Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έως τις 712 μ.β. ανέβηκε το spread του 10ετούς

Το ένα μετά το άλλο σπάει τα ανοδικά ρεκόρ το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και πριν από λίγο βρέθηκε στις 712 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού Bund. Τώρα κινείται στις 670 μ.β.

Έως τις 712 μ.β. ανέβηκε το spread του 10ετούς
Το ένα μετά το άλλο σπάει τα ανοδικά ρεκόρ το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και πριν από λίγο βρέθηκε στις 712 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού Bund.

Χθες, ο ελληνικός τίτλος βρέθηκε στις 663 μονάδες βάσης, ενώ αυτή την ώρα κινείται στις 670 μ.β. με απόδοση περί το 9,6%. Το spread του 7ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 793 μ.β. σχεδόν αμετάβλητο, αφού χθες κινούνταν πέριξ των 790 μ.β. Υψηλότερα διαμορφώνεται το spread του 5ετούς τίτλου στις 950 μονάδες έναντι 835, χθες, με την απόδοση να υπερβαίνει το 11%. 

Σημαντικά υψηλότερα και τα spreads και οι αποδόσεις των πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων με αυτήν των δύο ετών στις 1.472 από 1.306 χθες (με την απόδοση να εκτινάσσεται άνω του 15%, στο 15,59% αυτή την ώρα) και αυτή των τριών ετών στις 1.588 από 1.390 μονάδες βάσης, όπου βρέθηκε χθες, με την απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται στο 13,3%. 

Το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, το CDS, εκτινάσσεται στις 812 μονάδες βάσης στην πενταετία, σε ιστορικό υψηλό, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA, η χώρα είναι πλέον η πιο επικίνδυνη στον κόσμο για χρεοκοπία.  

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο σχόλιο της Πήγασος

Η αύξηση του ρίσκου ρευστότητας και του πιστωτικού κίνδυνου οδήγησαν σε νέα κλιμάκωση των πιέσεων στο ελληνικό χρέος, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η αναρρίχηση των spreads, των CDS και των yields σε νέα υψηλά δωδεκαετίας, σε μια αγορά από την οποία εξακολουθεί να απουσιάζει παντελώς το επενδυτικό ενδιαφέρον και να κυριαρχούν οι εντολές πωλήσεων.

Οι ασάφειες του μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ που αφορούν το αν, το ποτέ, το πώς, το ποιοι καθώς και τα ποσά, αλλά και ο αντιφατικός και διφορούμενος λόγος γερμανών αξιωματούχων μεταξύ των όποιων και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο άρνησης παροχής βοήθειας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αναλάβει νέα μέτρα λιτότητας και επιδείξει ανίκανη να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη χθεσινή νευρικότητα και την αύξηση της αποστροφής για κίνδυνο.

Από την άλλη μεριά, επανήλθε στον προσκήνιο το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα φερεγγυότητας και η ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς πληθαίνουν οι φωνές (Citigroup, Jack Ewing των New-York Times κ.α.) που υποστηρίζουν ότι οι βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως η μεικτή οικονομική βοήθεια ΕΕ/ΔΝΤ, προσφέρουν απλά μια ανάσα ρευστότητας ολίγων μηνών με εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης τους 9 μήνες, αλλά δεν επιλύουν το θέμα των υψηλών αναγκών αναχρηματοδότησης των αμέσως επομένων ετών (112 δισ. μεταξύ 2011-2105, δηλαδή 46% του ονομαστικού ΑΕΠ).

