Προσκύνημα στην κορυφή του Αθω

Ενα ανθρώπινο καραβάνι που σκαρφαλώνει στις απότομες πλαγιές αγκομαχώντας. Μπροστά πηγαίνουν τα σύμβολα, η εικόνα της Παναγίας, ιερά σκεύη, ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός, και πίσω κουβάδες με ασβέστη, φτυάρια και τσάπες.

Προσκύνημα στην κορυφή του Αθω
Ενα ανθρώπινο καραβάνι που σκαρφαλώνει στις απότομες πλαγιές αγκομαχώντας. Μπροστά πηγαίνουν τα σύμβολα, η εικόνα της Παναγίας, ιερά σκεύη, ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός, και πίσω κουβάδες με ασβέστη, φτυάρια και τσάπες.

Οκτώ ώρες ανάβασης στον Αθω, το βουνό του Αγίου Ορους, ως την κορυφή, στα 2.033 μέτρα, εκεί όπου κρέμεται το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, μέχρι τη Μυτιλήνη και τον κόλπο της Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες που γιορτάζεται (6 Αυγούστου με το νέο/19 Αυγούστου με το παλιό ημερολόγιο) η Μεταμόρφωση του Σωτήρος με πανηγύρεις στις μονές Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος και στο εκκλησάκι στην κορυφή του Αθω.

Φέτος, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, δεν τελέστηκε λειτουργία στα 2.033 μέτρα. Ανεμοδαρμένο επί αιώνες, το μικρό εκκλησάκι, που ανήκει στη μονή Μεγίστης Λαύρας, τσακισμένο από τους κεραυνούς, ταλαιπωρημένο από τα χιόνια που για 6 μήνες τον χρόνο καλύπτουν την κορυφή, έχρηζε άμεσης και ριζικής ανακαίνισης. Ετσι φέτος αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Τα οικοδομικά υλικά μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό ελικόπτερο, τα υπόλοιπα ανεβαίνουν καθημερινά με μουλάρια, όπως και ο μοναχοί και οι εργάτες.

Χρειάζονται δύο ώρες από τον τελευταίο... σταθμό, τη μικρή μονή της Παναγίας, γνωστή και ως Κάθισμα της Παναγίας, στα 1.500 μέτρα του Αθω.
Εκεί τελέστηκε φέτος η αγρυπνία για την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και την Τετάρτη μικρή μερίδα προσκυνητών πήραν την πρωτοβουλία και ανέβηκαν ως την κορυφή.


Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Περίπου 300 άτομα ξεκίνησαν από τη Μεγίστη Λαύρα το πρωί της Τρίτης και στις 6 το απόγευμα έφτασαν στο Κάθισμα της Παναγίας, για το οποίο η παράδοση λέει ότι εκεί κάθισε και ξεκουράστηκε η Παναγία όταν έφτασε στον Αθω. Στην τράπεζα ξεκουράστηκαν για λίγη ώρα, δείπνησαν με ψάρι και ζυμαρικά και στη συνέχεια τελέστηκε η αγρυπνία που κράτησε όλο το βράδυ.

Την Τετάρτη το πρωί κάποιοι προσκυνητές, Ελληνες, Βούλγαροι και Ρώσοι, μαζί με μια ομάδα μοναχών, ανέβηκαν στην κορυφή. Αψήφησαν το κρύο (τη νύχτα αυτόν τον καιρό το θερμόμετρο δείχνει 5 βαθμούς Κελσίου), τον αέρα, την έλλειψη οξυγόνου λόγω του υψόμετρου. Για δύο ώρες έψελναν ύμνους προς την Παναγία. Οταν έφτασαν ψηλά, στα 2.033 μέτρα, κάθισαν στα κοφτερά βράχια, ήπιαν ρακί και προσκύνησαν τις εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου.

Το εκκλησάκι χτίστηκε επί Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ' και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1895. Για τους πιστούς η ανάβαση αποτελεί κρυφό τάμα: ανεβαίνουν εκεί για να βρεθούν πιο κοντά στον Θεό και να προσευχηθούν. Για τους μοναχούς είναι η «Αγία Κορυφή», ο «Αξονας του κόσμου», ο «στύλος διά του οποίου οι προσευχές τους ανεβαίνουν στον ουρανό».

Οσο οι προσκυνητές ανεβαίνουν με αργό βήμα το φιδίσιο μονοπάτι, οι μοναχοί ψάλλουν ύμνους στην Παναγία. Τους συνοδεύουν τα κουδούνια των μουλαριών που μεταφέρουν κάθε χρόνο τα ιερά σκεύη, τρόφιμα και εργαλεία για τη συντήρηση της εκκλησίας. Πρόκειται για πραγματική δοκιμασία, αλλά υπάρχουν πιστοί που κάθε χρόνο υποβάλλονται σε αυτήν.

Κι ενώ κάθε χρόνο περίπου 300-400 άτομα ανεβαίνουν στην κορυφή του Αθω, κυρίως νέοι και παιδιά, φέτος δεν ήταν παρά 50 προσκυνητές και 10 μοναχοί. Μάλιστα για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια δεν μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας, ούτε τον μεγάλο ξύλινο σταυρό, ούτε ιερά σκεύη, καθώς δεν τελέστηκε λειτουργία.

Αντίθετα, συνάντησαν εκεί εργάτες και μοναχούς, κατάκοπους από την πολύωρη εργασία σε υψηλό υψόμετρο. Οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, πριν μπει το φθινόπωρο, οπότε και θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία, ενώ αρχές Οκτωβρίου πέφτουν τα πρώτα χιόνια και καλύπτουν την κορυφή, αλλά και μεγάλο μέρος του δρόμου.

Εργασίες

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες ανακαίνισης της εκκλησίας πρέπει να έχουν τελειώσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τότε οι μοναχοί θα κλειδώσουν τον μικρό ναό, θα κατέβουν στη μονή Μεγίστης Λαύρας και θα επιστρέψουν τον επόμενο Αύγουστο για τον λαμπρό εορτασμό της γιορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Τα μουλάρια θα ξεχειμωνιάσουν στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, ενώ κατά μήκος της διαδρομής προς την κορυφή υπάρχουν 12 ερημίτες που μένουν σε σπηλιές και αποφεύγουν την επαφή με τον έξω κόσμο. Οσοι ανεβαίνουν στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος δεν τους ενοχλούν, κάποιοι μοναχοί ωστόσο αφήνουν έξω από τις σπηλιές ή κοντά σε αυτές τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v