Μεϊμαράκης: Είδα βαρύ κλίμα στο ΕΛΚ

Δυσπιστία, έλλειψη εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και βαρύ κλίμα συνάντησε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Μακριά από τη σενάρια για νέα κυβέρνηση μένει η ΝΔ.

  • Real.gr
Μεϊμαράκης: Είδα βαρύ κλίμα στο ΕΛΚ
Ένα ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα συνάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με τους ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων να εκφράζουν ανοιχτά τη δυσπιστία τους απέναντι όχι στην ελληνική κυβέρνηση αλλά στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Δυστυχώς φαίνεται πως το τοξικό πρόσωπο δεν ήταν ο Βαρουφάκης, αλλά πλέον είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός» έλεγε στο real.gr γαλάζιο στέλεχος, που έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες.

Το κλίμα αυτό ο κ. Μεϊμαράκης το εισέπραξε κυρίως στις συναντήσεις που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να επικρίνει τον Φρανσουά Ολάντ για τον «χαλαρό» τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της Ελλάδας.

Ο κ. Μεϊμαράκης και η γαλάζια αποστολή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΛΚ, επέστρεψε στην Αθήνα με μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις.

Στέλεχος της ΝΔ που ήταν στις επαφές του κ. Μεϊμαράκη με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τους άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, έλεγε στο real.gr πως «αυτή τη στιγμή όλοι περιμένουν μόνο μια στραβή ματιά από τον πρωθυπουργό για να μας πετάξουν έξω», ενώ αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία στη γαλάζια αποστολή είναι το γεγονός πως όλες οι συζητήσεις γίνονται πλέον ερήμην της Ελλάδας μεταξύ των εταίρων, χωρίς την ενεργό συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στη ΝΔ περιμένουν, πλέον, δραματικές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πως οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν με την ίδια ευκολία που ψήφισαν την εξουσιοδότηση για συμφωνία και όλα τα σκληρά μέτρα που περιέχονται στο κείμενο του Eurogroup.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Η αίσθηση που είχε ο κ. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση στο ΕΛΚ ήταν πως το Βερολίνο αλλά και οι άλλες χώρες που ελέγχονται από κεντροδεξιές δυνάμεις ζορίζονται πολιτικά από το εσωτερικό τους ακροατήριο για να δώσουν εύκολα και χωρίς κόπο μια «λευκή επιταγή» - άρα και χρήματα - προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Και μπορεί επισήμως η ΝΔ να ζητά στήριξη προς την Ελλάδα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ωστόσο, άπαντες στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και δηλώνουν απαισιόδοξοι για τις εξελίξεις.

«Προέχει η συμφωνία, οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, όλα τα άλλα έπονται» έλεγαν στο real.gr γαλάζιοι ευρωβουλευτές.

Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα: Κανείς στη ΝΔ δεν μπαίνει στην ουσία της συζήτησης. Ο κ. Μεϊμαράκης και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι «ο πρωθυπουργός έχει μεγάλη πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία» και ως εκ τούτου αποφεύγουν να μπουν στα σενάρια για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως λένε στη ΝΔ, έχει ήδη μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δικές του "κόκκινες γραμμές", ενώ στη Βουλή έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα του με τη χειραψία που ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα μετά από την ομιλία του.

«Καλώ τον πρωθυπουργό ή μάλλον του κάνω έκκληση, να σταματήσει πια το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι, να συμφωνήσει με τους εταίρους και να φέρει τη συμφωνία στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, να ζήσουν τα επόμενα χρόνια μέσα στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης μετά τη σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v