Merit: Τι θα καθορίσει την αντίδραση στο ΧΑ

Η δυναμική της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να εξαρτηθεί από 4+1 παράγοντες, εκτιμά η Merit ΑΧΕΠΕΥ. Τι προβλέπει για το Χ.Α., τις διεθνείς αγορές και τη ραγδαία άνοδο του ευρώ.

Merit: Τι θα καθορίσει την αντίδραση στο ΧΑ
Η δυναμική της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να εξαρτηθεί από 4+1 παράγοντες, εκτιμά η Merit ΑΧΕΠΕΥ. Τι προβλέπει για το Χ.Α., τις διεθνείς αγορές και τη ραγδαία άνοδο του ευρώ.

Αναλυτικότερα, σε παράσταση για έναν ρόλο εξελίχθηκαν οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, με την Εθνική Τράπεζα και τα δικαιώματά της να καλύπτουν το 67,3% του συνολικού τζίρου της συνεδρίασης της Δευτέρας και το 64% των συναλλαγών της συνεδρίασης της Τρίτης, αναφέρει η Merit σε σχετική ανάλυση.

Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε την Τρίτη τις 1.500 μονάδες σε ένα κλίμα ευφορίας όσον αφορά στις συμφωνίες για κινεζικές επενδύσεις και εν μέσω μείωσης των spreads σε επίπεδα κοντά στις 770 - 780 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, ενώ η αύξηση της Εθνικής τελικά μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά επιτυχημένη.

Μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Εθνικής, οι επόμενες συνεδριάσεις, απαγκιστρωμένες από το φαινόμενο της ρευστοποίησης διαφόρων τίτλων για συμμετοχή στην αύξηση, θα οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το αν ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει σε ανοδικό κανάλι, επιβεβαιώνοντας τις έως τώρα ενδείξεις.

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η σημαντική από τεχνική άποψη στήριξη των 1.450 μονάδων δεν διασπάστηκε οριακά και η αγορά μπόρεσε να αντιδράσει. Αν οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν και η αγορά αντιδράσει, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο σε αυτά ή και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑφού διασπάστηκε η αντίσταση των 1.490 μονάδων την Τρίτη και των 1.525 μονάδων (ΚΜΟ 20 ημερών) την Τετάρτη, σημαντική βραχυχρόνια θεωρείται η περιοχή των 1.545 μονάδων (ΚΜΟ 30 ημερών).

Η δυναμική της αντίδρασης μπορεί να εξαρτηθεί από τα εξής στοιχεία:

α) Τη διατήρηση των spreads σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό μπορεί να συντελέσουν η υλοποίηση των κινεζικών υποσχέσεων για αγορά ομολόγων και μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από διεθνείς οίκους, ειδικά από τους οίκους που έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία "junk".

β) Τη διατήρηση των τζίρων σε επίπεδα τουλάχιστον πάνω από τα €100 εκατ.

γ) Την κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα που εδώ και καιρό δίνει το στίγμα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Για άλλη μια φορά να αναφερθούμε στο γεγονός ότι η αγορά συνεχίζει να αποτιμά θετικά ακόμα και τις απλές διερευνητικές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ τραπεζών.

δ) Σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ανόδου είναι να μην επιβεβαιωθεί η εποχικότητα που φαίνεται να είχε ατονήσει τα 2 τελευταία χρόνια. Ο Οκτώβριος γενικά θεωρείται ένας από τους χειρότερους μήνες του έτους, αν όχι ο χειρότερος, με μέση απόδοση -2,9% την τελευταία εικοσαετία, με 11 αρνητικά και 9 θετικά κλεισίματα. Να θυμίσουμε επίσης ότι πέρυσι τον Οκτώβριο ξεκίνησε το μακροπρόθεσμο καθοδικό κανάλι στο οποίο ακόμα βρισκόμαστε, ενώ ο Οκτώβριος του 2008 ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία του ΧΑΑ με πτώση 27,38, ακολουθούμενος από τον αντίστοιχο μήνα του 1997 (οικονομική κρίση Ασίας) με πτώση 15,97%.

Ο Σεπτέμβριος που πέρασε επιβεβαίωσε την εποχικότητα με απώλειες για τον Γενικό Δείκτη 5,42%, σε αντίθεση με τις ξένες αγορές που κινήθηκαν ανοδικά. Παράλληλα, το γενικότερο φαινόμενο ρευστοποιήσεων στο εξάμηνο Μαΐου - Οκτωβρίου (sell in Μay and go away) τείνει να επιβεβαιωθεί (απώλειες στο πεντάμηνο 21,33%).

Τέλος, οι κινεζικές επενδύσεις σε τομείς καίριους για μια οικονομία όπως αυτή της Ελλάδας (ναυτιλία, μεταφορές, τουρισμός, τρόφιμα) κρίνονται αναγκαίες για αναζωογόνηση της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας τη στιγμή όπου το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τους φόβους για ύφεση και το 2011 με παράλληλη αύξηση της ανεργίας και διόγκωση του χρέους.

Μια εναρμόνιση τους επόμενους μήνες με τους στόχους για μείωση του ελλείμματος και μια θετική έκπληξη από τον τομέα της ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσουν έναν πέμπτο παράγοντα διατήρησης της ανόδου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στις διεθνείς αγορές, η απροσδόκητη μείωση του διατραπεζικού δανεισμού και η ανακοίνωση για νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας την Τρίτη σκόρπισαν ενθουσιασμό στις αγορές μετοχών, με επικεφαλής τον δείκτη Nikkei. Επιπροσθέτως, η κίνηση αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τις προσδοκίες για αύξηση της ρευστότητας και από τις άλλες κεντρικές τράπεζες όπως η Fed, η ΒΟΕ και η ΕΚΤ, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει θετικά τις κεφαλαιαγορές δημιουργώντας ένα ανοδικό momentum.

Εντούτοις, η παράλληλη άνοδος του χρυσού σε ιστορικά υψηλά, η διατήρηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καθώς και ο "συναλλαγματικός πόλεμος" μεταξύ των κρατών για ενίσχυση των εξαγωγών τους φανερώνουν έντονη ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωση - προειδοποίηση του επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ότι αν τα νομίσματα χρησιμοποιηθούν ως όπλα για την άσκηση πολιτικής απειλείται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με ζημιογόνες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Συνοψίζοντας, εκτιμούμε ότι ενδεχόμενες κινήσεις αύξησης της ρευστότητας και από τις άλλες κεντρικές τράπεζες θα δώσουν μια σύντομη ώθηση στις κεφαλαιαγορές, η οποία όμως θα πρέπει να στηριχτεί και από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εταιριών του S&P 500 εντός του τρέχοντος μηνός.

Θεωρούμε επίσης ότι η ραγδαία άνοδος του ευρώ το τελευταίο διάστημα μαζί με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα συμπιέσει σημαντικά τα περιθώρια ανάκαμψης των οικονομιών εφόσον δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v