«Ίασις» για πάνω από 50.000 επισκέπτες

Πόλος έλξης η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

  • Real.gr
«Ίασις» για πάνω από 50.000 επισκέπτες
Περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής, την έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, περιλαμβάνει περίπου 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στην Ρώμη.

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτίων που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο.

Η έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ., εξετάζοντας τη μετάβαση από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική.

Μεταξύ άλλων, απαντά σε ερωτήματα όπως το αν φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα, το πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας, τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν και πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα.

Η έκθεση χωρίζεται συνολικά σε τρεις ενότητες «Υγεία, Νόσος, Θεραπεία» και καλύπτει το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Στην είσοδο του Μουσείου ο επισκέπτης συναντά το αριστουργηματικό μαρμάρινο άγαλμα της Υγείας από το Μουσείο της Κω, το οποίο πλαισιώνεται από τον Ασκληπιό -εκπρόσωπο της θεουργικής ιατρικής- και τον Ιπποκράτη -εκπρόσωπο της επιστημονικής ιατρικής.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Οι πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες που αφορούν στην ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει ότι οι ασθένειες θεωρούνταν σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Για τον εξευμενισμό των θεών οι άνθρωποι κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες.

Ωστόσο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήδη από τα τέλη του 6ου αι. πΧ, η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια.

Η έκθεση αποτελεί το 2ο μέρος της τριλογίας των μεγάλων αρχαιολογικών εκθέσεων του ΜΚΤ που εστιάζουν σε θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και η οποία ξεκίνησε το 2009 με την έκθεση «Έρως», και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο με την έκθεση «Επέκεινα».

Την έκθεση -που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού- επιμελούνται ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης (διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης) και ο Γιώργος Τασούλας (επιμελητής αρχαιοτήτων ΜΚΤ).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v