Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Λαβρόφ αναλύει τις βασικές θέσεις και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας

Ως μία από τις σημαντικές επιτυχίες της ρωσικής διπλωματίας χαρακτηρίζει την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στη «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς».

  • Real.gr
Ο Λαβρόφ αναλύει τις βασικές θέσεις και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας
Ως μία από τις σημαντικές επιτυχίες της ρωσικής διπλωματίας χαρακτηρίζει την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στη «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς».
 
Με αφορμή την Ημέρα των Διπλωματών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου στη Ρωσία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της συνέντευξης, σκιαγραφεί τις βασικές θέσεις και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

Υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, τονίζει, παραμένει η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι παρά τις σημαντικές επιτυχίες στη Συρία στον αγώνα κατά του ISIS, μένουν να γίνουν ακόμα πολλά.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για το προσφυγικό ζήτημα, μιλώντας για «απροκάλυπτο εκβιασμό» εκ μέρους της Άγκυρας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, διατύπωσε την έκπληξή του για την άνευ όρων, όπως είπε, «υποστήριξη προς την Τουρκία για το θέμα της Συρίας, που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ στην Άγκυρα».
 
Σημείωσε πως «η τρομοκρατική απειλή στη Συρία τροφοδοτείται από το λαθρεμπόριο διαμέσου των τουρκικών συνόρων» και ανέλυσε τη ρωσική θέση για το προσφυγικό πρόβλημα. «Αυτό προέκυψε πριν από μερικά χρόνια, και όχι σήμερα, όχι χθες, και σίγουρα όχι μετά την έναρξη της επιχείρησής της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά έπειτα από αίτημα της συριακής κυβέρνησης. Αυτό το πρόβλημα προκλήθηκε από την παράνομη επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης και τις επακόλουθες ενέργειες, που οδηγούν στην κατάρρευση άλλων κρατών της περιοχής, σηκώνοντας νέα κύματα προσφύγων» υποστήριξε ο κ. Λαβρόφ.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη συριακή κρίση, τάχθηκε υπέρ της επίτευξης συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις και εκτίμησε πως αν «οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν ή ακόμα κι αν δεν ξεκινήσουν, τότε, ίσως, ποντάρουν σε λύσεις με χρήση βίας, κάτι για το οποίο μιλούν ευθέως ορισμένες χώρες που διέπονται, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, σχεδόν από προσωπικό μίσος για τον Άσαντ».

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες που, όπως είπε, κάνουν λόγο ότι «οι Τούρκοι σκοπεύουν συγκεκριμένα ή ίσως έχουν ήδη αρχίσει να καταλαμβάνουν μέρος του συριακού εδάφους, με το πρόσχημα της δημιουργίας εκεί καταυλισμών, με στόχο να συσσωρευτούν πρόσφυγες από τη Συρία, μη επιτρέποντας τους να διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ηγεσία του ISIS συνεχίζει τις μυστικές επαφές με την τουρκική ηγεσία, υποστηρίζοντας πως «σύμφωνα με τα στοιχεία μας, οι Τούρκοι έχουν ήδη συζητήσει στο ΝΑΤΟ τις ιδέες τους για δημιουργία στο έδαφος της Συρίας ζωνών, ελεύθερων από το ISIS».

Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους τύπου Σουχόι από την Τουρκία στις 24 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ο κ. Λαβρόφ είπε πως «εξακολουθεί να μην έχει ακουστεί καμία συγγνώμη». Επιπλέον, σημείωσε, «απαιτούν από εμάς να ζητήσουμε συγγνώμη για το γεγονός ότι παραβιάσαμε τον τουρκικό εναέριο χώρο, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε το πώς οι ίδιοι οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν την κυριαρχία, για παράδειγμα της Ελλάδας και της Κύπρου, πάνω από τον εναέριο χώρο τους».

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε ότι η Ρωσία έχει επιδείξει μέγιστη συγκράτηση, αλλά παράλληλα έχει λάβει «όλα τα προληπτικά μέτρα για το μέλλον». Όπως διευκρίνισε, «τα βομβαρδιστικά μας δεν πετούν πλέον χωρίς κάλυψη από μαχητικά. Επιπλέον, "στο έδαφος" έχουν αναπτυχθεί S-400 και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα, που εγγυούνται 100% την ασφάλεια του εναέριου χώρου, στον οποίο δρουν οι πιλότοι μας».

Από τη συνάντηση και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, αποκόμισε την εντύπωση, όπως ανέφερε, ότι «κατά πάσα πιθανότητα στην Τουρκία πολλοί κατανοούν το απαράδεκτο του γεγονότος και το απαράδεκτο της εντολής, η οποία φαίνεται να είχε δοθεί εκ των προτέρων». «Το να καταρρίψεις ένα αεροσκάφος σε 17 δευτερόλεπτα, που απλά το εντόπισες (εάν υποθέσουμε, ότι το αεροσκάφος βρισκόταν πράγματι, όπως λένε οι Τούρκοι, στον εναέριο χώρο τους), είναι αδύνατο, καθώς είναι απαραίτητο να προετοιμαστείς για κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν «ο πόλεμος των κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μπορεί να διαρκέσει δεκαετίας», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε «Ίσως, γνωρίζοντας τους Αμερικανούς», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι κανείς δεν επιθυμεί επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και σημείωσε πως «θα συνεργαστούμε στη βάση του σεβασμού των συμφερόντων του άλλου και του αμοιβαίου οφέλους».
Κάνοντας ειδική μνεία στη στάση της ΕΕ, επισήμανε πως το καλοκαίρι όταν λήξει η ισχύς των κυρώσεων, τότε θα καταστεί σαφές αν είναι ειλικρινής η Ευρώπη όταν αναφέρεται «στην ανάγκη εφαρμογής, όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από την Ουκρανία, των συμφωνιών του Μινσκ ή θα καθοδηγηθεί από την επιθετική μειοψηφία, η οποία υπάρχει στην ΕΕ και την οποία σχηματίζουν ρωσοφοβικές χώρες, περίπου 5-6».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v