Νέο «όχι» της Τουρκίας σε αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών

Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται πάνω από 55 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, ενώ ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί οι κατηγορίες. Τι ανέφεραν στις απολογίες τους. «Ελπίζουμε να επιστρέψουν πολύ σύντομα» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Νέο «όχι» της Τουρκίας σε αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών

Απορρίφθηκε, όπως μεταδίδει ο Σκάι, από την τουρκική Δικαιοσύνη και το τρίτο αίτημα για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί 55 και πλέον ημέρες στην Αδριανούπολη.

Το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο ενστόλων δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρά τον χρόνο που έχει παρέλθει, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε άμεσα την απελευθέρωση των δύο προφυλακισμένων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα, λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες. Ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ στην πατρίδα τους, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της Άγκυρας, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Η απόφαση αναμένεται τον Μάιο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξίσωσης και ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων με τους δύο προφυλακισμένους Έλληνες, οι οποίοι συνελήφθησαν επειδή βρέθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, στην περιοχή του Έβρου.


Οι απολογίες των δύο Ελλήνων στρατιωτών

Πληροφορίες για τα όσα κατέθεσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ενώπιον του Τούρκου δικαστή που εξέταση την νέα αίτηση αποφυλάκισης μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, κατ’ εντολή του αρμόδιου δικαστή, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έπρεπε αυτή τη φορά να εμφανιστούν στο δικαστήριο και έδωσαν τις νέες καταθέσεις.

Ο Άγγελος Μυτρετώδης υποστήριξε ότι πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος και είναι καθαρό ότι λόγω των καιρικών συνθηκών τα πέρασαν κατά λάθος. «Ακολουθούσαμε κάποιες πατημασιές στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες, κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι αρνητικό. Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στο διοικητή μου ότι θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες ως ένδειξη καλής πρόθεσης. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο, αλλά δεν το έκανα.

Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος, και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους. Αν θέλαμε, μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες. Δεν είχαμε πάνω μας καμιά στολή για να κρυφτούμε. Εμείς απλώς ακολουθούσαμε τις πατημασιές στο χιόνι. Σκεφτήκαμε ότι ήταν πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες», κατέθεσε στο δικαστήριο.

Ο Δημήτρης Κούκλατζης, από την πλευρά του επανέλαβε ότι «ίδια περιστατικά είχαν γίνει και από Τούρκους στρατιώτες. Αλλά εμείς χωρίς καμία διαδικασία και χωρίς να ενημερώνουμε καν τους ανωτέρους μας επιτρέπαμε στους Τούρκους που περνούσαν κατά λάθος στην ελληνική πλευρά να επιστρέψουν στην τουρκική πλευρά. Τέτοια γεγονότα συνέβαιναν συχνά ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μέχρι σήμερα δεν είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό τώρα έχω εκπλαγεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπαξιωματικός.

Πάιατ:  Ελπίζουμε οι δύο στρατιώτες να επιστρέψουν πολύ σύντομα

«Αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα το ζήτημα με τους δύο στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πλήρως εστιασμένη στο θέμα και ελπίζουμε οι δύο στρατιώτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους πολύ σύντομα» δήλωσε από την Τρίπολη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία θα κλιμακωθούν επικίνδυνα, ο κ. Πάιατ απάντησε πως δεν έχει κρυστάλλινη μπάλα και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού, να κρατά διαύλους ανοιχτούς στην αναζήτηση μιας βάσης διαλόγου και επαναπροσέγγισης.

Επίσης, δήλωσε ευτυχής που βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, όπου συζήτησε με τους φοιτητές του σχετικά με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών και τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Εντυπωσιάστηκα από τις ερωτήσεις των φοιτητών σήμερα και είχαμε μια ευρεία συζήτηση για τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την οικονομική της ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά και για τις προκλήσεις που ανακύπτουν για τις δημοκρατίες μας, καθώς αντιμετωπίζουμε το παγκόσμιο και εθνικό περιβάλλον, που κάνει τη συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τον ρόλο της ως έναν πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας πιο σημαντικό από ποτέ» τόνισε σε δηλώσεις του, που δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο arcadiaportal.gr.

Επιπλέον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επισκέφτηκε τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, ο οποίος τον υποδέχτηκε στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου και συζήτησε μαζί του στο γραφείο του για την Αρκαδία, την οικονομική της ανάκαμψη και τις τουριστικές της προοπτικές. Σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Twitter, οι δύο άνδρες «συζήτησαν ακόμα για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών μας, που οφείλονται εν μέρει στη μεγάλη αρκαδική διασπορά στις ΗΠΑ».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην κεντρική Πελοπόννησο, ο κ. Πάιατ μαζί με τη σύζυγό του επισκέφτηκαν τον Μυστρά, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θαυμάζοντας τόσο τη φυσική ομορφιά της χλωρίδας την άνοιξη και το διαχρονικό μεγαλείο των τοιχογραφιών. Όπως επισημαίνεται σε ανάρτηση της πρεσβείας, το ζεύγος απόλαυσε τη φιλοξενία των μοναχών του Μυστρά, οι οποίοι τους κάλεσαν για συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v