Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το μνημόνιο

Μπορεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην αναφορά του σε θέματα ενέργειας, ωστόσο το μνημόνιο το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» και την υποχώρηση του ποσοστού του κράτους στη ΔΕΗ στο 35%.

  • Real.gr
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το μνημόνιο
Στις προγραμματικές δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας ήταν προσεκτικός στα θέματα της ενέργειας: «Η τρίτη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας, είναι αυτή που αφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια, της ΔΕΗ και των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Το μνημόνιο πάντως, το οποίο έχει υπογράψει και δεσμευτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, προβλέπει και την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» και την υποχώρηση του ποσοστού του κράτους στη ΔΕΗ στο 35%. Το αν η μάχη θα αλλάξει τα συμφωνηθέντα, θα φανεί στην πράξη.

Σε ότι αφορά την ενέργεια, το μνημόνιο (ΦΕΚ 94 της 14.08.2015, Παρ. 4.3, σελ. 1029) ορίζει ότι ως το 2020, τα μερίδια της λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ θα πρέπει να πέσουν κάτω από το 50%.

Στην σελίδα 1030, περί ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να προχωρήσει «με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» από το οποίο μάλιστα ορίζονται και έσοδα 1,4 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,3 δισ. ευρώ το 2017 και καθιστά προαπαιτούμενο, «οι αρχές να εγκρίνουν το σχέδιο Αξιοποίησης των Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Development Plan-ADP) που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30.07.2015».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε τι αναφέρει το μνημόνιο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το ADP επισυνάπτεται στο μνημόνιο ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας». Θα επικαιροποιείται σε εξαμηνιαία βάση και θα εγκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ, και το Υπουργικό Συμβούλιο ή το ΚΥΣΟΙΠ θα εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο ADP του ΤΑΙΠΕΔ

Πράγματι, με την κυβερνητική απόφαση 240 της 30ής Ιουλίου του 2015, το ΚΥΣΟΙΠ με τις υπογραφές των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Σκουρλέτη και Σταθάκη εγκρίνει το ADP του ΤΑΙΠΕΔ της 30.7 και την υλοποίηση του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε τη σχετική κυβερνητική απόφαση της 30ής Ιουλίου

Στο συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, στη σελίδα 17 αναφέρονται η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, τις οποίες κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ, για την οποία ωστόσο στη σελίδα 1029 υπάρχει πρόβλεψη για ισοδύναμα, και ο διαχωρισμός των υποδομών παραγωγής για τη σύσταση της «μικρής ΔΕΗ».

Έχει σημασία, πως όταν κανείς το επισημαίνει αυτό στα κυβερνητικά στελέχη δεν αρνούνται ότι ο σχεδιασμός αυτός υπάρχει, λένε ωστόσο ότι είναι προγενέστερος του μνημονίου και παραπέμπουν στη σύσταση του περίφημου νέου ταμείου, που θα τα κάνει όλα διαφορετικά.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, ρωτήθηκε τη Δευτέρα από τον Νίκο Χατζηνικολάου (Real Fm), αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτά που συμφώνησε με τους εταίρους και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Επισήμανε μάλιστα ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέτρησε 9 αποκρατικοποιήσεις, ενώ το μνημόνιο προβλέπει 20 και απάντησε, ότι αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία:

«Η συμφωνία προβλέπει 9 ιδιωτικοποιήσεις. Οι υπόλοιπες 11 δεν θα προχωρήσουν και αυτές θα περάσουν στο ταμείο το οποίο θα ιδρυθεί, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο έχει τριακονταετή ορίζοντα. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, το νερό και πολλά άλλα πράγματα, τα οποία εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε, θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, οπότε οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες έχουμε συμφωνήσει και θα προχωρήσουν είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται εν εξελίξει σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης.

«Αυτό λέει η συμφωνία, δεν έχει τον κατάλογο όπως τον υπονοήσατε διότι αυτός θα σήμαινε συνέχιση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι το παλιό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ του προηγούμενου μνημονίου και όχι του τρίτου Μνημονίου. Το τρίτο μνημόνιο τραβάει σαφώς τη διαχωριστική γραμμή αυτή που σας είπα, αυτή είναι η συμφωνία, η αγορά ενέργειας φυσικά θα έχει στάδια απελευθέρωσης, αλλά η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

Εδώ τίθεται ασφαλώς το ερώτημα, αν πράγματι υπάρχει «σαφής διαχωριστική γραμμή», γιατί το ΑDP της 30ής Ιουλίου αποτελεί «αναπόσπαστο τμήμα του μνημονίου» και γιατί το μνημόνιο επέβαλλε στο ΚΥΣΟΙΠ να το επικυρώσει, πράγμα που έπραξε με την απόφαση 240.

Η δε πρόβλεψη, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ θα επικαιροποιείται σε εξαμηνιαία βάση, και το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν από ιδιωτικοποιήσεις τα επόμενα τρία χρόνια κάθε άλλο παρά σε «σταμάτημα του προγράμματος» του ΤΑΙΠΕΔ παραπέμπει.

Στη σελίδα 1030 του ανωτέρω ΦΕΚ υπάρχει αναφορά στο νέο ταμείο: «Θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας, και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα».

Το μνημόνιο ορίζει τη σύσταση Ομάδας Δράσης ως τον Οκτώβριο του 2015. Σε σχέση με την εντολή αυτής της ομάδας Δράσης δε, (ΦΕΚ, σελ 1031) αναφέρονται ο εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο ταμείο, με ιδιαίτερη προσοχή στην αποκόμιση αξίας από ακίνητα της Ελληνικής Δημοκρατίας περιλαμβανομένων εκείνων στην κατοχή της ΕΤΑΔ, τον εντοπισμό των κατάλληλων ρυθμίσεων διακυβέρνησης του νέου ταμείου, όπως και τον εντοπισμό του κατά πόσον υφιστάμενες οντότητες όπως το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ θα μπορούσαν να μεταρρυθμιστούν και να λειτουργούν χωριστά από το Ταμείο, να παύσουν να λειτουργούν μετά τη λήξη της εντολής τους ή να απορροφηθούν από το νέο ταμείο όπως και «την υποβολή πρότασης για τη μετάβαση στο νέο ταμείο, με σκοπό να εξασφαλιστεί η συνέχεια με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, περιλαμβανόμενης της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων εντός του προγράμματος μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων».

Σε αυτές τις παραγράφους δεν προβλέπεται κανένας αυτοματισμός στη μεταφορά της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο, ούτε καθίσταται δεδομένη η διακοπή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει εγκριθεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v