Η αγορά εμφάνισε έτσι σημαντικές ζημιές στο κλείσιμο, με τον τζίρο να εμφανίζεται περιορισμένος, αγγίζοντας τα 175 εκ. ευρώ, με το φάσμα 2-10 της καμπύλης των επιτοκίων να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας το 80% της συναλλακτικής δραστηριότητας. Από αυτά, 155 εκ. ευρώ αφορούσε εντολές πωλήσεων. 2ετία και 10ετία προσέλκυσαν το μισό του συνολικού τζίρου, με συναλλαγές 70 εκ. ευρώ και 50 εκ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι απώλειες κυμάνθηκαν μεταξύ 5% και 6,3% εκτός από τις πολύ βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις που εμφάνισαν πιο συγκρατημένη υποχώρηση. Οι αποδόσεις αναρριχήθηκαν στα «ασύλληπτα» επίπεδα του 13% για το κοντύτερο φάσμα της καμπύλης των επιτοκίων 2-3 ετών και μεταξύ 9,5% και 10,5% για το φάσμα 3-10 της καμπύλης των επιτοκίων. Οι τιμές του συνόλου των εκδόσεων σε κυκλοφορία κατέγραψαν νέα χαμηλά.

Παράλληλα, το περιθώριο απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έναντι του γερμανικού Bund κατέκτησε νέα υψηλά κλείνοντας στις 651,5 μ.β. με άνοδο 92,1 μ.β. Θεαματικότερη ήταν η κίνηση των περιθωρίων απόδοσης 2ετών και 5ετών ομολόγων που αυξήθηκαν κατά 134,9 μ.β. και 295,8 μ.β. αντίστοιχα στις 1.227,9 και 872,3 μ.β. αντίστοιχα. Ανάλογη, αλλά πιο συγκρατημένη, αρνητική κίνηση παρουσίασαν τα CDSs, καθώς επιδεινώθηκε το κόστος ασφάλισης έναντι του ρίσκου χρεοστασίου στα 10ετή και 5ετή ομόλογα κατά 65,9 μ.β. και 94,5 μ.β. αντίστοιχα κλείνοντας στις 585,1 μ.β. και 710,4 μ.β. αντίστοιχα.

Ενδεικτικό της κλιμάκωση των πιέσεων αποτελεί η άνευ προηγουμένου ραγδαία εκτόξευση μέσα σε ένα μόλις μηνά των spreads και CDSs καθώς τα premia σε σχέση με τα γερμανικά bund που απαιτούν οι επενδυτές απογειώθηκαν κατά 346,3 μ.β. και 881,8 μ.β. για τα 10ετή και 2ετή ομόλογα αντίστοιχα, ενώ τα αντίστοιχα CDSs εμφάνισαν κατακόρυφη άνοδο κατά 302,6 μ.β. και 583,5μ.β. αντίστοιχα. Η πιθανότητα χρεοκοπίας όπως προκύπτει από τα CDSs διαμορφώνεται πλέον στο 64,2% στη 10ετία και στο 42,1% στην 5ετία (+4,5 ποσοστιαίες μονάδες), κατατάσσοντας την Ελλάδα ως την πιο επίφοβη χώρα, πιο επικίνδυνη αυτή τη στιγμή και από τις Βενεζουέλα και Αργεντινή.

Η αγορά προεξοφλεί πλέον ξεκάθαρα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή/και στάση πληρωμών. Η πεποίθηση αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στις υψηλές αποδόσεις των κρατικών τίτλων που κατατάσσουν το ελληνικό χρέος μεταξύ αυτών που εμφανίζουν υψηλό πιστωτικό κίνδυνο (αδυναμία εξυπηρέτησης ή/και αποπληρωμής στη λήξη), αλλά και από την αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων και των CDSs καθώς τα spreads 2-10 ετών των αποδόσεων και CDSs προσεγγίζουν τις 359,6 μ.β. και 576,4 μ.β. αντίστοιχα.

Η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους από την αγορά δεν συνάδει με αυτές των S&P Fitch και Moody’s (ΒΒΒ+, ΒΒΒ- και Α3), καθώς οι προσφερόμενες αποδόσεις αντιστοιχούν πολύ περισσότερο σε αξιολογήσεις CCC, κατατάσσοντας το ελληνικό χρέος μεταξύ των ομολόγων «σκουπιδιών» (junk bonds) που φέρουν σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο αδυναμίας εξυπηρέτησης των τόκων και αποπληρωμής στη λήξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v