Θετικοί σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζονται οι αναλυτές, σχολιάζοντας την αύξηση κεφαλαίου που εξήγγειλε η διοίκηση. Περιορισμένες ανησυχίες προκαλεί το ενδεχόμενο περαιτέρω τοποθέτησης στη Ν.Α. Ευρώπη, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται η βραχυπρόθεσμη υποχώρηση της μετοχής. Αλλαγές σε τιμή στόχο
«Έκπληξη» χαρακτηρίζει η Citigroup (16 Ιουνίου) την κίνηση εκ μέρους της Εθνικής, για την οποία υποβαθμίζει την τιμή στόχο στα 22 από 25 ευρώ, λόγω της μείωσης των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή. Εκτίμηση της Citi, η οποία διατηρεί τη σύσταση “buy” και τις θετικές της εκτιμήσεις για την Εθνική είναι πως η επιτυχημένη επανεπένδυση κεφαλαίου θα πυροδοτήσει αναβάθμιση της τιμής στόχου των 22 ευρώ.
Από την πλευρά της, η Nomura σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Ιουνίου υποβαθμίζει την τιμή στόχο στα 15,8 από 19,5 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση neutral. Εκτίμηση του οίκου είναι πως η συγκεκριμένη κίνηση θα εγείρει ανησυχίες για τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και στις άλλες ελληνικές τράπεζες.
Εξάλλου, σε περιορισμένη μείωση της τιμής στόχου από τα 23 στα 22 ευρώ προχώρησε η Πειραιώς Securities, σε έκθεσή της με ημερομηνία 16/6, διατηρώντας τη σύσταση outperform.
Οι σκοποί της αύξησης
Την ανησυχία της σε ό,τι αφορά πιθανή δραστηριότητα εξαγορών στη Ν.Α. Ευρώπη και ειδικά στη Ρουμανία «όπου η Εθνική έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της» εκφράζει η HSBC στο πρωινό της report, υπό το πρίσμα και της επιδείνωσης των μακροοικονομικών σεναρίων στην περιοχή.
Το μόνο deal με σημασία που θα μπορούσε να σκεφτεί η HSBC για την Εθνική έχει σχέση με κάποιου είδους «διάσωση». Επιπλέον, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι συνέργιες κόστους στην Ελλάδα είναι δύσκολο να προκύψουν, ώστε να καταστήσουν ένα deal ελκυστικό.
Ως άλλη διάσταση, η HSBC αναφέρει πως η αύξηση κεφαλαίου σκοπεύει να «χτίσει» την άμυνα της τράπεζας έναντι αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πέρα από τις πιθανές εξαγορές στη Ν.Α. Ευρώπη, κατά τη Marfin Analysis, η διοίκηση ανέφερε ότι εξετάζει την προσφορά για το σύνολο ή μέρος των υβριδικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Με αυτή την προοπτική, η διοίκηση αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης κατά 200 εκατ. ευρώ, υποθέτοντας ότι η προσφορά της θα έχει 30% επιτυχία και έχοντας υπόψιν ότι τα συγκεκριμένα υβριδικά διαπραγματεύονται με discount 35-40% έναντι της ονομαστικής τους αξίας.
Την ενδυνάμωση του Tier 1 και πιθανόν την εξαγορά στόχων στη Ν.Α. Ευρώπη βλέπει η UBS ως τους σκοπούς της Αύξησης Κεφαλαίου, όπως αναφέρει σε έκθεσή του με ημερομηνία 16 Ιουνίου, όπου διατηρεί την τιμή στόχο των 21,4 ευρώ και τη σύσταση neutral.
Η κεφαλαιακή βάση και η μετοχή
Η HSBC χαρακτηρίζει «αυτονόητο» ότι η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης και προβλέπει για το 2009 βασικό δείκτη (Tier 1) στο 8,2% και Tier 1 στο 11,4%. Οι εν κυκλοφορία μετοχές θα αυξηθούν κατά 22% αναφέρει η χρηματιστηριακή που προβλέπει 8% λιγότερα κέρδη ανά μετοχή για το τρέχον έτος.
