Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Κρίσιμη η διάσπαση των 1.390

Τεχνικά η διάσπαση των 1390 μονάδων με αυξημένο όγκο θα ήταν μια ένδειξη συνέχισης της αντίδρασης ενώ η αυξημένη μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές πιθανότατα θα συνεχιστεί όσο η κατάσταση είναι ρευστή, εκτιμά η Merit.

Merit: Κρίσιμη η διάσπαση των 1.390
Υποχώρηση της τάξεως του 1% παρατηρήσαμε στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α, την προηγούμενη εβδομάδα, παρά μια προσπάθεια αντίδρασης που έλαβε χώρα στα μέσα της εβδομάδας, λόγω της φημολογίας για κάποιο νέο σχέδιο διάσωσης που δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα ως τώρα, αναφέρει η Merit.

Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με το Συμβούλιο Ecofin –Eurogroup που ουσιαστικά αποτέλεσε την αποδοχή από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η έως τώρα δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχει φέρει μικρά μόνο θετικά αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά τίθεται επίσημα το ερώτημα αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, κάτι στο οποίο το σύνολο των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας δίνει αρνητική απάντηση. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για μέτρα και αποκρατικοποιήσεις καθώς έχουν δημοσιοποιηθεί δυσοίωνες προβλέψεις που τοποθετούν το έλλειμμα του 2011 ακόμα και στο 10% του ΑΕΠ με βάση τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα του Μαρτίου.

Συνεπώς, τα μέτρα για το 2011 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ ενώ σχεδιάζεται επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με στόχο τα 15 δις ευρώ για τη διετία 2011-2012 και όχι για την τριετία 2011-2013 όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Αυτά θεωρούνται πλέον αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου που θα οριστικοποιηθεί προσεχώς.

Στο φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θετικό θεωρούμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά συζητήθηκαν εκτεταμένα πιθανές λύσεις με βάση την επίσημη παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟι Ευρωπαίοι εταίροι φέρονται σε γενικές γραμμές να μην είναι αρνητικοί σε μια αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους, δηλαδή μια μορφή ήπιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης κάτι που δεν είχε αποκλείσει η ως τώρα ηγεσία του ΔΝΤ. Αντίθετα, η ΕΚΤ δεν φέρεται διατεθειμένη να συναινέσει σε αυτό το σενάριο, ενδεχομένως λόγω του υψηλού αριθμού ομολόγων που φέρει στον ισολογισμό της.

Η προοπτική ενός νέου δανείου που θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα κολλάει κυρίως στις αρνήσεις του Γερμανικού μπλόκ (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβακία). Συμπερασματικά από τη Σύνοδο του Eurogroup σχετικά με το ελληνικό ζήτημα ναι μεν δεν πάρθηκε καμιά απόφαση αλλά τουλάχιστον αναγνωρίστηκε το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση και συζητήθηκαν κάποιες λύσεις με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για πρώτη φορά. Οι αποφάσεις είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ο διαφαινόμενος διχασμός στους κόλπους της τρόικας και η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων μπορεί να αποβεί επιζήμιος για την οικονομία και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Με βάση τα παραπάνω δεν προξενεί έκπληξη η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σε νέα χαμηλά 14 ετών την Τρίτη (1318 μονάδες). Η μικρή ανοδική αντίδραση που παρατηρούμε από αυτά τα χαμηλά επίπεδα κρίνεται αναμενόμενη αλλά οι χαμηλοί τζίροι αμφισβητούν από μόνοι τους τη δυναμική της ανοδικής αντίδρασης, αφού η πλειοψηφία των αγοραστών τηρεί στάση αναμονής μέχρι την έλευση κάποιας θετικής είδησης.

Τεχνικά η διάσπαση των 1390 μονάδων με αυξημένο όγκο θα ήταν μια ένδειξη συνέχισης της αντίδρασης ενώ η αυξημένη μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές πιθανότατα θα συνεχιστεί όσο η κατάσταση είναι ρευστή. Η συμφωνία των πιστωτών της Ελλάδας σε μια δραστική λύση είναι κατά τη γνώμη μας ο μόνος καταλύτης που μπορεί να απομακρύνει το Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά του αυξάνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αντίθετα, αμφιβολίες για την εκταμίευση της 5ης δόσης, διχασμός μεταξύ των δανειστών για την εξεύρεση λύσης μπορούν να οδηγήσουν σε νέα χαμηλά. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τις μετοχές που εμπλέκονται σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων να μπορούν να αυτονομηθούν, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που παρά την εγχώρια κρίση δημοσιεύουν θετικά αποτελέσματα όπως η Frigoglass και η S&B, λόγω κυρίως σημαντικής παρουσίας στο εξωτερικό.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία τώρα οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστες με τις προβλέψεις για το έλλειμμα του 2011 στο 9,5% του ΑΕΠ, την ανεργία στο 15,2%, την ύφεση στο 3,5% και το χρέος στο 157,7% του ΑΕΠ. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι η εκτόξευση του ελλείμματος στα 7,3 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2011 έναντι 3,31δις ευρώ για το δίμηνο σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες κρατικές οφειλές ύψους τουλάχιστον 6 δις ευρώ.

Στον τομέα της ανάπτυξης η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% στο Α Τρίμηνο σε σχέση με το Δ τρίμηνο του 2010 ίσως είναι πρόωρο να πούμε ότι βάζει μια τελεία στην ύφεση αφού το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο ήταν καταστροφικό (-7,4%). Σε ετήσια βάση εξάλλου το ΑΕΠ Α Τριμήνου μειώθηκε κατά 4,8% ενώ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και την οικοδομική δραστηριότητα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας σε αντίθεση με τα στοιχεία για τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v