Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκάλυψη με ελληνική «σφραγίδα»

Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ και ομάδα ερευνητών υποστηρίζουν πως τα δύο ορειχάλκινα αγάλματα που εκτίθενται στο Μουσείο Φιτζγουίλιαμ είναι πιθανόν να ανήκουν στον Μιχαήλ Αγγελο!

  • Real.gr
Αποκάλυψη με ελληνική «σφραγίδα»
Ενας Ελληνας καθηγητής κρύβεται πίσω από μια ανακάλυψη η οποία αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει κορυφαίο σταθμό στα εικαστικά δρώμενα του αιώνα.

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ, Παύλος Ιωαννίδης και διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζουν πως τα δύο ορειχάλκινα αγάλματα που εκτίθενται στο Μουσείο Φιτζγουίλιαμ είναι πολύ πιθανόν να ανήκουν στον Μιχαήλ Αγγελο!

Πρόκειται για δύο έργα ύψους ενός μέτρου, τα οποία απεικονίζουν δύο γυμνούς άνδρες, έναν νεότερο και έναν μεγαλύτερο, να ιππεύουν πάνθηρες, έχοντας το ένα τους χέρι σηκωμένο ψηλά.

Τα συγκεκριμένα έργα είχαν αποδοθεί στον Μιχαήλ Αγγελο κατά τον 19ο αιώνα, αλλά μετέπειτα η συγκεκριμένη θεωρία αμφισβητήθηκε καθώς δεν έφεραν υπογραφή.



Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα συνδέθηκαν με τα ονόματα διαφόρων άλλων καλλιτεχνών. Το 2002 δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Σόθμπις, όπου και ο καθηγητής Παύλος Ιωαννίδης τα είδε για πρώτη φορά.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕίναι γνωστό πως ο Μιχαήλ Αγγελος είχε φιλοτεχνήσει, μεταξύ των άλλων μεγάλων αριστουργημάτων του, ορειχάλκινα αγάλματα, παρ' όλα αυτά μέχρι σήμερα θεωρούνταν βέβαιο πως κανένα από αυτά δεν είχε διασωθεί.

Αυτά μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, που ο Παύλος Ιωαννίδης συνδύασε τα συγκεκριμένα γλυπτά με ένα σκίτσο του 16ου αιώνα, αντίγραφο χαμένων προπλασμάτων του κορυφαίου καλλιτέχνη της Αναγέννησης που είχε σχεδιάσει ένας μαθητής του και φυλασσόταν σε μουσείο της Γαλλίας.

Τα κοινά στοιχεία που προέκυψαν απ' αυτήν τη σύγκριση -ειδικά στο ένα από τα δύο γλυπτά- ήταν πολλά και σημαντικά.

Ακολούθησε σύγκριση των δύο έργων με άλλα γλυπτά του Μιχαήλ Αγγελου και τα αποτελέσματα έδειξαν πως το ύφος και η ανατομία τους προσεγγίζουν δημιουργίες του καλλιτέχνη κατά την περίοδο 1500-1510.

Ετσι οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως τα δύο γλυπτά φιλοτεχνήθηκαν αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το σκίτσο

«Η απόδοση έργων στον Μιχαήλ Αγγελο είναι επικίνδυνη. Κάθε ένα-δυο χρόνια εμφανίζεται κάποιος με έναν νέο πίνακα ή γλυπτό το οποίο αποδίδεται σε εκείνον και κατά 99,9% οι ισχυρισμοί αυτοί αποδεικνύονται φανταστικοί», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ιωαννίδης, συμπληρώνοντας όμως πως ο ίδιος διαθέτει αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τα συγκεκριμένα γλυπτά με τον Μιχαήλ Αγγελο.

«Τα γλυπτά παραπέμπουν άμεσα στο ύφος που είχε υιοθετήσει ο Μιχαήλ Αγγελος κατά τον 16ο αιώνα και αντικατοπτρίζουν μια γνώση ανατομίας που μόνον εκείνος και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι κατείχαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Γι' αυτό και δεν υπάρχει κανένας άλλος που να μπορεί να αποτελεί εναλλακτικό υποψήφιο», αναφέρει με νόημα.

Τις εκτιμήσεις του Παύλου Ιωαννίδη και της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στηρίζουν και άλλοι επιστήμονες από διάφορα μέρη του κόσμου.

Οι τελικές απαντήσεις, ωστόσο, θα δοθούν την 6η Ιουλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί γι' αυτό τον σκοπό. Μέχρι τότε το κοινό μπορεί να θαυμάσει από κοντά τα δύο εντυπωσιακά γλυπτά στο Μουσείο Φιτζγουίλιαμ, όπου θα εκτίθενται μέχρι τον Αύγουστο.

«Τα δύο ορειχάλκινα γλυπτά είναι έργα τέχνης εξαιρετικά δυναμικά και συναρπαστικά και χρήζουν εκτενούς μελέτης. Ελπίζουμε πως το κοινό θα έρθει, θα τα εξετάσει και θα λάβει μέρος στη συζήτηση».
 
Αυτό δήλωσε σχετικά με τα γλυπτά η συντηρήτρια του Τμήματος Εφαρμοσμένων Τεχνών του Μουσείου, Βικτόρια Εϊβερι, συμπληρώνοντας πως «ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό να μπορείς να συμμετέχεις σε αυτό το κορυφαίο πρότζεκτ, στο οποίο έχουν εμπλακεί πολλοί ιστορικοί τέχνης από τη Βρετανία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v