Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις: Οι top επιλογές του 2011!

Tο 2010 ήταν μια «περιπετειώδης» χρονιά για τους επενδυτές. Από τη μία πλευρά, η διεθνής οικονομία απέφυγε τα χειρότερα και μπόρεσε να κινηθεί σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επενδύσεις: Οι top επιλογές του 2011!
* Οι πίνακες που αφορούν στις επενδυτικές συστάσεις για εναλλακτικές τοποθετήσεις της UBS καθώς και στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Tο 2010 ήταν μια «περιπετειώδης» χρονιά για τους επενδυτές. Από τη μία πλευρά, η διεθνής οικονομία απέφυγε τα χειρότερα και μπόρεσε να κινηθεί σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την άλλη, όμως, μένουν ανοιχτά πολλά μέτωπα ακόμη, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν πως η όποια ευφορία είναι τεχνητή και ότι υπάρχουν ακόμη πολλά δομικά ζητήματα τα οποία εκκρεμούν και απαιτούν γενναίες αποφάσεις.

Με τα δεδομένα αυτά, το επενδυτικό τοπίο του 2011 προδιαγράφεται εξίσου πολύπλοκο και οι εξισώσεις που το συνθέτουν έχουν άφθονους... αγνώστους «x». Υπάρχουν, όμως, και αρκετά σταθερά σημεία αναφοράς, τα οποία επιτρέπουν κάποιες σαφείς εκτιμήσεις για την πορεία των αγορών το επόμενο έτος.

Έτσι, συγκεντρώθηκαν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις οκτώ διεθνών επενδυτικών οίκων για την πορεία των βασικότερων μορφών επένδυσης, για να καταδειχτούν οι top επιλογές για το 2011!
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Το 2011 η ανάπτυξη μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών θα συνεχίσει να αποκλίνει, καθιστώντας πιο εμφανή μεσοπρόθεσμα τη δημιουργία ενός κόσμου δύο ταχυτήτων.

Παράλληλα, αν και αναμένεται οι φάσεις μεταξύ του φόβου και της απληστίας να εναλλάσσονται συχνά στη συμπεριφορά των επενδυτών, η νέα χρονιά προβλέπεται να είναι τελικά θετική για τις ριψοκίνδυνες αξίες, με τις μετοχές να υπεραποδίδουν έναντι των ομολόγων και των πιστωτικών τίτλων.

Πάντως, δεδομένων της δομικής φύσης των υφιστάμενων προβλημάτων (απομόχλευση δυτικού καταναλωτή, συνοχή ευρωζώνης) αλλά και της εξάρτησης από τις διάφορες πολιτικές στήριξης, οι παγκόσμιες αγορές και οι οικονομίες μπορεί να χάσουν την ισορροπία τους ευκολότερα απ’ ό,τι συνήθως, ενώ η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ορισμένες ενδείξεις υπερθέρμανσης των αναδυόμενων οικονομιών θα διατηρήσουν τη μεταβλητότητα των τιμών σε υψηλά επίπεδα και θα διαμορφώσουν έναν ανώμαλο δρόμο για τις ριψοκίνδυνες αξίες.

Φαίνεται αναπόφευκτο πως οι αγορές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών οργάνων, ενώ η νέα υπό διαμόρφωση αρχιτεκτονική της ΟΝΕ θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Οι ανεπτυγμένες μετοχικές αγορές, πάντως, πιστεύεται πως το 2011 θα σημειώσουν κέρδη 10% - 15%, με τις αναδυόμενες να υπεραποδίδουν συγκριτικά (15% - 20%). Παρ’ όλα αυτά, καθώς το ευνοϊκό περιβάλλον για τις μετοχές είναι απίθανο να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους, ίσως οι επενδυτές χρειαστεί να τοποθετηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν περιόδους αστάθειας και πιέσεων.

--- Τα ομόλογα και τα εμπορεύματα

Στα ομόλογα η εικόνα είναι σχετικά πιο σύνθετη, αφού οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών επιδρούν θετικά, όμως τα ελλείμματα και η πιθανότητα μελλοντικών πληθωριστικών πιέσεων εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, με αποτέλεσμα συνολικά στα παρόντα επίπεδα αποδόσεων οι κίνδυνοι να υπερτερούν των ευκαιριών.

Αν και οι τοποθετήσεις σε εταιρικά ομόλογα ή σε άλλους μη κρατικούς τίτλους θα μπορούσαν πιθανότατα να προσθέσουν κάποια αξία στα χαρτοφυλάκια ομολόγων, η πρακτική δυνατότητα για στρατηγική εκτεταμένης διαφοροποίησης είναι μάλλον περιορισμένη.

