Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Ζητούμενο η διάσπαση των 1.430 μονάδων

Ενθαρρυντική ένδειξη χαρακτηρίζει η Merit τη διατήρηση των 1.350 μονάδων ενώ σημειώνει ότι μια διάσπαση των 1.430 μονάδων με ελαφρώς αυξημένο όγκο θα αποτελέσει πολύ καλό σημάδι. Πώς βλέπει τα αποτελέσματα Q1. 

Merit: Ζητούμενο η διάσπαση των 1.430 μονάδων
Ενθαρρυντική ένδειξη χαρακτηρίζει η Merit τη διατήρηση των 1.350 μονάδων ενώ σημειώνει ότι μια διάσπαση των 1.430 μονάδων με ελαφρώς αυξημένο όγκο θα αποτελέσει πολύ καλό σημάδι.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Merit, η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 4,5% για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από πέντε καθοδικές συνεδριάσεις και απουσία σοβαρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά δεν ήταν δυνατόν να αντιδράσει εν μέσω φημών μέχρι και για έξοδο της χώρας από το Ευρώ που δυναμίτισαν το κλίμα.

Η καινούρια βδομάδα ξεκίνησε με τη νέα υποβάθμιση της χώρας από την S&P σε Β από ΒΒ- που ήταν αρκετή για να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά 13,5 ετών. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη αστοχία στα νούμερα που αφορούν το έλλειμμα και τα ατελείωτα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προερχόμενα κυρίως από το εξωτερικό, ίσως δείχνουν ότι πρέπει να ληφθεί μια σημαντική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα πριν το καλοκαίρι.

Η τραπεζική κυρίως αντίδραση της Τρίτης και της Τετάρτης δείχνει ότι ακόμα και η φημολογία για ένα σχέδιο διάσωσης μπορεί να δώσει ανάσες στην ταλαιπωρημένη εδώ και πολύ καιρό ελληνική αγορά.

Ο οίκος S&P στην ανακοίνωση του με αφορμή την υποβάθμιση επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Παράλληλα, σημειώνει ότι απαιτείται "κούρεμα" 50% ή περισσότερο στα ελληνικά ομόλογα για να καταστεί διατηρήσιμο το ελληνικό χρέος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η νέα υποβάθμιση μπορεί να δημιουργεί ερωτηματικά για το χρόνο που συνέβη αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί για το ότι η λύση που δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου είναι δραστική. Η απόκλιση από τους στόχους που αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή μαζί με την παραμονή των spreads σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα δημιουργούν συνθήκες πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση που πρέπει ήδη από τώρα να προγραμματίσει την κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2012, με την έξοδο στις αγορές να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Ένα πιθανό νέο δάνειο από ΔΝΤ και Ευρωζώνη ύψους το πολύ 60 δις ευρώ με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει το υπόλοιπο των δανειακών εξυπηρετήσεων για το 2012 και το 2013, θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη που θα είχε θετικό χρηματιστηριακό αντίκτυπο.

Εναλλακτικά βλέπουμε δυο σενάρια-λύσεις:

α) την αγορά ελληνικών ομολόγων από τον EFSF μέσα στο 2012 εφ΄ όσον αποφασιστεί να έχει αυτή τη δυνατότητα ο Μηχανισμός και

β) τη συμφωνία της Ελλάδας με ιδιώτες πιστωτές για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν το 2012 κάτι που θα απαιτούσε αρκετές διαπραγματεύσεις, με την αναδιάρθρωση με haircut στα ομόλογα να αποκλείεται από αξιωματούχους και κυβερνητικούς παράγοντες.

Παράλληλα, πιθανή θεωρείται η παράταση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι και το 2017 αφού είναι φανερό ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εξάλειψη του ελλείμματος.

Οι αποφάσεις βέβαια δε θα ληφθούν με βιασύνη αφού απαιτείται η συναίνεση των Ευρωπαίων εταίρων και βέβαια θα προϋποθέτουν ακόμα πιο αυστηρή προσήλωση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και εφαρμογή κατά γράμμα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Καθοριστική ίσως είναι η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα που ίσως προϊδεάσει για το τι πρόκειται να αποφασιστεί τον Ιούνιο.

Στο χρηματιστηριακό περιβάλλον τώρα, σημαντική ένδειξη αναστροφής της τάσης, έστω βραχυπρόθεσμα, αποτελεί η διατήρηση των 1350 μονάδων και η εύρεση στηρίξεων για ορισμένες τραπεζικές μετοχές που σημείωσαν πρόσφατα νέα χαμηλά.

Η συνέχιση της αντίδρασης πιθανότερα θα κριθεί από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup αλλά από τεχνική άποψη η διάσπαση των 1430 μονάδων με διατήρηση του ελαφρώς αυξημένου όγκου συναλλαγών που παρατηρείται τελευταία είναι ένα πολύ καλό σημάδι.

Αντίθετα, καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και ένας πιθανός διχασμός στην Ευρωζώνη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε νέα χαμηλά. Επιζήμια θα είναι ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες μια υποβάθμιση από τη Fitch που δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή, ενώ και η Moody’s έχει ουσιαστικά προαναγγείλει υποβάθμιση τοποθετώντας 8 ελληνικές τράπεζες στον προθάλαμο υποβάθμισης.

Τα δημοσιονομικά νέα αυτήν την περίοδο επισκιάζουν αναμφίβολα τα εταιρικά. Από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα αρχίζουν να βγαίνουν ήδη κάποια συμπεράσματα σχετικά με το ότι το 2011 θα είναι ακόμα ένας δύσκολος χρόνος για τις εισηγμένες. Τα αποτελέσματα του Τιτάνα και της Coca Cola 3E ήταν κατώτερα του αναμενομένου αφού οι εταιρείες εμφάνισαν μικρού μεγέθους ζημιές σε ένα τρίμηνο που παραδοσιακά όμως είναι το χειρότερο του έτους λόγω εποχικότητας και για τις δυο.

Τα αποτελέσματα του Τιτάνα επηρεάστηκαν αρκετά από την καθίζηση της ζήτησης στην Ελλάδα, από τις ταραχές στην Αίγυπτο και τις αρνητικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της Coca Cola 3E επηρεάστηκαν ιδίως από την αύξηση του κόστους πρώτων υλών παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τέλος, η Γενική και η Εμπορική εμφάνισαν και πάλι υψηλές ζημιές παρά τη μείωση ζημιών που εμφάνισε η Εμπορική, με τις δυο τράπεζες να επιβιώνουν χάρη στις συνεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου που προωθούν οι μητρικές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v