Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνω των 330 μβ παραμένει το spread του 10ετούς

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά και τις νέες κινήσεις δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μέσω έκδοσης 7ετούς ομολόγου και επανέκδοσης 20ετούς τίτλου.

Άνω των 330 μβ παραμένει το spread του 10ετούς
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά και τις νέες κινήσεις δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μέσω έκδοσης 7ετούς ομολόγου και επανέκδοσης 20ετούς τίτλου.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, τόνισε ότι οι δανειακές ανάγκες του Απριλίου έχουν καλυφθεί και ότι απαιτούνται 11,6 δισ. ευρώ για το Μάιο.

Το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοχου γερμανικού ενισχύεται στις 341 μονάδες, παραμένοντας άνω των 330 μονάδων (3,3%) για δεύτερη μέρα. Νωρίτερα, "έπιασε" και τις 345 μονάδες βάσης.  

Άνω των 400 μονάδων διαμορφώνονται τα spreads σε 2ετές και 3ετές ομόλογο, ενώ για τον 5ετή τίτλο, ενισχύεται στις 370 μβ. Στις 354 μβ το spread του 7ετούς.

Το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, το λεγόμενο CDS για τα 5ετή ομόλογα ενισχύεται στις 343 μονάδες βάσης, από 334 μονάδες εχθές. Ενδεικτικά, το αντίστοιχο CDS της Πορτογαλίας ανέρχεται στις 145 μονάδες. 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Πήγασος: Φθηνά τα ελληνικά ομόλογα 

Όπως αναφέρει στο σχόλιό της η Πήγασος Χρηματιστηριακή, οι ρευστοποιήσεις που πυροδότησε η χλιαρή υποδοχή του νέου ομολόγου αναφοράς συνεχιστήκαν, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση χτες, με αποτέλεσμα η αγορά να ξαναβρεθεί, κοντά εκεί που ήταν πριν την ανακοίνωση των νέων επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων της 3ης Μαρτίου.

Σοβαρές απώλειες είχαμε σε όλο το φάσμα της καμπύλης των επιτοκίων με τις μεγαλύτερες ζημιές να επικεντρώνονται στις διάρκειες 4-16 (-1% με 1,3%). Ο όγκος των συναλλαγών προσέγγισε τα 1,5 δις ευρώ (1,3 δις στην ΗΔΑΤ και 0,2 δις στην MTS). Μεγαλύτερο τζίρο εμφάνισε η νέα 10ετία λήξης 2020 με 310 εκ. ευρώ.

Το περιθώριο απόδοσής του 10ετές ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε κατά 17,1 μ.β. στις 333,1 μ.β., ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησε το κόστος ασφάλισης του δημόσιου χρέους CDS που αναρριχήθηκε στις 314,8 μ.β. (+10,7 μ.β.). Απώλειες 1,1% κατέγραψαν τόσο το νέο 10ετές όσο και το νέο 7ετές ομόλογο αναφοράς κλείνοντας στο 98,53 (απόδοση 6,44%) και 98,44 (απόδοση 6,18%) αντίστοιχα.

Προφανώς, το 1ο κρίσιμο test μετά την πρόσφατη υιοθέτηση ενός μηχανισμού στήριξης δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την κοινοπρακτική έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου αναφοράς αποδείχτηκε «περιορισμένο», επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο τον κίνδυνο ρευστότητας (χρηματοδότηση του ελλείμματος συν αναχρηματοδότηση του χρέους).

Αίτια δεν αποτέλεσαν ούτε η πασχαλινή περίοδος, ούτε η λανθασμένη επιλογή των κυρίων ανάδοχων, και σίγουρα ούτε η επικαλούμενη ιδιαιτερότητα των 7ετών και το υποτιθέμενο παραδοσιακό μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη διάρκεια. Σε μεγάλο βαθμό, η μουδιασμένη υποδοχή θα πρέπει να αποδοθεί στην παραμένουσα επιφυλακτικότητα των επενδυτών έναντι του ελληνικού χρέους και στην μη ελκυστική τιμολόγηση καθώς δεν προσφέρθηκε κάποιο πριμ απόδοσης σε σχέση με το υφιστάμενο χρέος.

Το αρνητικό κλίμα ήρθε να επιβαρύνει χτες και η αιφνιδιαστική έκτακτη απόφαση του ΟΔΗΧ για επανέκδοση μέχρι το ποσό του 1 δις ευρώ, 20ετούς ομολόγου λήξεως 2022, με στόχο την εξομάλυνση των τεχνικών ανωμαλιών σε αυτό το σημείο της καμπύλης των επιτοκίων.

Η συγκεκριμένη κίνηση που στόχο είχε να παράσχει ρευστότητα στην repo market η οποία εμφάνιζε εδώ και 2 εβδομάδες μεγάλη στενότητα (αγορά από όπου δανείζονται τίτλοι), δεν απέδωσε ούτε αυτή τα αναμενόμενα καθώς το δημόσιο κατάφερε να αντλήσει μόλις 390 εκ. ευρώ.

Αρνητικά επέδρασε επίσης την διάθεση των επενδυτών και η απόφαση της S&P για υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους σε τοπικό νόμισμα της Ισλανδίας, γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους για τα ομόλογα χώρων όπως η Ελλάδα που βρίσκονται αντιμέτωπες με προβληματικά δημοσιονομικά μεγέθη.

Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο εύθραυστη και πρόσκαιρη ήταν η πρόσφατη βελτίωση του κλίματος για το ελληνικό χρέος. Δείχνει επίσης πόσο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για την αποτελεσματική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και την μακροπρόθεσμη πορείας της Ελλάδας. Επιπροσθέτως αποδεικνύει ότι ο δρόμος αποκλιμάκωσης των πιέσεων θα είναι δύσβατος και μακρύς. Η πραγματικότητα είναι ότι οι επενδυτική κοινότητα δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που διακατέχει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης λόγω βεβαρυμμένου παρελθόντος (δίδυμα ελλείμματα, δημοσιονομική απειθαρχία, κλπ.).

Με βάση την περιρρέουσα νευρικότητα, μόνο αποτελεσματική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα ήταν ικανή να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την αξιοπιστία της Ελλάδος, και να οδηγήσει σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των περιθωρίων απόδοσης σε πιο «δίκαια» επίπεδα, που θα συνάδουν με το πραγματικό αναλαμβανόμενο κίνδυνο της χώρας και την πιστοληπτική αξιολόγησή της.

Θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τη πορεία της Ιρλανδίας η οποία επανάκτησε την εμπιστοσύνη της αγοράς, με σκληρά μέτρα περιορισμού του δημόσιου ελλείμματος (11,7% το 2009), με αποτέλεσμα το περιθώριο απόδοσής της, που κινείτε ήδη κοντά στα χαμηλά 14μηνών πέριξ των 140 μ.β. (-50% από τα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου καλοκαιριού), να εκτιμάτε ότι θα κατέλθει στις 65 μ.β. μέχρι την αρχή του επομένου έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε μέγιστης σημασίας την επίσκεψη του κλιμακίου Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ στα μέσα Μαΐου που στόχο έχει να κρίνει την πιστή εφαρμογή του ΠΣΑ.

Με βάση το κεντρικό μας σενάριο που θέλει την υποχώρηση των πιέσεων να είναι θέμα χρόνου, θεωρούμε τα κυβερνητικά χρεόγραφα ως «φθηνά» και ελκυστικά αποτιμώμενα για όσους επενδυτές διαθέτουν επενδυτικό ορίζοντα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v