Για να αυξηθεί η απόδοση, το χαρτοφυλάκιο σταθερού εισοδήματος εκτιμάται πως θα πρέπει να περιλαμβάνει και χρεωστικούς τίτλους υψηλότερου κινδύνου αλλά και με μεγαλύτερη προσδοκώμενη απόδοση.

Δεδομένων των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και των υγιών θεμελιωδών (χαμηλό χρέος), τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών είναι ελκυστικά τόσο σε σκληρό όσο και σε εγχώριο νόμισμα.

Στην περίπτωση χρεωστικών τίτλων σε τοπικό νόμισμα, οι επενδυτές επωφελούνται από τη δομική ανοδική τάση στα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, η οποία οφείλεται εν μέρει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και κυρίως στις ισχυρές αυξήσεις της παραγωγικότητας στα κράτη αυτά (σε σύγκριση με τα ανεπτυγμένα) για αρκετά διαδοχικά χρόνια.

Οι συνθήκες της προσφοράς σε σχέση τη ζήτηση και οι ροές θεσμικών κεφαλαίων αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν τα εμπορεύματα, ενώ η αναζήτηση αποδόσεων στις ανεπτυγμένες αγορές αντανακλάται και σε τοποθετήσεις εταιρειών με υψηλή μερισματική απόδοση (εν συγκρίσει με τα χαμηλά επιτόκια). Παράλληλα, η αυξημένη απόδοση της ακίνητης περιουσίας (εισηγμένες εταιρείες ακινήτων) θα μπορούσε να συνεχιστεί το 2011, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

--- Οι συστάσεις 

* Ο συνδυασμός της ισχυρής ανάπτυξης και του ελεγχόμενου πληθωρισμού θα λειτουργήσει θετικά για τις επενδύσεις σε ριψοκίνδυνες αξίες το 2011, αναμένει η Goldman Sachs. Οι μετοχές, όπως προβλέπει, με βάση τις τιμές-στόχους που δίνει για τις κύριες αγορές, θα σημειώσουν κέρδη 14% - 29%.
 
Συνιστά υπερεπενδεδυμένες θέσεις στις αναδυόμενες οικονομίες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, όπως και για τα νομίσματα της αναδυόμενης Ασίας εν συγκρίσει με το δολάριο.

Οι αποδόσεις των 10ετών κυβερνητικών ομόλογων στο τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, θα κυμανθούν στο 3,25% για τους τίτλους των ΗΠΑ και της Γερμανίας, στο 1,5% για τα ιαπωνικά ομόλογα και στο 3,75% για τα βρετανικά 10ετή. Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να στηρίξει τις αγορές εμπορευμάτων, ενώ προβλέπονται μεγάλα κέρδη στο πετρέλαιο, στον χαλκό, στη σόγια και στον λευκόχρυσο.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για το 2011 κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» στα 105 δολ./βαρέλι, του χρυσού στα 1.690 δολ./ουγκιά και του χαλκού στα 11.000 δολ./τόνο.

Παρά την καλύτερη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, η ανάγκη για βελτίωση των παγκόσμιων ανισορροπιών θα οδηγήσει τελικά στο τέλος του 2011σε διολίσθηση του δολαρίου ως προς το ευρώ, στο 1,50. Ο οίκος προτείνει πέντε επενδυτικές κινήσεις (top trades) για το 2011: Πτωτικές (short) θέσεις στο δολάριο σε σχέση με το κινεζικό νόμισμα, το οποίο αναμένεται να ανατιμηθεί 6%.

Ανοδικές (long) θέσεις στις αμερικανικές τράπεζες, αφού αναμένει απόδοση 25%, αλλά και στα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ, καθώς υπολογίζει απόδοση 8,7%. Επίσης, προτείνει ανοδικές (long) θέσεις στον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225, για τον οποίο προβλέπει βάσει της τιμής-στόχου που δίνει (12.000 μονάδες) κέρδη 20%. Τέλος, προτείνει ανοδικές (long) θέσεις σε ένα καλάθι εμπορευμάτων, που θα αποτελείται από πετρέλαιο, χαλκό, βαμβάκι, σόγια και λευκόχρυσο, από το οποίο υπολογίζει απόδοση 28%. 

* Η ομάδα στρατηγικής της BofA - Merrill Lynch συνιστά για το 2011 αύξηση θέσεων στις μετοχές έναντι των ομολόγων. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας προβλέπουν πως οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα αυξηθούν προς το τέλος της επόμενης χρονιάς (όχι στο πρώτο μισό) στο 3,25% (οι τιμές δηλαδή θα υποχωρήσουν), ενώ το δολάριο θα ενισχυθεί έναντι του ευρώ στο 1,20.
 
