Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανεισδοχή 13 προσφύγων στην Τουρκία

Οικογένειες Σύρων προσφύγων, 13 συνολικά άτομα, επέστρεψαν σήμερα στην Τουρκία, αεροπορικώς από τη Χίο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, οικειοθελώς παραιτούμενοι δηλαδή του δικαιώματος ασύλου στην Ελλάδα.

Επανεισδοχή 13 προσφύγων στην Τουρκία
Οικογένειες Σύρων προσφύγων, 13 συνολικά άτομα, επέστρεψαν σήμερα στην Τουρκία, αεροπορικώς από τη Χίο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, οικειοθελώς παραιτούμενοι δηλαδή του δικαιώματος ασύλου στην Ελλάδα.

Η επανεισδοχή των Σύρων προσφύγων έγινε με πτήση της Astra Airlines στα Άδανα, στη νότια Τουρκία.

8 αφίξεις το τελευταίο 24ωρο 

 Μόλις οκτώ πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν όλη μέρα χθες και μέχρι σήμερα Πέμπτη το πρωί στη Σάμο. Αντιθέτως μηδενικές ήταν οι ροές στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου, ζουν εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας 6436 άτομα. Από αυτά 2919 ζουν στη Λέσβο, 2470 στη Χίο και 1047 στη Σάμο.

Λάρισα: Πρώτος «πρότυπος» καταυλισμός Κουτσόχερου

Νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών δημιουργείται στην περιοχή Κυψελοχωρίου, στο Νομό Λάρισας.

Ο νέος καταυλισμός είναι κοντά στο Συκούριο και στα διοικητικά όρια του Δήμου Τεμπών, δημιουργείται δε στο ανενεργό στρατόπεδο «Α. Ζιώγα» και όπως αναφέρουν πληροφορίες, προορίζεται για να καλύψει προσωρινές ανάγκες στέγασης προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι θα προέρχονται κατά κύριο λόγο, από τον καταυλισμό του Κουτσόχερου.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Όπως είναι γνωστό, ο καταυλισμός του Κουτσόχερου εντός του Ιουνίου θα κλείσει, προκειμένου να ξεκινήσουν εκεί οι εργασίες εγκατάστασης προκατασκευασμένων οικίσκων, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο υπογραφής «Μνημονίου κατανόησης», μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο καταυλισμός του Κουτσόχερου επιλέχθηκε ως, ο πρώτος «πρότυπος» καταυλισμός που θα δημιουργηθεί, στο πλαίσιο υπογραφής του μνημονίου κατανόησης και θα τοποθετηθούν εκεί 200 προκατασκευασμένοι κλιματιζόμενοι οικίσκοι. Προορίζεται δε για την φιλοξενία μόνον Σύρων προσφύγων.

Λόγω αυτής της προοπτικής 170 άτομα, δηλαδή 27 οικογένειες Σύρων, που μένουν στον καταυλισμό του Κουτσόχερου έχουν υποβάλλει έγγραφο αίτημα στο τοπικό Συντονιστικό, με το οποίο ζητούν να παραμείνουν στο Κουτσόχερο, όσο θα εξελίσσονται οι εργασίες για την τοποθέτηση των οικίσκων.
 
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ότι μπορεί να συμβεί για λόγους ασφαλείας και είναι πιθανή η μεταφορά τους στο νέο καταυλισμό που δημιουργείται στο Κυψελοχώρι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Κουτσόχερο, που προβλέπεται να διαρκέσουν δύο μήνες.

Τέλος, δεν αποκλείεται στον χώρο να φιλοξενηθούν και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες, ανάλογα με την δυναμική του χώρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v