Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ολάντ και Ντράγκι. Τι είπε ο πρωθυπουργός σε στενούς του συνεργάτες. Βαρουφάκης: "Η Ελλάδα θέλει τις μεταρρυθμίσεις". Τα μηνύματα από Κομισιόν και ΕΚΤ.

  • Real.gr
Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κυβέρνηση, ενόψει της αυριανής, κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός, το απόγευμα του Σαββάτου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε εποικοδομητική και σε καλό κλίμα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον οποίο τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ, που δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις.

Ο ίδιος επεσήμανε στον Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει  τη χώρα το ίδιο, ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Ακόμα, «κλείστηκε» άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ θα υπάρξει ραντεβού των ΥΠΟΙΚ και στην Αθήνα.

Τσίπρας: Περιμένουμε τις προτάσεις τους

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Ενδεικτικό των προθέσεων της ελληνικής πλευράς είναι η συνομιλία που είχε, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του, στη διάρκεια μίας από τις διαδοχικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών.

«Κάναμε προτάσεις. Περιμένουμε τις δικές τους. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε μία διαπραγμάτευση που είναι κυρίως πολιτική. Δεν ζητάμε, συζητάμε».

Εξάλλου, πηγές του Μαξίμου σημείωναν χθες ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θέλει τις μεταρρυθμίσεις

Με δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης του «think tank» στη Βενετία, ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα είναι ενταγμένες όμως σε ένα γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θετικό για όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε στη σημασία του τρόπου έγκρισης και εφαρμογής των προτάσεων και της διαδικασίας με την οποία αυτές θα κριθούν, ενώ δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έχει απαντήσει στην επιστολή που ο ίδιος του έχει στείλει.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανταποκρίνεται θετικά και επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου».

Πάντως, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε βέβαιος ότι τη Δευτέρα θα γίνουν αποδεκτές οι νέες προτάσεις του για τις επτά μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη φορολογία.

«Εσείς τι θα κάνετε εάν ένας κομήτης χτυπήσει τώρα τη Γη; Πώς θα αντιδράσετε;», απάντησε  χαρακτηριστικά, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα κάνει η Ελλάδα εάν η λίστα του δεν εγκριθεί από το Eurogroup.

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες από Γιούνκερ

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε «όλο τον κόσμο», στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ε.Ε., τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη ή σε κάποιο από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης, ότι η ανεργία είναι «στο υψηλότερο» επίπεδο κυρίως στους νέους.

Παράλληλα, απέκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ανεπανόρθωτη απώλεια για τη φήμη» του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ωστόσο, κάλεσε την Αθήνα να «σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Εάν η κυβέρνηση θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, πρέπει να αντισταθμίζει με την εξοικονόμηση ή πρόσθετα έσοδα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας δεν πρέπει να είναι κατ΄ανάγκην λιγότερο απαιτητικές αλλά θα πρέπει να είναι «περισσότερο πολιτικές».

«Δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ αποκλείει την έκδοση εντόκων μικρής διάρκειας

Δύο ημέρες μετά το αυστηρό μήνυμα Ντράγκι προς την Αθήνα, από την ΕΚΤ έκαναν σαφές ότι δεν θα εκδοθούν έντοκα γραμμάτια μικρής διαρκείας από την Ελλάδα, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με παράνομη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung»,το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ επεσήμανε ότι δεν θα επιτραπεί και η αύξηση της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας.

«Δεν θα παραβιάσουμε την συνθήκη μας για χάρη της Αθήνας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, όπως κάθε άλλη, να δεχθεί ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα που βασίζεται σε κανόνες. Το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v