Η ισοτιμία του με το γεν θα διαμορφωθεί στο 88, ενώ το κινεζικό νόμισμα δεν προβλέπεται να ανατιμηθεί ιδιαίτερα. Συγκρατημένες ανατιμήσεις πάντως έναντι του δολαρίου αναμένονται για μία σειρά νομίσματα αναδυόμενων αγορών. Οι συνθήκες της προσφοράς σε σχέση τη ζήτηση και οι ροές θεσμικών κεφαλαίων προβλέπεται πως θα συνεχίσουν να ευνοούν τα εμπορεύματα, οδηγώντας το πετρέλαιο στα 100 δολ./βαρέλι, τον χρυσό στα 1.500 δολ./ουγκιά και τον χαλκό στα 11.250 δολ./τόνο.

Όσον αφορά στην τεχνική ανάλυση, οι αναλυτές της BofA - Merrill Lynch εκτιμούν πως η πρώτη αντίσταση για τον χρυσό βρίσκεται στην περιοχή των 1.500 - 1.600 δολ. ανά ουγκιά και η δεύτερη στα 2.000 - 2.300 δολ./ουγκιά, ενώ σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 1.265 - 1.160 δολ. Για τον... χρυσό των φτωχών, το ασήμι, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 31 - 32 δολ. ανά ουγκιά και η δεύτερη στα 37 - 41 δολ. Μακροπρόθεσμα, η τιμή του ασημιού ίσως δοκιμάσει το ιστορικό υψηλό του 1980, στα 50 δολ. ανά ουγκιά. 

* Η ομάδα ανάλυσης για τις ΗΠΑ της Deutsche Bank για το 2011 θέτει τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P 500 τις 1.550 μονάδες, ενώ η ευρωπαϊκή ομάδα ανάλυσης μετοχών της Deutsche Bank εκτιμά πως, παρά την κρίση χρέους, οι μετοχές του Stoxx 600 αναμένεται να σημειώσουν κέρδη 20% περίπου στο τέλος της επόμενης χρονιάς (τιμή-στόχος οι 315 μονάδες). 

* Αν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται αντιμέτωπα με την τελευταία φάση της κρίσης κρατικού χρέους, η Nomura συνιστά ουδέτερη θέση για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αναμένοντας το 2011 κέρδη 13% σε μέσα επίπεδα. Η ιαπωνική τράπεζα προβλέπει πως το επόμενο έτος η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 4,3%.

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται δυναμικά, αλλά με κίνδυνο υπερθέρμανσης, ενώ η ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο αντιμετωπίζει αντίθετο... άνεμο. Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα παραμείνει βραδεία, όμως στην ευρωζώνη θα μοιραστεί πιο ομοιόμορφα ανάμεσα στην εγχώρια και στην εξωτερική ζήτηση. Οι αποκλίσεις ανά κράτος θα διευρυνθούν περαιτέρω το 2011, περιπλέκοντας τη στρατηγική εξόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι προοπτικές για την Ευρώπη παραμένουν θετικές, παρά τα εκτεταμένα δημοσιεύματα σχετικά με τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ανέφερε και η BlackRock.

* Σύμφωνα με την Barclays Capital, ο συνδυασμός βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής δημιουργεί ασυνήθιστα ευνοϊκό περιβάλλον για τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, τουλάχιστον βραχυχρόνια. Οι μετοχές εμφανίζονται ελκυστικότερες των ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων ίσως κινηθούν ανοδικά (οι τιμές θα πέσουν), ιδίως το β΄ εξάμηνο του 2011.
 
Το περιβάλλον θεωρείται ευνοϊκό και για τα εμπορεύματα, για τα οποία συνιστά ανοδικές θέσεις, μεταξύ άλλων, στο πετρέλαιο, στον χαλκό, στο καλαμπόκι και στον χρυσό. Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη πιέζει βραχυχρόνια το ευρώ, για το οποίο αναμένει την ισοτιμία του ως προς το δολάριο το ερχόμενο τρίμηνο στο 1,28, όμως στο εξάμηνο αναμένει πως με 1 ευρώ κάποιος θα αγοράζει 1,35 δολάριο και σε 12 μήνες 1,42 δολάριο.

