Η πρόταση της Ελλάδας για το χρέος

Τι προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές για τη ρήτρα ανάπτυξης, την ανταλλαγή ομολόγων και την επιμήκυνση της αποπληρωμής.

  • Real.gr
Η πρόταση της Ελλάδας για το χρέος
Το ελληνικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο κατέθεσε η ελληνική αποστολή την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των «θεσμών» στις Βρυξέλλες το περασμένο Σαββατοκύριακο, αποκάλυψε η Realnews.

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως κεντρική ιδέα ότι το ελληνικό χρέος, που σήμερα κυμαίνεται στο 175% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο. Προτείνει λοιπόν την αναδιάρθρωσή του μέσω της αναχρηματοδότησής του με νέα εργαλεία. Αυτά συνίστανται στην παράταση της διάρκειας των δανείων του πρώτου μνημονίου, τα οποία συνάφθηκαν στο πλαίσιο της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης από τους εταίρους τον Μάιο του 2010, ή ως εναλλακτική στην παράταση τη διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων αυτών με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Πέραν τούτου, προτείνει τη διαγραφή του 50% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το πρώτο σκέλος της ελληνικής πρότασης αφορά τα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τον Μάιο του 2010, της λεγόμενης Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (ΕΔΔ), που ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει η πρόταση, «η ΕΔΔ είναι εξόχως κατάλληλη για αναδιάρθρωση: Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, βασίζεται στο euribor 6μήνου και οι πιστωτές θα μπορούσαν να κλειδώσουν τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια σε πολύ μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής».

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα προτείνει ως «ιδανική» επιλογή τη μετατροπή των δανείων αυτών σε αέναο ομόλογο με επιτόκιο 2% ως 2,5%. Αέναο είναι ένα ομόλογο που δεν έχει καταληκτική ημερομηνία αποπληρωμής και συμφέρει την Ελλάδα γιατί δεν χρειάζεται αναχρηματοδότηση, ωστόσο συμφέρει και τους δανειστές λόγω του σχετικά υψηλού επιτοκίου.

Ωστόσο, η Αθήνα αντιλαμβάνεται πως η μετατροπή των δανείων δεν είναι απλή και προτείνει εναλλακτικά την επιμήκυνσή τους για 100 χρόνια. «Σε περίπτωση που η έκδοση ενός αέναου ομολόγου θα συναντούσε πολιτικές/νομικές δυσκολίες, εναλλακτικά θα μπορούσε να επιμηκυνθεί το χρέος της ΕΔΔ στα 100 έτη, με ελάχιστο κεφάλαιο πληρωτέο με τη λήξη του χρέους. Ακόμα και η πλήρης αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη, θα ελάφρυνε το χρέος της ΕΔΔ για την Ελλάδα χωρίς σημαντική ζημιά για τους πιστωτές».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v