Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Η Σοφοκλέους χρωστά μια τεχνική αντίδραση

Από τεχνική άποψη, η ελληνική αγορά χρωστάει μια αντίδραση καθώς ο δείκτης RSI έδειχνε υπερπουλημένα επίπεδα και η αγορά έχει αντιδράσει 4 φορές μέσα στο 2010 από την περιοχή των 1400-1450 μονάδων εκτιμά η Merit.

Merit: Η Σοφοκλέους χρωστά μια τεχνική αντίδραση
Από τεχνική άποψη, η ελληνική αγορά χρωστάει μια αντίδραση καθώς ο δείκτης RSI έδειχνε υπερπουλημένα επίπεδα και η αγορά έχει αντιδράσει 4 φορές μέσα στο 2010 από την περιοχή των 1400-1450 μονάδων εκτιμά η Merit σε σχετική ανάλυση.

Αναλυτικότερα η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην ελληνική αγορά και την ευρωζώνη παρά το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών εντάθηκε από τους φόβους για ένταξη και άλλων χωρών της ευρωζώνης στο μηχανισμό διάσωσης. Η ελληνική αγορά ακολούθησε το αρνητικό κλίμα των άλλων νότιων χωρών και με χαμηλούς όγκους υποχώρησε κατά 3,75%, με χαρακτηριστικό τις 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις κάτι που είχε να συμβεί αρκετό καιρό. Γενικά ο Νοέμβρης έκλεισε με απώλειες 8,26% με 14 καθοδικές και 8 ανοδικές συνεδριάσεις.

Η είδηση που κυριαρχεί τις πρώτες ημέρες της καινούριας εβδομάδας είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ που είναι πιθανό να φτάσει έως και 11 χρόνια, εξισώνοντας το χρόνο αποπληρωμής με αυτόν της Ιρλανδίας. Η εξέλιξη είναι θετική για την Ελλάδα και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την αποπληρωμή του δανείου, ειδικά για την περίοδο 2013-2016 όπου το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 80 δις λιγότερα την κρίσιμη αυτή τετραετία αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω.

Καθοριστικός επίσης παράγοντας είναι το κατά πόσο θα ισχύσει η ευνοϊκότερη περίοδος αποπληρωμής για το σύνολο του δανείου ή θα εξαιρεθούν οι δόσεις που έχουν ήδη καταβληθεί.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Το αν αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει καταλύτη για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές το 2011, όπως δήλωσε ο Υπουργός των Οικονομικών, είναι πρώιμο να το συζητάμε τη στιγμή που απαιτείται σημαντική προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι του προυπολογισμού.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία ήταν αναμενόμενες αλλά όχι ιδιαίτερα ευχάριστες, κυρίως όσον αφορά την ανεργία που αναμένεται στο 15% για το 2011.

Η ελληνική αγορά αντέδρασε ψύχραιμα στην είδηση της πιθανότητας επιμήκυνσης της αποπληρωμής και τα αρχικά κέρδη των πρώτων ωρών της Δευτέρας εξανεμίστηκαν γρήγορα με αποτέλεσμα να δούμε και χαμηλά εξαμήνου την Τρίτη ενδοσυνεδριακά στις 1397 μονάδες με το Γενικό Δείκτη να μη βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από χαμηλά 12,5 ετών.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά έπαιξαν η άνοδος των spreads των ομολόγων σε όλες τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης ενώ η μεταβλητότητα και η πολύ διαφορετική συμπεριφορά από μετοχή σε μετοχή μπορεί να αποδοθεί σε αναδιαρθρώσεις δεικτών και χαρτοφυλακίων λόγω τέλος του μήνα.

Η κατάσταση φάνηκε να αλλάζει στη μέση της συνεδρίασης της Τρίτης με αποτέλεσμα την πρώτη θετική συνεδρίαση μετά από 7 πτωτικές και τη διατήρηση όχι μόνο του ψυχολογικού ορίου των 1400 μονάδων αλλά και την κίνηση προς τις 1500 μονάδες.

Η άνοδος του τελευταίου διήμερου πραγματοποιήθηκε με οδηγούς τις τράπεζες όπως ήταν αναμενόμενο αφού οι παραπάνω εξελίξεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, ενώ τα αποτελέσματα εννιαμήνου τους ήταν βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Από τεχνική άποψη, η ελληνική αγορά χρωστάει μια αντίδραση καθώς ο δείκτης RSI έδειχνε υπερπουλημένα επίπεδα και η αγορά έχει αντιδράσει 4 φορές μέσα στο 2010 από την περιοχή των 1400-1450 μονάδων.

Ενδείξεις για μεγαλύτερης διάρκειας αντίδραση θα υπάρξουν αν ο Γενικός Δείκτης περάσει τον ΚΜΟ των 30 ημερών (στις 1505 περίπου μονάδες τώρα).

