Τιμώντας τη συμμετοχή στους αγώνες των εθνών

Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, για τη σχέση της Λήμνου με το ANZAC.

  • Real.gr
Τιμώντας τη συμμετοχή στους αγώνες των εθνών
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης των πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης, που πραγματοποιήθηκαν στη Λήμνο την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Μνήμης Καλλίπολης Λήμνου, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστραλίας, διοργάνωσαν για την 100ή επέτειο της μάχης εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα «Η σύνδεση της Λήμνου με το ANZAC».

Το ANZAC, το στρατιωτικό εκστρατευτικό σώμα Αυστραλών και Νεοζηλανδών, επιχείρησε την απόβαση στα Δαρδανέλια, την 25η Απριλίου του 1915. Στη μνήμη των στρατιωτών που σκοτώθηκαν έχει καθιερωθεί ημέρα μνήμης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου και στις δύο χώρες.
 
Η πρώτη δύναμη του ANZAC με 3200 άνδρες έφτασε στη Λήμνο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 1915 και ακολούθησαν τον Αύγουστο και άλλοι. Μετά την αποτυχία της απόβασης, οι εναπομείναντες στρατιώτες μετακινήθηκαν στην Αίγυπτο. Οι τελευταίοι Αυστραλοί αποχώρησαν από τη Λήμνο στις αρχές του 1917.

Στην εκδήλωση μίλησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Οφείλουμε να τιμούμε τη συμμετοχή στους αγώνες των εθνών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τη συμμετοχή Αυστραλών και Νεοζηλανδών, μέσω του ελληνικού εδάφους, σε μια εκστρατεία.

Η συμμετοχή των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών στους ελληνικούς αγώνες συνεχίστηκε και μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, στη διάρκεια του Β' παγκόσμιου πολέμου. Η εξαιρετική αυτή συνεργασία μας συνεχίζεται και σήμερα μέσω των ομογενών».

O ιστορικός και γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Καλλίπολης Λήμνου, Jim Claven αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τους στενούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο λαών.

«Η εκστρατεία της Λήμνου έφερε τους Αυστραλούς στην Ελλάδα. Η μεταπολεμική μετανάστευση έφερε τους Έλληνες στην Αυστραλία να διεκδικούν μια νέα ζωή, στη χώρα των Αυστραλών στρατιωτών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η αλληλεπίδραση μεταξύ Αυστραλών και Ελλήνων, που σε μεγάλο βαθμό άρχισε στη Λήμνο, έχει ενισχυθεί με τα χρόνια και παίζει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των δύο λαών. Στην Αυστραλία, δρόμοι και περιοχές έχουν ονομαστεί Λήμνος και Μούδρος ως ένδειξη τιμής στον ρόλο του νησιού, στο ANZAC».

O πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Καλλίπολης Λήμνου, Λη Ταρλάμης, μιλώντας για το πλούσιο υλικό που έχουν συλλέξει, σημείωσε ότι «περιλαμβάνει φωτογραφίες ημερολόγια και επιστολές με τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα των νέων στρατιωτών, καθώς απολαμβάνουν στο νησί της Λήμνου κάποια ανακούφιση από τις καταστροφές του πολέμου» και τόνισε ότι θα παρουσιάσουν αυτό το αρχείο στην Αυστραλία και την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παραβρέθηκε και ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Τζον Γκρίφιν, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύ καλές και στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Επίσης, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με αρχειακό υλικό του Πολεμικού Μουσείου, ενώ στο φουαγιέ του μουσείου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών ντοκουμέντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v