Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στην «αυτοκρατορία» Ερντογάν

«Μπούμερανγκ» για τον Τούρκο πρόεδρο το όριο του 10%. Τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας. «Κρας τεστ» η εκλογή προέδρου της Βουλής.

Τέλος στην «αυτοκρατορία» Ερντογάν
«Μπούμερανγκ» φαίνεται ότι γύρισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το εξωφρενικά μεγάλο ποσοστό 10%, που χρειάζεται για την είσοδο στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Και αυτό διότι είναι το ίδιο ποσοστό που έδωσε τον «αέρα» των 80 εδρών στο φιλοκουρδικό κόμμα και «γκρέμισε» τα όνειρα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για αυτοδυναμία.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει χάσει και την... μιλιά του μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και το «χαστούκι» που δέχθηκε από το HDP. Η Hurriyet στην ιστοσελίδα της φιλοξενεί... χρονόμετρο το οποίο μετρά τις ώρες που έχει να κάνει δήλωση ο Ερντογάν. Μάλιστα, αναφέρει ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανιζόταν στην τηλεόραση περίπου τρεις φορές την ημέρα.

Πάντως, μετά την γνωστοποίηση των οδυνηρών για τον ίδιο αποτελεσμάτων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παρουσιάστηκε - με χαρακτηριστική καθυστέρηση - ενωτικός, απευθυνόμενος σε όλα τα εκλεγμένα κόμματα της εθνοσυνέλευσης: «Η λαϊκή βούληση είναι υπεράνω όλων. Πιστεύω ότι όλα τα κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές θα εκτιμήσουν με τρόπο υγιή και ρεαλιστικό την παρούσα εικόνα, η οποία δεν δίνει σε κανένα κόμμα τη δυνατότητα αυτοδυναμίας».

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι με αυτή του την τοποθέτηση ο Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Επομένως, το ερώτημα είναι με ποιο κόμμα θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση το AKP.

Φυσικά, το χειρότερο σενάριο είναι να «χτυπήσει» την πόρτα των ακροδεξιών, του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, το οποίο σε αυτές τις εκλογές αύξησε τα ποσοστά του. Στελέχη του MHP πάντως έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αφήσουν το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρωτιά του AKP, ενώ σε ανακοίνωση του Κρεμλίνο σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και τα εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί στα κοινά σχέδιά τους στον τομέα της ενέργειας.

Τα πιθανά σενάρια
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Από την στιγμή που «κλείδωσε» ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν θα έχει αυτοδυναμία στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τα σενάρια για πιθανές συνεργασίες «οργιάζουν». Προς το παρόν, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δίνουν περισσότερες πιθανότητες στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό το AKP. Οι διεργασίες φαίνεται ότι είναι ήδη πυρετώδεις, καθώς πληροφορίες από την γειτονική χώρα αναφέρουν ότι χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Ερντογάν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η οποία ωστόσο ματαιώθηκε και είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σήμερα. Πάντως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα δώσει ο Τούρκος πρόεδρος την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον πρόεδρο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το κουρδικό κόμμα HDP έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το AKP, οπότε όλα τα βλέμματα είναι «στραμμένα» στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) και στο κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα κόμματα είναι πως αυτό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ενώ αντίθετα οι ακροδεξιοί έχουν ανοικτά προκαλέσει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες.

Ήδη ο Κιλιτσντάρογλου έχει υπογραμμίσει πως το μήνυμα των εκλογών είναι η κυβέρνηση συνασπισμού. Το βέβαιο είναι ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες, βασικό θέμα θα είναι η μείωση του ποσοστού του 10%, το οποίο χρειάζεται για την είσοδο στην εθνοσυνέλευση.

«Κρας-τεστ» η εκλογή προέδρου της Βουλής

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι η εκλογή προέδρου της Βουλής αναμένεται να δείξει πολλά σχετικά με τις διαθέσεις των μικρότερων κομμάτων. Σε περίπτωση που το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης αλλά και το κουρδικό του Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο, τότε πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης θα οριστεί ο υποψήφιος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v