Πέρα από την επιμήκυνση του χρέους πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι καταλύτες, όπως το να κερδίσει η ελληνική οικονομία την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και να αποκλιμακωθεί η κρίση στην ευρωζώνη με σταδιακή μείωση των spreads των επίφοβων χωρών σε ευρύτερο επίπεδο. Μια παρέμβαση της ΕΚΤ με αγορά κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη όπως και η έκδοση ευρωομολόγου.

Ο Δεκέμβρης είναι παραδοσιακά ένας θετικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο αν και στις διεθνείς αγορές παρατηρούνται συνήθως ρευστοποιήσεις προς το τέλος του μήνα και επαναγορές τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα το γνωστό January effect. Στο Γενικό Δείκτη παρατηρήσαμε 14 ανοδικές κινήσεις το Δεκέμβριο και 6 πτωτικές την τελευταία εικοσαετία, με τους 2 τελευταίους να είναι όμως αρνητικοί.

Τα αποτελέσματα εννιαμήνου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα είναι αποκαρδιωτικά σε πολλές περιπτώσεις αλλά και ενθαρρυντικά για μερικές εταιρείες με εξωστρέφεια. Η κερδοφορία έχει ελαττωθεί σημαντικά, κάτι που είχε φανεί στα προηγούμενα τρίμηνα με αποτέλεσμα να κρίνεται αισιόδοξος ο στόχος για συλλογή εσόδων από έκτακτη εισφορά για το 2010 στο 1 δις. ευρώ.

Οι ζημιογόνες εταιρείες υπερίσχυσαν των κερδοφόρων και πάλι (139/120) ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 595 εκ. ευρώ εξαιρουμένων των λογιστικών ζημιών της MIG (μείωση κατά 88% περίπου). H αύξηση τζίρου κατά 5% που παρατηρήθηκε οφείλεται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας (ΦΠΑ και άλλοι έμμεσοι φόροι), στη βελτιωμένη παρουσία κάποιων ομίλων στο εξωτερικό όπως και στην καλύτερη εικόνα μερικών κλάδων όπως αυτού των μετάλλων και όχι σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης κάτι που αποτυπώνεται και στη μείωση του ΑΕΠ.

Τα συρρικνωμένα κέρδη των επιχειρήσεων οφείλονται στα μειωμένα περιθώρια κέρδους λόγω των αυξημένων φόρων και των χαμηλότερων τιμών λόγω της μειωμένης ζήτησης, στις αυξημένες επισφάλειες των τραπεζών, στις ζημίες από ομόλογα έναντι κερδών για το 9Μ:09 και στην έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στα κέρδη του 2009.

Οι κλάδοι που έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα μέσα 2010 είναι αυτοί των κατασκευών, του εμπορίου των ενδυμάτων αλλά και των τραπεζών. Σημαντική ανάκαμψη παρατηρείται στον κλάδο των μετάλλων ενώ σταθερές επιδόσεις παρουσίασαν οι εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Αρνητικό στοιχείο των αποτελεσμάτων είναι τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετές εταιρείες με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να προσφύγουν και άλλες εταιρείες είτε στο άρθρο 99 είτε σε αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Επίσης, ο δανεισμός των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί ελάχιστα σε σχέση με το 2009 αλλά τα διαθέσιμα τους έχουν μειωθεί αρκετά με αποτέλεσμα την αύξηση του καθαρού δανεισμού.

Για τις τράπεζες η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με το Β΄ τρίμηνο του 2010 ενώ δεν προέκυψαν ιδιαίτερες αρνητικές ή θετικές εκπλήξεις.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα τους είναι τα εξής:

Α) Tα έσοδα από τόκους είναι ελαφρώς αυξημένα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει η αύξηση των τόκων από ομόλογα.

Β) Οι ζημιές από τα εμπορικά τους χαρτοφυλάκια δεν αυξήθηκαν σημαντικά καθώς δεν υπήρχε αξιόλογη μεταβολή στα spreads σε σχέση με τις 30/6/10. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων έχουν μεταφερθεί σε χαρτοφυλάκια που δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσεως. Το πρόβλημα που θα δημιουργήσει μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους δεν έχει εξαλειφθεί όμως με αυτές τις μεταφορές.

Γ) Οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί ελάχιστα μεταξύ των 2 τριμήνων. Εντύπωση προκαλεί η διαφορά στις επισφάλειες μεταξύ των ελληνογαλλικών και των υπόλοιπων τραπεζών. Η στρέβλωση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί από την υπερεκτίμηση των επισφαλειών από τις πρώτες, την υποεκτίμηση των επισφαλειών από τις υπόλοιπες ή από ένα συνδυασμό και των δυο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v