Όπως επισημαίνει η Merrill Lynch, σε χθεσινή έκθεσή της, η Εθνική θα έχει καλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, κάτι που ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις για ΑΜΚ και από τους εν Ελλάδι ανταγωνιστές της ΕΤΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι με βάση τα αποτελέσματα Q1, η αύξηση κεφαλαίου προσθέτει 194 μονάδες στο δείκτη Core Tier Ι, στο 9,5%, κάτι που καθιστά την ΕΤΕ μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.
Κατά 15% εκτιμά από την πλευρά της η Alpha Finance ότι θα πλήξει τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής η κίνηση της διοίκησης, τονίζοντας ότι προφανώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πίεση στην τιμή της μετοχής. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου είναι καλό σημείο εισόδου για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές. Η Εθνική παραμένει η κορυφαία επιλογή της Alpha Finance.
Σταθερή στις προβλέψεις και τη σύστασή της μένει η Marfin Analysis, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό η μετοχή να αντιμετωπίσει περισσότερη πίεση το επόμενο διάστημα, λόγω του discount. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η Marfin, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα θα υπερκεράσουν τις αντίστοιχες φιγούρες του ανταγωνισμού, επιτρέποντας περαιτέρω επιδόσεις μακροπρόθεσμα.
Η ΑΜΚ, κατά την Eurobank Securities, θα μειώσει τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2009 κατά 8,5% στα 2,48 ευρώ (υποθέτοντας ότι οι προνομιούχες μετοχές του δημοσίου θα «επαναποκτηθούν» έως το τέλος του 2009). Η εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων για το 2009 υποχώρησε στο 14,8% από 18,9% (τα επίπεδα προ της ΑΜΚ).
Από την πλευρά της, η Πήγασος επισημαίνει πως οι 110 εκ. μετοχές που θα εκδοθούν «κατεβάζουν» 18% περίπου τα κέρδη ανά μετοχή από 2,62 ευρώ σε 2,14 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Proton Securites, η αύξηση κεφαλαίου θα προκαλέσει "αραίωση" στα κέρδη ανά μετοχή του 2010 και του 2011 κατά 11% περίπου.
Τα βασικά σημεία του Conference Call
Χθες, μετά την ανακοίνωση των προθέσεών της, η διοίκηση της Εθνικής ενημέρωσε την επενδυτική κοινότητα μέσω conference call. Εκεί, μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι:
* Η διοίκηση απέκλεισε την πιθανότητα κάποιου deal στην Ελλάδα, δείχνοντας την προτίμησή της σε μικρά deals στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
* Η "αποπληρωμή" των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου θα πραγματοποιηθεί πιθανόν έως έως το τέλος του 2009
* Μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά υπαρχόντων υβριδικών και για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του σχεδίου στήριξης (350 εκατ. ευρώ). Μια τέτοια ενεργή διαχείριση των υποχρεώσεων, επισημαίνει η HSBC, είναι πιθανό να οδηγήσει σε όφελος του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200- 250 εκατ. ευρώ και θα δώσει το περιθώριο για επανεκκίνηση της διανομής μερίσματος.
* Κατά τη διοίκηση μερίδιο αγοράς 10- 15% στη Ν.Α. Ευρώπη είναι κρίσιμο. το μερίδιο αγοράς της Εθνικής σήμερα στη Ν.Α. Ευρώπη βρίσκεται σήμερα στο 8% ενώ στην Τουρκία το μερίδιο βρίσκεται στο 10% σε ό,τι αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά.
* Η διοίκηση της τράπεζας ξεκαθάρισε ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα αποτελέσματα των stress test ή με τη Finansbank η οποία παραμένει αυτοχρηματοδοτούμενη και καλά κεφαλαιοποιημένη.