Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένουν απαισιόδοξοι για Ελλάδα οι ξένοι

Πώς είδαν τον ανασχηματισμό, γιατί συνεχίζουν να ποντάρουν σε χρεοκοπία της χώρας. Συνιστούν διατήρηση των short θέσεων ακόμη και αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο.

Παραμένουν απαισιόδοξοι για Ελλάδα οι ξένοι
Καμία αλλαγή στη στάση των μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων, απέναντι στην Ελλάδα, δεν πυροδότησε ο εκ των ένδον ανασχηματισμός της κυβέρνησης, την περασμένη Παρασκευή.

Ευρωπαϊκές και αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν να συνιστούν στους πελάτες τους να παραμείνουν short σε μετοχές και ομόλογα ακόμη και αν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή, καθώς αποτελεί πεποίθηση πλέον ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το εφαρμόσει.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χθες οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες διενήργησαν τηλεδιασκέψεις με πελάτες τους, στις οποίες πρώτο θέμα ήταν η Ελλάδα.

Η εικόνα που προκύπτει από τις παραπάνω τηλεδιασκέψεις μόνο ευχάριστη δεν είναι. Η αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και σε μερικούς μήνες από τώρα θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε αναδιάρθρωση χρέους είναι κυρίαρχη, σύμφωνα με διαχειριστές που συμμετείχαν στις τηλεδιασκέψεις.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι brokers δεν συνέστησαν, απλώς, στους πελάτες τους να παραμείνουν short σε ελληνικές μετοχές, μέχρι σήμερα όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία της παροχής ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι ακόμη και αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, τα μέτρα δύσκολα θα εφαρμοστούν, υπό την πίεση της κοινωνίας και των εύθραυστων πολιτικών ισορροπιών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Επ' αφορμή της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, που μετεξελίχθηκε και σε πολιτική, οι επενδυτικές τράπεζες έχουν πουλήσει στους πελάτες τους CDSs επί κρατικών ομολόγων άλλων χωρών-μελών της Ευρώπης που θεωρούνται "αδύναμοι κρίκοι", όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και δευτερευόντως η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και brokers από την Ελλάδα συνέστησαν στους πελάτες τους να αγοράσουν ασφάλιστρα κινδύνου επί ιρλανδικών, πορτογαλικών, ισπανικών, ιταλικών και βελγικών ομολόγων, χωρίς να έχουν θέση long.

"Μέρος των αγορών ποντάρει σε χρεοκοπία της Ελλάδας για να αποκομίσει κέρδη από το ντόμινο που θα προκαλέσει", διαπιστώνει επικεφαλής επενδύσεων εγχώριου οίκου, σημειώνοντας ότι το trend έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Εξ ου και, κατά τον ίδιο, η Ευρώπη έσπευσε να δηλώσει με κάθε τρόπο ότι θα στηρίξει την Ελλάδα.

Είναι τόσο κυρίαρχη η αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει που η κυβέρνηση, ακόμη και αν επιζήσει πέραν της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, θα πρέπει να εκπλήξει τις αγορές επιτυγχάνοντας ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τους στόχους, ώστε το κλίμα ευρείας αμφισβήτησης να αρχίσει να ανατρέπεται, σημειώνει ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα που αυτήν τη στιγμή συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες για να κερδηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v