Υπερψηφίστηκε από το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεολογική-ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβερνητική πολιτική και τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της διάλυσης των συνιστωσών.
Ειδικότερα «ανένδοτο αγώνα για την προστασία της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής μέχρι να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση» και μέσα από την κάλπη να προκύψει, όπως είπε, κυβέρνηση της Αριστεράς, ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, ο πρόεδρος της Κ.Ο του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ακόμη μία φορά σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας: «Αυτοί που μας κυβερνούν δεν έχουν ούτε ιερό και όσιο και περνούν με την άνεση γκάνγκστερ της εποχής του Αλ Καπόνε, από το success story στην εξόντωση της κοινωνίας γιατί αυτό απαιτεί η Τρόικα»
«Η Ελλάδα δεν ανήκει στους δανειστές. Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία χρέους» ξεκαθάρισε και τόνισε ότι η νέα δικομματική κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αποκαλώντας την «συμμορία της καταστροφής».
Στην ομιλία του απηύθυνε κάλεσμα σε όλο το χώρο της αριστεράς να δώσουν από κοινού αγώνα, ζητώντας μάλιστα από τους νέους να μην φύγουν από την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, είπε ότι η κοινωνία εκεί έξω στέλνει το δικό της μήνυμα: «τελειώνετε με το συνέδριο, γιατί δεν αντέχουμε άλλο, βυθιζόμαστε».
«Το συνέδριο κλείνει τις εργασίες του την Κυριακή, αλλά ο αγώνας τώρα αρχίζει. Και οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε. Θα κριθεί αυτό αύριο το βράδυ και από τα αποτελέσματα του συνεδρίου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν μπορούμε να βγούμε από το συνέδριο ενωμένοι, αν μπορούν όλα τα σφυριά να χτυπούν στην ίδια κατεύθυνση, όχι άλλα αριστερά και άλλα δεξιά».
Μάλιστα, απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά της διάλυσης των συνιστωσών, τόνισε ότι κανείς δεν είπε ότι κάποιοι θα αποφασίζουν για κάποιους άλλους: «Δεν υπάρχουν "εμείς και εσείς". Το συνέδριο θα αποφασίσει για όλα. Και ότι αποφασίσει το συνέδριο θα γίνει αποδεκτό» εξήγησε.
Απευθυνόμενος στον Μανώλη Γλέζο, τόνισε ότι τον στεναχώρησε η ομιλία του: «Δεν με κάκιωσε, αλλά με στεναχώρησε». Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το ιστορικό στέλεχος μαζί, από την Δευτέρα, να δώσουν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα σημειώνοντας: «Παρά τις διαφωνίες μας, είμαστε εδώ ενωμένοι για να σώσουμε τη χώρα και τον λαό από την καταστροφή».
Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.
Η μειοψηφήσασα πρόταση υποστήριζε την κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, την χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος την μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο Συνέδριο απέρριψε την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας σχετικά με το ευρώ. Η θέση της αριστερής πλατφόρμας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.
Επίσης, το Συνέδριο απέρριψε την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας.
Ενστάσεις πριν... στεγνώσει το μελάνι
Τη διαφωνία του με την υιοθέτηση Καταστατικού του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «άλλο ενιαίος φορέας, άλλο ενιαίο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται έναν κανονισμό λειτουργίας αλλά όχι καταστατικό».
Σχολιάζοντας ορισμένες διατυπώσεις σχετικά με το θέμα των συνιστωσών, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ανέφερε ότι «με κάνουν να επαναστατώ».
Όπως επεσήμανε «οι συνιστώσες είναι εγγύηση για τον ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε πως «αν εμείς διαπιστώσουμε ότι κατοχυρώνονται, θεσμοθετούνται τα δικαιώματα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία έχουμε συμφωνήσει, τότε και εμείς θα προχωρήσουμε, αλλιώς μην περιμένετε».
«Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν προθεσμίες μηνών», δήλωσε από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Πρέπει να σκεφτούμε πιο ώριμα. Αν δεν είναι ώριμες τώρα οι συνθήκες, ας μην θέτουμε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό επιβάλει η αριστερή μας παρακαταθήκη», σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης και πρότεινε σε όσες συνιστώσες δεν είναι έτοιμες να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης και στο μεταξύ να υπάρξουν από όλους οι απαραίτητες ωριμάνσεις.
Τελικά, βρέθηκε συμβιβαστική λύση, καθώς η επίμαχη διατύπωση για την προθεσμία διάλυσης των συνιστωσών αντικαταστάθηκε με τη φράση «σε εύλογο χρονικό διάστημα και έπειτα από διαβούλευση».
Διαγραφή χρέους πρότεινε ο Π. Λαφαζάνης
O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του συνεδρίου έκανε λόγο χθες για δικτατορία της τρόικας, δικτατορία του ευρώ και κυβέρνηση ανδρεικέλων, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Όπως ανέφερε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει το συνέδριο για εσωτερική κατανάλωση, δεν κάνουμε ένα συνέδριο για να λύσουμε διαφορές μεταξύ μας ή για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις συνιστώσες ή προβλήματα εκλογής αντιπροσώπων». «Το συνέδριο», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, «αφορά την κοινωνία και την Ελλάδα που βουλιάζει, στην οποία απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που διαλύεται η πλουτοπαραγωγική της βάση». Και αυτό, όπως εξήγησε, συμβαίνει γιατί «έχει επιβληθεί η δικτατορία του ευρώ.
Το να μη φύγει η χώρα από το ευρώ. Την έχει επιβάλει η Γερμανία, οι ευρωπαίοι τραπεζίτες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το διεθνές κεφάλαιο μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
«Μετά από τρία χρόνια μνημονιακής λεηλασίας», συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης, «δεν είναι δυνατό να επιβάλλεται η ατζέντα της συζήτησης από την τρόικα, και να έχουμε ανεχθεί αυτήν την απαγόρευση. Να μην έχουμε ανοίξει καμία συζήτηση για το ευρώ και όποιος τολμά να πει μία κουβέντα να αντιμετωπίζεται ως ευρωσκεπτικιστής και αντιευρωπαϊκός, λες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο η ΟΝΕ του Μάαστριχτ».
Επιπλέον, επεσήμανε πως «δεν μιλάμε για διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά για διαγραφή όλου του χρέους. Έχουμε όπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα». Και η θέση αυτή, σημείωσε, «δεν είναι δρόμος τυχοδιωκτικός, ή χάιδεμα αυτιών, είναι ο δρόμος για να περάσουμε απέναντι. Όχι εύκολα, πολύ δύσκολα, με πόνο και θυσίες, γιατί αυτός που πορευόμαστε είναι φαύλος κύκλος χωρίς τέλος».