Υποχωρούν τα spreads των ομολόγων

Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα spreads των ελληνικών ομολόγων εν μέσω πυρετωδών διεργασιών στους κόλπους της Ε.Ε. για το "ελληνικό ζήτημα" μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Υποχωρούν τα spreads των ομολόγων
Αποκλιμακώνονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων εν μέσω πυρετωδών διεργασιών στους κόλπους της Ε.Ε. για το "ελληνικό ζήτημα" μια ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.  

Ειδικότερα, το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου έναντι το αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 325 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το spread του 10ετούς υποχώρησε νωρίτερα έως τις 317 μονάδες, ωστόσο δέχτηκε ανοδικές πιέσεις μαζί με το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας από τη Fitch. Η απόδοσή του διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 6,34% έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει έως το 6,24%.

Σημαντική υποχώρηση εμφανίζουν τα spreads των πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων, με τη διαφορά απόδοσης του 2ετούς στις 410 μονάδες και του τριετούς στις 430 μβ. Στις 341 μονάδες το spread του 5ετούς ομολόγου.


Το σχόλιο της Πήγασος
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Κέρδη είχαμε σε όλο το φάσμα της καμπύλης των επιτοκίων με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 2,5 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε η 5ετία (λήξη Αυγ. 2015) με τζίρο 1 δις ευρώ. Το περιθώριο απόδοσης «spread» υποχώρησε στις 324,99 μ.β. (-12,3 μ.β.), ενώ ανάλογη πορεία είχε και το κόστος ασφάλισης του δημόσιου χρέους «CDS» που συρρικνώθηκε στις 310,7 μ.β. (-8,7 μ.β.).

«Spreads» και «CDS» κινούνται πάντα πάνω από τα επίπεδα κλεισίματος της 17ης Μαρτίου δηλαδή 299,64 και 272,11 μ.β. αντίστοιχα, ενώ παρέμειναν άνω του στενού εύρους μέσα στο όποιο διαπραγματεύονταν από της αρχές του μήνα με επίκεντρό τις ισχυρές αντιστάσεις των 300 και 285 μ.β. αντίστοιχα. Το νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς έκλεισε στο 99,53 mid price με απόδοση 6,30% (-13,4 μ.β.) με κέρδη 1%.

Παρά το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας, και τις δηλώσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών έχει αναγάγει την παροχή στήριξης ως αναγκαία για την αντιμετώπιση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.

Ως αποτέλεσμα, η αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα στο θέμα αυτό έχει συμβάλλει στην τελευταία επιδείνωση του κλίματος έναντι του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα την εκτίναξη, των ήδη υψηλά καθηλωμένων, επιτοκίων δανεισμού και τη διαμόρφωση απαγορευτικών όρων άντλησης ρευστότητας από την αγορά.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις δυσκολίες και τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν συμμεριζόμαστε την άποψη αυτή και δίνουμε μικρές πιθανότητες στο σενάριο στάση πληρωμών και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι μόλις συνειδητοποιήσουν οι επενδυτές την αξιοπιστία της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής τα περιθώρια αποδόσεων θα υποχωρήσουν σε πιο «δίκαια» επίπεδα που θα συνάδουν με το πραγματικό αναλαμβανόμενο κίνδυνο.

Κεντρικό μας σενάριο είναι ότι η διόρθωση του υπερτιμημένου ρίσκου που έχει τοποθετηθεί στην χώρα είναι θέμα χρόνου. Επαναλαμβάνουμε την εκτίμησή μας για επιτόκια μεταξύ 5% με 5,5% και «spread» μεταξύ 200 στις 250 μ.β. σε ότι αφορά τα 10ετή ομόλογα. Ως εκ τούτου συνιστούμε αγορά κρατικών ομολόγων πιστεύοντας ότι είναι «φθηνά» και προσφέρουν μεγαλύτερη «αξία».

Μεταξύ των κυβερνητικών χρεογράφων έμφαση δίδεται στις πιο μακροπρόθεσμες λήξεις λόγω της υψηλότερης τροποποιημένης μέσης σταθμικής διάρκειας τους και των σημαντικότερων δυνητικών κεφαλαιακών κερδών τους σε περίπτωση γρήγορης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων δανεισμού που αποτελεί και το κεντρικό μας σενάριο.

Μεταξύ των εταιρικών, που αποτελούν μια λιγότερη ελκυστική τοποθέτηση, ξεχωρίζουν

α) το ομόλογο του Τιτάνα και

β) το τραπεζικό ομόλογο της Πειραιώς κυμαινόμενου επιτοκίου και λήξης 2011, για όσους αναζητούν μια βραχυπρόθεσμή τοποθέτηση, δεδομένου του περιορισμένου επιτοκιακού κινδύνου, του χαμηλού φορολογήσιμου κουπονιού (euribor + 25 bps με τριμηνιαία αναθεώρηση), και των υψηλών δυνητικών κεφαλαιακών κερδών εφόσον κάποιος προτίθεται να αναλάβει το ρίσκο του εκδότη.

Για όσους δε, εμφανίζουν αυξημένη αποστροφή προς τον κίνδυνο των ελληνικών ομολόγων (αλλά και των τραπεζικών καταθέσεων), και πρωταρχικώς τους στόχος είναι η διασφάλιση, συνιστούμε αγορά αφορολογήτων ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «ΕΙΒ» λήξη 2012, με αξιολόγηση ΑΑΑ/Aaa τοκομερίδιο 2,5% και απόδοση στη λήξη 1,2%.

Θυμίζουμε ότι η περίπτωση α) χρεοκοπία και ρύθμιση του ελληνική χρέους β) κατάρρευση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί ακραίο σενάριο με μικρές πιθανότητες επιβεβαίωσης, όπως και αυτό της εξόδου μας από την ΟΝΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v