Η Barclays Capital, πάντως, δεν πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, καθώς η Ισπανία και η Ιταλία, που θεωρούνται οι μόνες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια προβλήματα, θα χρηματοδοτήσουν τελικά τα χρέη τους χωρίς προσφυγή σε κάποιον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

* Στο βασικό της σενάριο, η ΙΝG εκτιμά πως το 2011 θα αποτελέσει έτος μικτής οικονομικής συγκυρίας, κατά το οποίο οι αναδυόμενες αγορές θα εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη και οι ανεπτυγμένες θα είναι σε θέση να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα ύφεσης. Με βάση το σενάριο αυτό, οι τίτλοι θα σημειώσουν κέρδη 8% - 12% κατά μέσο όρο παγκοσμίως, τα κέρδη στις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος θα κυμανθούν στο 2% - 5%, ενώ η άνοδος στα εμπορεύματα και στο real estate υπολογίζεται στο 9% - 14%.

* Όσον αφορά στη UBS, συνολικά για το 2011 συνιστά αυξημένες θέσεις στις μετοχές, στα εμπορεύματα, στο εισηγμένο real estate και στα εταιρικά ομόλογα και μειωμένες θέσεις στα εταιρικά και στα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα, όπως και στα ρευστά διαθέσιμα. Από τις μετοχικές αγορές αυξημένη θέση συνιστά για τις αναδυόμενες (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία κ.λπ.) και για την αγορά της Ιαπωνίας και μειωμένες θέσεις για την ευρωζώνη λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με το χρέος των περιφερειακών χωρών.

Η πλειονότητα των διεθνών επενδυτών αναφέρεται στο 2011 ως το «έτος της κρίσεως» για το χρέος των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και σε αυτό το πλαίσιο οι αγορές θα συνεχίσουν να αμφισβητούν την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές, έως ότου η δυναμική του χρέους της χώρας μας αρχίσει να βελτιώνεται.

--- ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ...

Την ώρα όπου οι ξένες αγορές κινούνται στα υψηλά του 2010 και οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2011 κάνουν λόγο για ένα ακόμα θετικό έτος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, το τοπίο για την εγχώρια αγορά τίτλων βαραίνει ολοένα και περισσότερο.

Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για τις διεθνείς αγορές μετοχών είναι ευνοϊκές, στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί που να υποστηρίζουν πως οι ελληνικοί τίτλοι μπορούν να κάνουν την έκπληξη στη διάρκεια του 2011, ενώ οι περισσότεροι αναμένουν ένα πολύ δύσκολο α΄ τρίμηνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για το Χ.Α.

Οι ελληνικές μετοχές θα πρέπει να αναλυθούν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και να εξεταστούν ενδελεχώς η δυναμική τους και τα θεμελιώδη στοιχεία τους για τα επόμενα έτη: αυτό είναι το resume από τις συναντήσεις των ειδικών εν όψει του 2011. Όσον αφορά στην κατάσταση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι μάλλον και η χρονιά που ακολουθεί θα είναι δύσκολη.

Τόσο οι δείκτες αποτίμησης βάσει κερδών όσο και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των ελληνικών τίτλων δεν είναι στα υπέρ, ενώ μόνο οι λογιστικές αξίες προσπαθούν να αντιπαραθέσουν κάτι θετικό στη γενικότερα αρνητική εικόνα. Όλα τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν με κάποιον τρόπο πως η συνέχεια για το Χ.Α. θα είναι δύσκολη. Επίσης, η κάμψη στους όγκους συναλλαγών αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο.

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών σε όρους πολλαπλασιαστών κερδοφορίας μετά φόρων (P/E - Price Earnings Ratio) σε μέσα επίπεδα για το 2011 κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Το πλέον κρίσιμο στοιχείο, το οποίο και εν μέρει θα μπορούσε να αιτιολογεί περίπου ισάξια αποτίμηση της εγχώριας αγοράς των blue chips, είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) τόσο για το 2011 όσο και για το 2012. Ωστόσο, το πρώτο επιχείρημα είναι πως το ρίσκο της ελληνικής οικονομίας, βάσει των εκτιμήσεων πολλών αναλυτών, δεν αποτιμάται στο υπάρχον premium.

Στην πρόσφατη έκθεση της Credit Suisse για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σημειώνεται ξεκάθαρα ότι η μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας συνεχίζει να επιδεινώνεται και ο οίκος προχώρησε σε μείωση των προβλέψεων για τα καθαρά κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων και για το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων φαντάζουν απίθανο ενδεχόμενο, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα αναφορικά με την αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών ή έως ότου τα πιστωτικά ιδρύματα πιεστούν τόσο ώστε να αναγκαστούν να πουλήσουν.

* Οι πίνακες που αφορούν στις επενδυτικές συστάσεις για εναλλακτικές τοποθετήσεις της UBS καθώς και στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v