διαπραγμάτευση τα venture capitals

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του πρώτου νομοθετικού πακέτου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εισαγωγή των venture capitals στο ΧΑ.

ΧΑ: Σε διαπραγμάτευση τα venture capitals
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του πρώτου νομοθετικού πακέτου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εισαγωγή των venture capitals προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.

Την τελευταία πενταετία παρατηρείται διεθνώς από τους επενδυτές μια τάση μεταφοράς της επενδυτικής τους δραστηριότητας διά μέσου επενδυτικών σχημάτων (funds) διαπραγματευόμενων σε οργανωμένες αγορές, από τα οποία έχουν ποικιλία επενδυτικών επιλογών, ρευστότητα και κυρίως διαφάνεια.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την τόνωση και την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και με δεδομένη την παραπάνω διεθνή τάση, προωθείται η δημιουργία στην Ελλάδα μιας αγοράς όπου θα τελούν υπό διαπραγμάτευση επενδυτικά σχήματα (funds). Μέσω αυτών των επενδυτικών σχημάτων θα μεταφερθούν πόροι από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Από σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το Χ.Α. τους τελευταίους 18 μήνες, διαφαίνεται επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό στους εξής τομείς που θεωρούνται ελκυστικοί για την Ελλάδα: ενέργεια (αιολική, φωτοβολταϊκά, διαχείριση αποβλήτων), ακίνητα, υποδομές (λιμάνια, μαρίνες αεροδρόμια, οδικοί άξονες κ.λπ.), τουρισμός (ξενοδοχεία και τουριστική κατοικία), εξαγωγικές εταιρίες και μεταποιητικές εταιρίες.

Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία να δημιουργηθεί εκ του μηδενός θεσμικό πλαίσιο για συλλογικές επενδύσεις, αναζητήθηκε η προσφορότερη λύση στο πλαίσιο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, η οποία συνδυάζει τις απαιτήσεις ευελιξίας και διαφάνειας που έχουν καθιερωθεί διεθνώς στον τομέα της επαγγελματικής διαχείρισης κεφαλαίων με ένα διεθνώς ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΜε τις παρακάτω ρυθμίσεις προτείνεται:

i) Να γίνουν μικρής κλίμακας αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις ΑΕΕΧ.

ii) Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς των ΑΚΕΣ και των ΕΚΕΣ μέσω της επέκτασης της δυνατότητάς τους να επενδύουν σε ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων και της ρητής ρύθμισης για τη δυνατότητα ή υποχρέωση (για τις ΕΚΕΣ) εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά.


Δείτε το σχέδιο νόμου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v