Merit: Μεταβλητότητα στο ΧΑ το Φεβρουάριο

Το σενάριο της έντονης μεταβλητότητας και της κίνησης μεταξύ των 1600-1700 μονάδων για όλο το Φεβρουάριο λόγω αναμονής των επενδυτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη είναι το επικρατέστερο αναφέρει η Merit.

Merit: Μεταβλητότητα στο ΧΑ το Φεβρουάριο
Το σενάριο της έντονης μεταβλητότητας και της κίνησης μεταξύ των 1600-1700 μονάδων για όλο το Φεβρουάριο λόγω αναμονής των επενδυτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη το Μάρτιο είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο, εκτιμά η Merit σε έκθεση με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου.

H προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη πτωτική για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α (-2,39%), μετά από τέσσερις ανοδικές, σε μια βδομάδα που χαρακτηρίστηκε από ελαφρώς ανοδικές τάσεις στα spreads και την επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα για τον καθιερωμένο έλεγχο προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Η τρόικα τελικά έδωσε το πράσινο φως για την 4η δόση του δανείου κάτι που αναμένεται να γίνει και για τις επόμενες δόσεις, εστίασε όμως την προσοχή σε ορισμένα σημεία ‘κλειδιά΄ για την περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας. Πέρα από την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών μέσω αναθεωρημένου μνημονίου και τη λήψη νέων μέτρων με σκοπό την εξοικονόμηση 20 δις ευρώ μέχρι το 2014, η τρόικα πρότεινε αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ ύψους 50 δις ευρώ.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα αφορούν μεταξύ άλλων στις ΔΕΚΟ, στην Υγεία, σε αμυντικές δαπάνες, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις παρά τις έντονες αντιδράσεις σχετικά με το θέμα πώλησης κρατικής γης, το θέμα έχει αρκετό χρηματιστηριακό ενδιαφέρον καθώς οι αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να συμπεριλάβουν πώληση μεριδίων εισηγμένων επιχειρήσεων παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση μη εισηγμένων όπως π.χ. ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η ΔΕΣΦΑ.

Παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας οι αγορές επικροτούν τις αποκρατικοποιήσεις όπως φάνηκε στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ΤΤ και της ΑΤΕ την Παρασκευή μετά τις σχετικές ανακοινώσεις. Άλλες μετοχές που θα βρίσκονται για καιρό στο επίκεντρο για τον ίδιο λόγο είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, η ΕΥΔΑΠ , ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ και ενδεχομένως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ. Να θυμίσουμε ότι η τρέχουσα αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου σε εισηγμένες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 6,6 δις ευρώ.

Στο θέμα του φημολογούμενου σχεδίου διάσωσης δεν σημειώθηκε καμιά σημαντική εξέλιξη στα πλαίσια του πρόσφατου συνεδρίου των Eurogroup- Ecofin. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται για το Μάρτιο. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν μόνο για το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέτει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013: Συνολικά μαζί με τα κεφάλαια του ΔΝΤ θα φτάσουν τα 750 δις ευρώ. Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί η Γερμανία συνεχίζει να προκαλεί διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων συνδυάστηκε με άνοδο στα spreads των χωρών που σχετίζονται άμεσα με το σχέδιο, όπως και η Ελλάδα με τα spreads των δεκαετών της ομολόγων να αναρριχώνται μέχρι και τις 860 μονάδες βάσης.

Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει εν μέρει και τη μίνι διόρθωση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. από τα υψηλά εξαμήνου (1703 μονάδες στις 9/2) μαζί όμως και με κάποιες πρόσφατες μακροοικονομικές ανακοινώσεις που δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού για την εγχώρια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου έμεινε αμετάβλητος στο 5,2%, η ανεργία του Νοεμβρίου αυξήθηκε στο 13,9%, το ΑΕΠ του 4ου Τριμήνου διαμορφώθηκε στο -6,6% σε ετήσια βάση με την ύφεση στο σύνολο του έτους να φτάνει το 4,5%. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2011 είναι δυσοίωνες καθώς αναφέρονται σε ύφεση της τάξεως του 3% και αυξητικές τάσεις στην ανεργία, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται η αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού στο 2,2%.

Στα πλαίσια αυτά, η αντίσταση της περιοχής των 1690-1700 μονάδων αποδείχθηκε ισχυρή και αν και διασπάστηκε ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη 9/2 και την Πέμπτη 10/2 φάνηκε τελικά ότι η οριστική υπέρβαση της χρειάζεται και ισχυρή ειδησεογραφία. Ο Γενικός Δείκτης με 5 καθοδικές στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις αναζητά στηρίξεις στην περιοχή των 1610-1620 μονάδων που ως τώρα αποδεικνύονται ισχυρές.

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος παραμένει η διάσπαση και διατήρηση των 1690 μονάδων, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος της διάσπασης των 1790 μονάδων θα χρειαστεί όπως φαίνεται ισχυρούς καταλύτες, όπως η επιτάχυνση του Σχεδίου Διάσωσης.

Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η κίνηση προς τις 1550 μονάδες που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ΚΜΟ των 200 ημερών αν διασπαστούν οι 1610 μονάδες. Το σενάριο πάντως της έντονης μεταβλητότητας και της κίνησης μεταξύ των 1600-1700 μονάδων για όλο το Φεβρουάριο λόγω αναμονής των επενδυτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη το Μάρτιο είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο, κατά τη γνώμη μας.

Προς το παρόν δεν έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι περατώθηκε το ανοδικό κανάλι που ξεκίνησε από τις 1350 μονάδες.

Στον τομέα των τραπεζών θετική εξέλιξη αποτελεί το τέταρτο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 30 δις ευρώ, με σκοπό να ενισχύσει τη ρευστότητα τους, που δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, για να μπορέσουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Παράλληλα, η τρόικα προωθεί μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι οι επισφάλειες τους ανήλθαν στο 10%, ήδη από το 9μηνο του 2010.

Τέλος, για ένα ακόμα τρίμηνο απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Εμπορικής και της Γενικής Τράπεζας, με την ανάκαμψη τους να μετατίθεται για το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v