Στις 177 μβ το spread του ισπανικού 10ετούς

Στις 177,7 μονάδες κινείται το spread του 10ετούς ισπανικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού το πρωί της Τρίτης, ενώ ο 10ετής τίτλος του πορτογαλικού δημοσίου διαμορφωνόταν στις 285,7 μονάδες βάσης.

Στις 177 μβ το spread του ισπανικού 10ετούς
Στις 177,7 μονάδες κινείται το spread του 10ετούς ισπανικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού το πρωί της Τρίτης, ενώ ο 10ετής τίτλος του πορτογαλικού δημοσίου διαμορφωνόταν στις 285,7 μονάδες βάσης.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, το 10ετές ομόλογο κυμαινόταν στις 786,3 μονάδες βάσης, το 5ετές στις 952,1 μονάδες, το 7ετές στις 894,7 μονάδες, το 3ετές στις 1.039,1 μονάδες, ενώ το 2ετές στις 922,7 μονάδες βάσης.

Το σχόλιο της Πήγασος

Κύρια αρνητικά χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας ήταν: α) η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, στην οποία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's (από "Αa1" σε "Αa2"), επικαλούμενος τη σημαντική απώλεια της χρηματοοικονομικής ευρωστίας της χώρας, την αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης και το εκτιμώμενο ως πιθανό κόστος διάσωσης των τραπεζών της και β) το πάγωμα-μήνυμα της (υπολειπόμενης και συμφωνηθείσας από το 1998) οικονομικής βοήθειας προς την Ουγγαρία, ύψους 20 δισ. ευρώ, από το δίδυμο Ε.Ε. - ΔΝΤ, μέχρις ότου η χώρα λάβει τα επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα περιορισμού του δημοσίου ελλείμματος, μιας και αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω πρόσφατα από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΠάντως, οι πιο πάνω αρνητικές εξελίξεις δεν αναζωπύρωσαν, όπως θα αναμενόταν, τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά προβλήματα των ευρωπαϊκών κρατών, αφού αντισταθμίστηκαν από: α) την υποχώρηση του μακροοικονομικού ρίσκου που σχετίζεται με το ενδεχόμενο βραδύτερης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της αισιοδοξίας που προέρχεται από τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ* και β) την εξασθένηση του κινδύνου ρευστότητας μετά τις πολύ πετυχημένες δημοπρασίες που διενέργησε τελευταία το ισπανικό δημόσιο (το οποίο τον Ιούλιο μόνο καλείται να αντιμετωπίσει ωρίμανση ομολόγων ύψους 24,7 δισ. ευρώ).


Το ελληνικό χρέος παραδόξως δεν επωφελήθηκε από την υποχώρηση της αποστροφής προς τον κίνδυνο ούτε και από το θετικό επενδυτικό κλίμα που επικράτησε χθες για τα κρατικά ομόλογα των δημοσιονομικά ασθενέστερων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς τα spreads και τα CDSs κινήθηκαν ανοδικά κόντρα στο ρεύμα, μη δυνάμενα να εκμεταλλευτούν επίσης τα ενθαρρυντικά και καλύτερα των προσδοκιών νέα από το μέτωπο της εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι απώλειες άγγιξαν το 0,39%, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να προσεγγίζει στην ΗΔΑΤ τα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% αφορούσε στις 5ετίες με λήξη 8/2015 και στις 10ετίες με λήξη 6/2020 (22 και 26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Το περιθώριο απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έναντι του γερμανικού bund διευρύνθηκε 1,80% στις 778 μ.β., ενώ ο πιστωτικός κίνδυνος, όπως αυτός προκύπτει από το 5ετές παράγωγο συμβόλαιο ασφάλισης έναντι του ρίσκου χρεοστασίου, επιδεινώθηκε κλείνοντας με άνοδο 1,54% στις 803,6 μ.β.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας παρέμεινε οριακά κάτω από το 50% (49,0%), επίπεδο που εξακολουθεί κατά την άποψή μας να υπερτιμολογεί τον κίνδυνο παύσης πληρωμών της χώρας, ενώ παράλληλα φαίνεται πως αγνοεί τη ραγδαία βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά το α΄ εξάμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v