Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμος» στον Περσικό: Σε απομόνωση το Κατάρ - Οι κινήσεις Τραμπ

Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια, σε πτώση το πετρέλαιο. Ο διεθνής αντίκτυπος από τα μέτρα των 6 χωρών κατά του Κατάρ. Ποιο ρόλο αναλαμβάνει η Τουρκία.

  • Real.gr
«Πόλεμος» στον Περσικό: Σε απομόνωση το Κατάρ - Οι κινήσεις Τραμπ
Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή του Κόλπου, μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών να απομονώσουν το Κατάρ, διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις αλλά και μεταφορικές συνδέσεις δια αέρος και θαλάσσης, κλείνοντας τα μοναδικά χερσαία σύνορα της χώρας.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Κατάρ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή του Κόλπου. Έτσι, ενδεχόμενη απομόνωσή του, θα έχει συνέπειες για την Ουάσιγκτον.

Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον αρχικά αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιδεινώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, σε μία συντονισμένη κίνηση με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η Ουάσιγκτον έχει σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα ώστε να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με επίκεντρο το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Al Udeid).
 
Η αεροπορική βάση αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους μία από τις ουσιαστικές προτεραιότητες της προεδρίας του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των αραβικών δυνάμεων με το Κατάρ.

«Η σημασία της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας υπογραμμίστηκαν στις συζητήσεις, όπως και η σημασία της επικέντρωσης στον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η τρέχουσα ένταση», σύμφωνα με πληγές της τουρκικής προεδρίας, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει τις επαφές για το ζήτημα.

Χθες, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν (αργότερα την ίδια μέρα προστέθηκαν η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης και οι Μαλδίβες) ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις πτήσεις και τις θαλάσσιες μεταφορές προς το Κατάρ, κλιμακώνοντας μια διαμάχη που ξεκίνησε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Έδωσαν, δε, διορία δύο εβδομάδων στους επισκέπτες από το Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Το Κατάρ αποκλείσθηκε, επίσης, από τον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό που πολεμάει φιλοϊρανούς αντάρτες στην Υεμένη.

Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι αγορές αποτιμούν τον αντίκτυπο της διπλωματικής έντασης μεταξύ του Κατάρ και των υπόλοιπων αραβικών κρατών.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,95% στις 19.979 μονάδες και ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 0,84% στις 1.596 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε πτώση κατά 0,08% στις 3.089 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε κέρδη κατά 0,34% στις 485,91 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,52% στις 5.667 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ εμφάνισε κέρδη κατά 0,32% στις 25.944 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας.

Στην αγορά πετρελαίου, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,49% στα 47,63 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 0,57% στα 49,75 δολάρια.

Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, καταγράφει άνοδο κατά 0,65% στα 1.291,10 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν αυξάνεται κατά 0,72% στα 109,67 γεν/δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει άνοδο κατά 0,03% σε 0,7483 δολάρια (USD).

Τα μέτρα

Στα μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνονται:

- Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν την Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από την Ντόχα, για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους αδελφούς μουσουλμάνους.

- Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Οι εταιρείες Etihad, Emirates και Flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς την Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

- Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

- Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

- Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

Η Αίγυπτος έδωσε στον πρέσβη του Κατάρ διορία 48 ωρών για να φύγει από τη χώρα

«Ο πρέσβης του Κατάρ εκλήθη σήμερα και του δόθηκε επίσημη ενημέρωση για τη λήξη της διαπίστευσής του ως πρέσβη στην Αίγυπτο, και του δόθηκαν 48 ώρες για να φύγει από τη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v