Merit: Μεταβλητότητα και στάση αναμονής στο ΧΑ

Όσο πλησιάζει η νέα Σύνοδος πιθανότερα θα υπάρξει στην αγορά και πάλι μια στάση αναμονής ενώ μετά τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου ελαχιστοποιήθηκαν οι πιθανότητες να καταγραφούν νέα χαμηλά το 2011, εκτιμά η Merit.

Merit: Μεταβλητότητα και στάση αναμονής στο ΧΑ
Όσο πλησιάζει η νέα Σύνοδος Κορυφής πιθανότερα θα υπάρξει στην αγορά και πάλι μια στάση αναμονής και μεταβλητότητα ενώ μετά τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου ελαχιστοποιήθηκαν οι πιθανότητες να καταγραφούν νέα χαμηλά μέσα στο 2011, εκτιμά η Merit.

Αναλυτικότερα η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με μια οριακή πτώση για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. κατά 0,31%.

Πέρα από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s κατά τρείς βαθμίδες που επηρέασε σημαντικά την αγορά την περασμένη Τρίτη, φάνηκε να επικρατεί μια στάση αναμονής για τα αποτελέσματα της προ-Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική αγορά φάνηκε να αντιδρά θετικά ήδη από την Παρασκευή με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής καθώς φάνηκε μια μερική αλλαγή στάσης από τη Γερμανική πλευρά που επιβεβαιώθηκε στα τελικά ανακοινωθέντα και οδήγησε σε ένα σημαντικό ανοδικό ράλλυ τη Δευτέρα.

Το συμπέρασμα μας από τη Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η Ελλάδα πήρε το maximum που μπορούσε από αυτήν παραχωρώντας όμως και σημαντικά ανταλλάγματα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατ’ αρχάς πήρε το "πράσινο φως" για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια (περίοδος χάριτος 4,5 έτη και αποπληρωμής στα 5,5 έτη) και για την μείωση του επιτοκίου του ίδιου δανείου κατά 100 μονάδες βάσης στο 4,2% περίπου. Από το τελευταίο εκτιμάται ότι εξοικονομούμε 6 δις ευρώ από τόκους.

Παράλληλα, η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο μηχανισμός στήριξης που ισχύει μέχρι τα μέσα του 2013 και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinχωρών της ευρωζώνης στην πρωτογενή αγορά, υπό κάποιους όρους με χαμηλό επιτόκιο. Το τελευταίο είναι ένα ακόμη όφελος για την Ελλάδα που με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες ακόμα και σε περίπτωση που δεν επανέλθει στις αγορές ομολόγων ούτε το 2012.

Ωστόσο, απορρίφθηκε το αίτημα να επιτραπεί στο Ταμείο να χρηματοδοτεί τα υπερχρεωμένα κράτη για επαναγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Η Ελλάδα ανέλαβε παράλληλα δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ και συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών με πιο εντατικό ρυθμό.

Η Γερμανία σε αντάλλαγμα για την μικρή υποχώρηση της έλαβε συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που δεν θα είναι τελικά όσο αυστηρό επεδίωκε αλλά περιλαμβάνει σημαντικές μετρήσιμες δεσμεύσεις για τις χώρες της Ευρωζώνης που αφορούν σε θέματα απασχόλησης μισθών, συντάξεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναμένουμε για τη χώρα μας μέτρα ύψους 22 δις ευρώ μέχρι και το 2015 που θα αφορούν μεταξύ άλλων αυξήσεις συντελεστών, έκτακτη εισφορά για έχοντες, μείωση φοροαπαλλαγών για όλους, κατάργηση του αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών και αλλαγές στη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Επίσης η δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ είναι ένας δύσκολος στόχος και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες του σχετικού σχεδίου του ΥΠΟΙΚ. Είναι δεδομένο ότι για τη συλλογή ενός τέτοιου ποσού θα πρέπει να επιστρατευθούν και συμμετοχές σε εταιρείες εισηγμένες στο Χ.Α. που αναμένεται να παρουσιάσουν προσεχώς ιδιαίτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, εκτιμά η Merit.

Άποψη μας είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος της δραστικής λύσης του προβλήματος. Δεν αποτελούν όμως πανάκεια για τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας και θα πρέπει να τεθούν και άλλα θέματα στο τραπέζι στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου για να μιλάμε για δραστική λύση του προβλήματος.

Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να συζητηθεί και το θέμα επαναγοράς ομολόγων από τη χώρα μας με τη βοήθεια του ενισχυμένου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάτι με το οποίο θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά περισσότερα από τα 6 δις ευρώ που αναφέραμε παραπάνω, κάτι που όμως δεν συζητήθηκε καθόλου λόγω των αρνήσεων της Γερμανικής πλευράς.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω είχαμε τη συνέχιση του ανοδικού momentum που βραχυπρόθεσμα είχε αμφισβητηθεί με τη διόρθωση μέχρι και τις 1522 μονάδες στις 9/3. Η άνοδος κράτησε μόνο δυο ημέρες καθώς την Τρίτη οι πτωτικές πιέσεις ήταν σημαντικές λόγω της μεγάλης καταστροφής στην Ιαπωνία που συμπαρέσυρε σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης φαίνεται να έχουν εκλείψει οι εξωτερικές πιέσεις με το Γ.Δ. να κερδίζει και πάλι τις 1600 μονάδες.

Σε περίπτωση που οι πιέσεις από το εξωτερικό συνεχισθούν θα πρέπει να αντέξουν οι στηρίξεις των 1545 (ΚΜΟ 200 ημερών) σε πρώτη φάση και των 1520 μονάδων σε δεύτερη για να μιλάμε για διατήρηση του ανοδικού momentum.

Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούμε πιθανή μια κίνηση προς την αντίσταση των 1690-1700 μονάδων αν και σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η διατήρηση του Δείκτη πάνω από τις 1620 μονάδες. Όσο πλησιάζει η νέα Σύνοδος Κορυφής πιθανότερα θα υπάρξει στην αγορά και πάλι μια στάση αναμονής και μεταβλητότητα ενώ μετά τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου ελαχιστοποιήθηκαν οι πιθανότητες να καταγραφούν νέα χαμηλά μέσα στο 2011.

Στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας αξίζει να αναφερθούμε στη μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% για το 2010 που καθιστά το έλλειμμα του 2010 ίσως και πάνω από το 9,5% του ΑΕΠ. Επομένως, ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 7,4% μέσα στο τρέχον έτος απομακρύνεται κρίνοντας και από το ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους παρατηρήθηκε σημαντική υστέρηση εσόδων που υπολογίζεται στα 870 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ενώ είναι φανερό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επηρεαστεί θετικά από τις εξελίξεις της Συνόδου, τα αποτελέσματα τριών τραπεζών που ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να επηρεάσουν μόνο βραχυπρόθεσμα τη χρηματιστηριακή τιμή τους.

Οι τράπεζες θα έχουν ιδιαίτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον και μετά τη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, ιδιαίτερα αν αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Τα νέα βέβαια από τις τραπεζικές καταθέσεις δεν είναι ευχάριστα καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν περαιτέρω πτώση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 4 δις ευρώ τον Ιανουάριο, κάτι που οδηγεί σε διόγκωση το πρόβλημα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο