Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολονύκτια μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Ρέθυμνο

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στην Εύβοια, ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο. Πύρινο μέτωπο και στο Ρέθυμνο.

Ολονύκτια μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Ρέθυμνο

Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατασβέσουν τα πύρινα μέτωπα στην βόρεια Εύβοια και το Ρέθυμνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Το ισχυρότερο μέτωπο εντοπίζεται στη βόρεια Εύβοια στην περιοχή της Φαράκλας. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αυτή την ώρα κατευθύνεται προς την κωμόπολη της Λίμνης. Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται «πάνω» στην θάλασσα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φαράκλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές.



Real.gr ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ από realmedialive 


Οπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής,  δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.
 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, ενώ αυτή τη στιγμή επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς 120 πυροσβέστες με 49 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 44 ατόμων και τμήμα 30 στρατιωτών, 2 υδροφόρα οχήματα, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και παρακολούθησε την εξέλιξη της επιχείρησης των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια.

Γιγάντιες χαρακτήρισε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, ο δήμαρχος της Λίμνης Ευβοίας Χρήστος Καλωβιώτης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλυβιώτης τόνισε ότι μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, σε επιφυλακή θα μείνουν όλη τη νύχτα και οι δυνάμεις του δήμου συμμετέχοντας στην προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά. 

Σημείωσε ακόμη ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές και πως για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, το οποίο είχαν πλησιάσει οι φλόγες. Αντίθετα, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση δεν έχει εκκενωθεί η Μονή Γαλατάκη που επίσης βρίσκεται κοντά στην περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά.

Δύσκολη νύχτα και στο Ρέθυμνο

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά μαίνεται στο Ρέθυμνο. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή των Σαχτουρίων του δήμου Αγίου Βασιλείου.
 
Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 26 οχήματα της πυροσβεστικής, πάνω από 46 πυροσβέστες, δέκα υδροφόρες του δήμου Αγίου Βασιλείου και σπεύδουν δυνάμεις από το Ηράκλειο και τον δήμο της Φαιστού. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ταταράκης, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων οι οποίοι φτάνουν σε ένταση –κατά ριπές, όπως χαρακτηριστικά είπε– ακόμη και τα 12 μποφόρ.



«Η φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου ανάγκασε την πυροσβεστική και την αστυνομία να εκκενώσουν περιοχές και αυτή την ώρα εκκενώνεται η περιοχή Άι-Γιάννης, ένας μικρός οικισμός πριν την Αγία Γαλήνη... Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και απλά περιμένουμε την εξέλιξη της φωτιάς, η οποία ήδη έχει κάψει κάποιες πέργκολες σε σπίτια και ξενοδοχεία από όπου πέρασε, χωρίς όμως άλλες καταστροφές, η φωτιά», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, δύο πεζοπόρα τμήματα δίνουν μάχη μέσα στο πύρινο μέτωπο για διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών και η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη λόγω των ανέμων αλλά και διότι σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι άνεμοι θα συνεχίσουν για πολλές ώρες ακόμη.

Μέχρι αυτή την ώρα η φωτιά έχει περάσει από Σαχτούρια, Μέλαμπες, Άγιο Παύλο, Άι-Γιάννη και κατευθύνεται προς την Αγιά Γαλήνη. «Στο Πέρασμα της έχει καταστρέψει ελαιώνες, χορτολιβαδικές εκτάσεις, δασικούς πυρήνες των περιοχών και αγροτικές καλλιέργειες», σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη ο όποιος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δέκα χρόνια δήμαρχος, πρώτη φορά βλέπω τόσης μεγάλης ένταση φωτιά που να μας κρατάει καθηλωμένους... Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και ευχόμαστε να καταλαγιάσουν οι άνεμοι».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v