Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς Παπανδρέου μετά από 92 χρόνια

Μετά από σχεδόν ένα αιώνα μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της χώρας δεν θα εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο. Η αρχή έγινε το 1923 με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

  • Real.gr
Χωρίς Παπανδρέου μετά από 92 χρόνια
Η οικογένεια Παπανδρέου, που ανέδειξε σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα τρεις πρωθυπουργούς, στην βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα εκπροσωπείται.

Πρόκειται για μια από τις ειδήσεις της εκλογικής μάχης και όμως είναι γεγονός. Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν έφτασε στο πολυπόθητο ποσοστό του 3% που είναι το κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή τερματίζοντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυναστείες στην Ελλάδα.

Η πολιτική σταδιοδρομία της οικογένενειας Παπανδρέου ξεκίνησε το 1923, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πατέρας του Ανδρέα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ο «γέρος της Δημοκρατίας» στις δεκαετίες που πέρασαν αναδείχθηκε σε μια από τις σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, όντας ο πρώτος πρωθυπουργός, μετά την απελευθέρωση, αυτός που ύψωσε την ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης μετά τη φυγή των Γερμανών. Το 1963, μετά τον «ανένδοτο» κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Ένωση Κέντρου σχηματίζουν κυβέρνηση, που θα πέσει μετά την αποστασία του 1965.

Την πολιτική «δυναστεία» συνεχίζει ο γιος του Ανδρέας Παπανδρέου που μετά τη μεταπολίτευση ιδρύει το ΠΑΣΟΚ. Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου έρχεται στην εξουσία με σύνθημα την «Αλλαγή» και παραμένει στην πρωθυπουργία μέχρι το 1989. Το 1993 μετά από τη νίκη απέναντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αναδεικνύεται και πάλι πρωθυπουργός, μέχρι να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 1996, μετά από την ασθένεια του και τη νοσηλεία στο Ωνάσειο.

Τον Ιούνιο του 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου «φεύγει» από τη ζωή. Συνεχιστής της πολιτικής «δυναστείας» αναδεικνύεται ο γιός του Γιώργος.

Πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980 ανεβαίνει στην κομματική επετειρίδα και τον Φεβρουάριο του 2004 παίρνει το «δαχτυλίδι της εξουσίας» από τη βάση του κόμματος. Παραμένει στην αντιπολίτευση μέχρι το 2009, όταν κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 44%. Ακολουθεί το πρώτο μνημόνιο, οι τριβές με τους εταίρους και η απόφαση για το δημοψήφισμα που τον εκπαραθυρώνουν από την πρωθυπουργία και στη συνέχεια από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνει τον δικό του ιστορικό κύκλο στο «Κίνημα» που ίδρυσε ο πατέρας του και επιλέγει να ιδρύσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Στις εκλογές της 25ης ο Γιώργος Παπανδρέου αποτυγχάνει να μπει στη Βουλή. Ο καιρός θα δείξει αν η δυναστεία Παπανδρέου θα περάσει στη λήθη της ιστορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v