Merit: Δύο σενάρια για την πορεία του ΧΑ

Αν ξεκαθαρίσει σύντομα η κατάσταση για το δεύτερο μνημόνιο δεν αποκλείουμε ένα μίνι ανοδικό ράλλυ μέχρι τις 1390 μονάδες που αποτελεί την επόμενη σοβαρή αντίσταση, εκτιμά η Merit.

Merit: Δύο σενάρια για την πορεία του ΧΑ
Άνοδο κατά 6,15% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης την περασμένη εβδομάδα, που σημαδεύτηκε από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, μετά από αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων, αναφέρει η Merit σε σχετική ανάλυση.

Οι τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το Γενικό Δείκτη που είχαν να συμβούν από το Μάρτιο ίσως σημαίνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο γλύτωσε τα χειρότερα προς το παρόν αν και όλα παραμένουν ρευστά.

Μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το πρόσφατο Eurogroup για την εκταμίευση της 5ης δόσης, τουλάχιστον από την πλευρά της Ευρωζώνης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις διαβουλεύσεις για το Πακέτο Στήριξης για το οποίο πολλά έχουν ακουστεί κυρίως για το μέγεθος της εθελοντικής ή μη συμμετοχής των ιδιωτών.

Οι προσδοκίες σχετικά με τη συμμετοχή τραπεζών μεγάλων χωρών στο rollover εμφανίζονται πλέον μειωμένες καθώς Γερμανικές τράπεζες και ταμεία συμφώνησαν σε μετακύλιση (rollover) ομολόγων ύψους 3,2 δις ευρώ με τη συμμετοχή των Γαλλικών να αναμένεται στα 5 δις ευρώ περίπου.

Τα νούμερα αυτά δεν είναι εντυπωσιακά αν αναλογιστούμε ότι οι λήξεις ελληνικών ομολόγων για την περίοδο 2012-2014 φτάνουν τα 96 δις ευρώ (82 δις ευρώ μέχρι τα μέσα του 2014).
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Επομένως πολύ σημαντική κρίνεται η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών που κατέχουν ομόλογα ύψους περίπου 16 δις ευρώ που λήγουν τη συγκεκριμένη διετία, των οποίων η απάντηση αναμένεται θετική μετά και από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Στο μεταξύ, το Γαλλικό σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι έχει ήδη δεχθεί σημαντική κριτική κυρίως για το επιτόκιο των μακροχρόνιων τίτλων (5,5-8%) που για πολλούς δεν είναι βιώσιμο για την Ελλάδα. Ήδη σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο οι τόκοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις μέχρι το 2014.

Παράλληλα, οι διεθνείς οίκοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους για μια ακόμη εβδομάδα καθώς το σχέδιο για μετακύλιση του ελληνικού χρέους ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default), σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Standard & Poor’s.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων φαίνεται να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη διατήρηση του ανοδικού momentum.

Στο επικείμενο Eurogroup δεν αναμένουμε αποφάσεις και αυτό μπορεί να εμποδίσει τη διάσπαση των 1340 μονάδων που συνεχίζει να αποτελεί μια ισχυρή αντίσταση (υψηλά 7 εβδομάδων).

Αν ξεκαθαρίσει σύντομα η κατάσταση δεν αποκλείουμε ένα μίνι ανοδικό ράλλυ μέχρι τις 1390 μονάδες που αποτελεί την επόμενη σοβαρή αντίσταση.

Αντίθετα, αν οι αποφάσεις μετατεθούν για το Σεπτέμβρη πιθανότατα θα δοκιμαστεί και πάλι η στήριξη των 1200 μονάδων. Σε πρώτη φάση θεωρούμε σημαντική τη διατήρηση των 1280 μονάδων και σε δεύτερη των 1240 μονάδων με τη μεταβλητότητα πιθανότατα να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το περσινό ανοδικό ράλλυ του Ιουλίου (+17,3%) βασίστηκε εν μέρει και στα επιτυχημένα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες παρόλο που ήταν αρκετά ήπια. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει και φέτος μέσα στον Ιούλιο και παρόλο που τα tests είναι πιο αυστηρά από τα περσινά αναμένουμε επιτυχημένο αποτέλεσμα για όλες τις ελληνικές τράπεζες, με εξαίρεση ίσως την Αγροτική που όμως έχει ήδη προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση.

Ακόμα και αν όλες οι ελληνικές τράπεζες περάσουν τα stress tests, σημαντικές ανησυχίες παραμένουν για τον κλάδο. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε το ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν σε οριακό σημείο (191,9 δις ευρώ το Μάιο από 196,7 δις ευρώ τον Απρίλιο) και επομένως δεν προξενεί έκπληξη η αρνητική πιστωτική επέκταση κατά τον ίδιο μήνα (-1,1% σε ετήσια βάση).

Παράλληλα, οι τράπεζες φέρονται να είναι θετικά διακείμενες στο να συμμετάσχουν στο rollover και επειδή το επιτόκιο επανεπένδυσης που ακούγεται είναι δελεαστικό.

Το ποσό της συμμετοχής του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στη διαδικασία μπορεί να ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ αν η συμμετοχή είναι καθολική. Ερωτηματικά όμως δημιουργεί το από που θα καλύψουν τη χαμένη ρευστότητα. Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές δηλώσεις σχετικά με το ότι οι συγχωνεύσεις είναι η μόνη λύση για τη θωράκιση του κλάδου.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε ένα εξάμηνο πολύ κρίσιμο για την ελληνική οικονομία με απώλειες της τάξεως του 9,5% που δίνει τη θέση του σε ένα ακόμα κρισιμότερο.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι και τις 1197 μονάδες στις 16/6 ενώ ανήλθε μέχρι και τις 1747 μονάδες στις 21/2. Επίσης, κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο παρατηρήσαμε διαδοχικά χαμηλά 14,5 ετών. Σε αυτό το διάστημα, από τις εταιρείες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης πρώτες σε επιδόσεις ήταν μερικές κρατικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε σενάρια ιδιωτικοποιήσεων (ΟΛΘ 28,8%, ΟΛΠ 17,3%, ΕΥΑΘ 15,3%), εταιρείες από τον κλάδο των μετάλλων και ορυκτών που έχει ήδη ανακάμψει (ΕΛΒΑΛ 23,5%, S&B 11,1%, Σιδενόρ 7,6%) και οι εταιρείες διυλιστηρίων (ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ 13,1%, ΕΛΠΕ 11,1%).

Αντίθετα, υστέρησαν κυρίως οι τράπεζες με τις περισσότερες να υπολείπονται αρκετά σε αποδόσεις του Γενικού Δείκτη (Πειραιώς -44,7%, Marfin Popular -38%, Κύπρου -21,3%, Εθνική -18,5%, Eurobank -13,9%) αλλά και οι μεγάλες κατασκευαστικές (ΓΕΚ Τέρνα -38,7%, Ελλάκτωρ -26,3%, Αβαξ -18%), ενδεικτικό των προβλημάτων του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v