Τι αγοράζουν -τώρα- τα μεγάλα funds

Σε ποια blue chips και mid caps επιστρέφουν ξένα χαρτοφυλάκια όπως αυτά των Fidelity, Capital, Black Rock. Τι αγοράζουν τα Asset Management των μεγάλων ξένων τραπεζών. Ο χάρτης των τοποθετήσεων.

Τι αγοράζουν -τώρα- τα μεγάλα funds
Τα αμοιβαία των Fidelity και Capital χτίζουν γρήγορα μεγάλες θέσεις σε τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Deutsche Asset Management επιστρέφει, ενώ η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Credit Suisse, η BNP και η Merrill Lynch αγοράζουν blue chips και mid caps για τα βιβλία τους ή για τους πελάτες τους.

Οι ξένοι επιστρέφουν, ταχύτατα, στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αφού έχτισαν θέσεις σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους το ενδιαφέρον τους διαχέεται από τις 15 Σεπτεμβρίου και έπειτα σε άλλους τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι περισσότεροι, σύμφωνα με κορυφαίους Έλληνες χρηματιστές, επιστρέφουν στις... παλαιές τους αγάπες. Στις εταιρίες δηλαδή, τις μετοχές των οποίων είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους και πριν από την κρίση, ξαναχτίζοντας γρήγορα τις θέσεις τους.

Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα σε τίτλους, όπως αυτοί των εταιριών ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola 3Ε, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Jumbo η συναλλακτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και η αποτίμησή τους έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Η περίοδος ευνοεί ιδιαίτερα το Χ.Α. καθώς τα long only ευρωπαϊκά funds εμφανίζουν πρωτόγνωρη ρευστότητα λόγω των μεγάλων εισροών αναζητώντας νέες επενδυτικές ιδέες στην ευρωπαϊκή μικρή κεφαλαιοποίηση. Την ίδια στιγμή οι εισροές στα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές είναι πρωτόγνωρες με αποτέλεσμα να έχουν καλύψει ήδη τις εκροές που εμφάνισαν από την όξυνση της κρίσης έως και τον περασμένο Μάρτιο.

Οι δύο αυτοί παράγοντες εξηγούν την ταχύτατη διάχυση των αγορών των ξένων από τις τράπεζες σε επιλεγμένους -σε αυτή τη χρονική στιγμή- τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.


Αγοράζει INLOT, ΔΕΗ, ΟΤΕ και λιανεμπόριο η Fidelity

Τα αμοιβαία της Fidelity έχτισαν γρήγορα μεγάλες θέσεις σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους με αποτέλεσμα να κατέχουν σήμερα άνω του 2% σε Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank και Alpha Bank. Από τις αρχές του Οκτωβρίου άρχισαν να ενισχύουν τις θέσεις τους σε εμποροβιομηχανικά blue chips και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με χρηματιστές, τα Α/Κ της Fidelity αγοράζουν εδώ και μερικές συνεδριάσεις μετοχές της Intralot, ενώ ενισχύουν τη θέση τους στη ΔΕΗ, που διατήρησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αγορές από τη Fidelity εκδηλώνονται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, και στον τίτλο του ΟΤΕ.

Μικρότερες αγορές εκδηλώνονται από τα αμοιβαία της Fidelity στους τίτλους των εταιριών Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, ενώ πληροφορίες τη θέλουν βασικό αγοραστή σε έναν ακόμη τίτλο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι η Fidelity διατηρούσε μεγάλες θέσεις έως και τον Μάρτιο του 2009
σε ελληνικές τράπεζες
, τις οποίες πούλησε σταδιακά, ενώ μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2007 και του Μαρτίου 2009 είχε αποεπενδυθεί ή είχε μειώσει αισθητά τις θέσεις της από τίτλους όπως των εταιριών Ελλάκτωρ, Jumbo, J&P Άβαξ, Φουρλής, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Kleemann, ΚΛΜ κ.ά.


Αγοράζει ΟΠΑΠ, Jumbo και Φουρλή η Capital

Σταθεροί στις "αγαπημένες" τους επιλογές στο Χ.Α. παραμένουν και οι διαχειριστές -κάποιων- αμοιβαίων της Capital. Τα αμοιβαία της Capital το τελευταίο διάστημα ενισχύουν μέσω της Cheuvreux τις θέσεις τους στον τίτλο του ΟΠΑΠ και σε αυτόν της Jumbo. Σταθερή θέση, που ενίσχυσαν ελαφρώς το τελευταίο διάστημα, διατηρούν τα αμοιβαία της Capital και στον τίτλο της Φουρλής.

Μεθοδικές αγορές εκδηλώνονται από Α/Κ της Capital στον τίτλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ,
από τον οποίο είχαν αποεπενδυθεί μόλις τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πίεσης από τις εξαγορές μεριδίων και της τάσης επαναπατρισμού αμερικανικών κεφαλαίων.


Ξαναχτίζει θέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Deutsche Asset Management

Με το θεσμικό της καπέλο επιστρέφει στο Χ.Α. η Deutsche Bank, η οποία έως και τον Σεπτέμβριο του 2008 διατηρούσε μεγάλες θέσεις σε ελληνικές μετοχές στο prop desk της.

Η Deutsche Bank Asset Management χτίζει τις τελευταίες μέρες θέσεις στους τίτλους των εταιριών Folli Follie και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ ενεργή εμφανίζεται και στον τίτλο της επίσης από παλαιά αγαπημένης Alapis. Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank συνεχίζει να διατηρεί στα βιβλία της αξιοσημείωτη θέση στη μετοχή της Frigoglass η οποία είχε παραμείνει όταν έκλεισε το prop desk.

Ιδιαίτερα ενεργό στο Χ.Α. είναι το τελευταίο διάστημα και το hedge fund BlackRock. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι απορρόφησε ένα μέρος των ιδίων μετοχών της EFG Eurobank κατά τη διάρκεια του πρόσφατου placement και έχει χτίσει θέσεις στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank. Το hedge fund εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει δημιουργήσει μικρότερες θέσεις στους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου, της MPB, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακή.

Μικρότερες αγορές εκδηλώνονται στην Coca Cola 3Ε και στην Jumbo από τα Α/Κ της American Century, ενώ μεθοδικές αγορές εκδηλώνει τις τελευταίες συνεδριάσεις στον τίτλο της Μυτιληναίος μέσω της Morgan Stanley αμερικανικό θεσμικό χαρτοφυλάκιο.

Αξιοσημείωτη θέση στον τίτλο της ΕΧΑΕ έχει δημιουργήσει η Goldman Sachs απορροφώντας περί το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας που πούλησε η EFG Eurobank, ενώ τη θέση τους έχουν ενισχύσει και ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια.


Τι κάνουν η Cheuvreux, η BNP ξαι η SoGen

Αξιοσημείωτους όγκους συνεχίζουν να διενεργούν στο Χ.Α. γαλλικές τράπεζες και χρηματιστηριακές για λογαριασμό πελατών τους. Η Cheuvreux την τελευταία εβδομάδα αγόραζε μεθοδικά μετοχές της Μotor Oil και της Ελλάκτωρ, ενώ ήταν κατά βάση πωλητής στον τίτλο της Alapis.

H SoGen αγοράζει μετοχές της Intralot, ενώ αγορές εκδηλώνονται και από την BNP στον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v