«Δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου»

«Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μια νέα συμφωνία σε ένα ¨πρόγραμμα- γέφυρα¨ έως τον Ιούνιο» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. Οκτώ κολασμένες ημέρες με τους δανειστές. Στη Βιέννη σήμερα ο πρωθυπουργός.

  • Real.gr
«Δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου»
Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η Αθήνα, καθώς στις επόμενες οκτώ ημέρες θα κριθούν πάρα πολλά όσον αφορά στην επίτευξη ή όχι συμφωνίας με τους εταίρους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα τη Βιέννη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αυστριακό Καγκελάριο, ο οποίος αναμένεται να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο με το Βερολίνο.

Καθοριστική είναι η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, η συνεδρίαση του οποίου προσδιορίστηκε τη συγκεκριμένη ημέρα ώστε να δημιουργήσει το κλίμα (ή τις βάσεις συμφωνίας) ενόψει της συμμετοχής την επόμενη ημέρα του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο παρασκήνιο, μάλιστα, «ψήνεται» και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, αν και η Αθήνα διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται η ίδια να ζητήσει τέτοια συνάντηση. Χαρακτηριστικό της σημασίας της συνεδρίασης του Eurogroup της Τετάρτης είναι ότι θα συμμετάσχουν Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, ενώ οι εταίροι ζητούν οριστική συμφωνία το αργότερο στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός, με τις προγραμματικές δηλώσεις, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά σε κρίσιμα για τους εταίρους θέματα, όπως αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ διαβεβαιώνοντας πως θα εφαρμόσει πλήρως τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, απέφυγε να λάβει μέτρα με δημοσιονομικό κόστος εντός του πρώτου εξαμήνου, ως μια πρώτη κίνηση «καλής θέλησης» προς τους δανειστές. Στόχος, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι ένα μορατόριουμ όσο διάστημα απαιτείται για τυχόν «συμφωνία- πακέτο», με αποφυγή «μονομερών ενεργειών» και από τις δυο πλευρές- εξέλιξη, ωστόσο που δεν φαίνεται να δέχονται οι δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε από τη Βουλή ότι η κυβέρνησή του δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και ότι επιδιώκει μια νέα συμφωνία σε ένα «πρόγραμμα- γέφυρα» μέχρι και τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως:

• Ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας. Η λιτότητα όμως όχι.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
• Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής.

• Αυτό που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους είναι μια νέα συμφωνία σ’ ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» μέχρι και τον Ιούνιο. Ούτως ώστε να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων.

• Το νέο Συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης που θα αποτυπωθεί σε ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την Εθνική Ανασυγκρότηση, θα σέβεται τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε αιώνια ύφεση με προβλέψεις για παράλογα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας.

Εξουσιοδότηση Βαρουφάκη-Αντιδράσεις

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σε μια «δύσκολη» συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών το βράδυ του Σαββάτου, εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευτεί στο Eurogroup της Τετάρτης, χωρίς να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, «κόκκινες γραμμές» που αποκάλυψε χθες με το πρωτοσέλιδό της η Realnews. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν και στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, πλην, όμως, καλύφθηκαν από τις «κόκκινες γραμμές» του Αλ. Τσίπρα.

Η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «ιστορική υποχρέωση» της νέας κυβέρνησης τη διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων, γεγονός που - αν και δεν συνδέεται ευθέως με την απομείωση του χρέους - θα «βαρύνει» το κλίμα με το Βερολίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v