Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Οι αντιδράσεις δεν αλλάζουν το momentum

Οι ανοδικές αντιδράσεις όπως η σημερινή δεν αλλάζουν το αρνητικό momentum της αγοράς, τονίζει η Merit σε έκθεσή της όπου σημειώνει ότι παραμένει ζητούμενο η εύρεση αξιόπιστης στήριξης για το ΓΔ.

Merit: Οι αντιδράσεις δεν αλλάζουν το momentum
Οι ανοδικές αντιδράσεις όπως η σημερινή δεν αλλάζουν το αρνητικό momentum της αγοράς, τονίζει η Merit σε έκθεσή της όπου σημειώνει ότι παραμένει ζητούμενο η εύρεση αξιόπιστης στήριξης για το Γενικό Δείκτη μετά και από την απώλεια των 850 μονάδων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε σχόλιό της η χρηματιστηριακή: "Οριακές απώλειες κατά 0,58% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. την προηγούμενη εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μεταβλητότητα και μεγάλες έως και υπερβολικές αντιδράσεις στις θετικές και αρνητικές ειδήσεις.

Η καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε και πάλι πτωτικά με αρκετή αβεβαιότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη. Τα γεγονότα που κυριαρχούν στην εγχώρια επικαιρότητα είναι η σημαντική απόκλιση του δημόσιου ελλείμματος από τον αρχικό στόχο που οδήγησε ήδη σε νέα μέτρα και οι απειλές Ευρωπαίων αξιωματούχων ακόμα και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα ήταν αναμενόμενο να αντιδράσουν αρνητικά οι ελληνικοί δείκτες με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλά 16,5 ετών.

Στον τομέα των δημοσιονομικών η ‘μαύρη τρύπα’ στον προϋπολογισμό ύψους 4,5 δις ευρώ στο οκτάμηνο που φέρνει το ετήσιο έλλειμμα πάνω από το 9%
οδήγησε στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα.

Οι αγορές και οι ξένοι εταίροι δε φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι και ζητούν πιο απτά αποτελέσματα από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι τα spreads των ελληνικών ομολόγων και τα CDS έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν το πακέτο στήριξης της 21ης Ιουλίου ήταν αρκετό.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου αναμένεται να περιέχει δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας αλλά και ένα τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση για εφαρμογή όσων μέτρων έχουν ψηφιστεί. Μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και στο άτυπο Εcofin της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτην Ευρώπη τώρα με νευρικότητα κινούνται οι περισσότεροι δείκτες αφού υπάρχει ανησυχία για την άνοδο των spreads της Ιταλίας και για την υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών λόγω της έκθεσης τους στο ελληνικό χρέος. Καταλυτική ίσως να αποδειχθεί η παρέμβαση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών στο επερχόμενο Ecofin σχετικά με τις αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίων του EFSF.

Σε αυτά τα επίπεδα παραμένει ζητούμενο η εύρεση αξιόπιστης στήριξης για το Γενικό Δείκτη μετά και από την απώλεια των 850 μονάδων. Η μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνει.

Επίσης, ανοδικές αντιδράσεις όπως η σημερινή, έως τώρα, είναι πολύ πιθανές χωρίς να αλλάζουν το αρνητικό momentum και μπορούν να υποστηριχθούν από δηλώσεις στήριξης της χώρας από Ευρωπαίους αξιωματούχους, από την εξασφάλιση της 6ης δόσης και από θετικά νέα σχετικά με το πακέτο στήριξης.

Σχετικά με το τελευταίο ανεπίσημα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια συμμετοχή στο PSI που αγγίζει το 80%, νούμερο τουλάχιστον ενθαρρυντικό. Το γεγονός αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την εφαρμογή του πακέτου στήριξης της 21ης Ιουλίου που συνεχίζει να συναντά αρκετά προβλήματα κυρίως στις εγγυήσεις που ζητά η Φινλανδία.

Σημαντικό για τη σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη και του FTSE-20 θα είναι να βρουν ισχυρή στήριξη κάποιοι δεικτοβαρείς τίτλοι, ιδίως εκτός του τραπεζικού κλάδου. Αρκετά καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά έχουν στις τελευταίες 2,5 εβδομάδες, από την ανακοίνωση του deal Alpha-Eurobank μέχρι σήμερα, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ αλλά και μετοχές που έχουν πρωταγωνιστήσει αρνητικά για μεγάλο διάστημα όπως η Intralot και η Marfin Popular. Αρκετά καλή κρίνεται και η πορεία της Εθνικής Τράπεζας στο ίδιο διάστημα με τη στήριξη των €2,80 να αποδεικνύεται ισχυρή ως τώρα.

Στις ελληνικές τράπεζες, παρά τη μείωση της εξάρτησης τους από την ΕΚΤ τον Ιούλιο στα 96,3 δις ευρώ και τη σταθεροποίηση των καταθέσεων τον Ιούλιο στα 187,2 δις ευρώ δεν υπάρχει εφησυχασμός. Άλλωστε τον Αύγουστο χρησιμοποιήθηκε και ο ELA για άντληση ρευστότητας με αποτέλεσμα η συνολική εξάρτηση να επιστρέφει κοντά στα 105 δις ευρώ.

Σήμερα επίσης αναμένουμε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των ΤΤ και ΑΤΕ. Η Proton Bank, που ανακοίνωσε πρόσφατα, μολονότι δεν συμμετείχε τελικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, εμφάνισε σημαντικές ζημιές λόγω αύξησης των προβλέψεων. Ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων με τις προνομιούχες μετοχές είναι πάνω από το 8% αλλά άγνωστο παραμένει το εάν θα χρειαστεί ισχυρή κεφαλαιακή ενίσχυση στο μέλλον. Τα αποτελέσματα των tests της Blackrock αλλά και ο έλεγχος της ΤτΕ ίσως κρίνουν πολλά για την τύχη της τράπεζας με την πώληση της και το ΤΧΣ να παραμένουν πιθανά ενδεχόμενα.

Στα μακροοικονομικά της χώρας τώρα η ύφεση στο Β τρίμηνο έφτασε στο 7,3%, κάτι που διογκώνει το έλλειμμα, η ανεργία μειώθηκε στο 16% τον Ιούνιο λόγω εποχικότητας κυρίως ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα στο Β τρίμηνο υποχώρησε κατά -39% εξηγώντας εν μέρει την άσχημη πορεία κάποιων τίτλων στο ταμπλώ. Ανάσα στην οικονομία δίνουν οι εξαγωγές (+11,6% στο εξάμηνο) όπου στρέφονται πολλοί επιχειρηματίες λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης και ο τουρισμός, τομείς που μπορούν να βοηθήσουν ώστε η φετινή πτώση του ΑΕΠ να μην ξεπεράσει κατά πολύ το 5%".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v