Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ιστορίες του Βόλου από το 1840

Το πρώτο πανελλαδικά Μουσείο Πόλης, με εικόνες, μνήμες και μαρτυρίες από το 1840 μέχρι σήμερα, άνοιξε στον Βόλο.

Οι ιστορίες του Βόλου από το 1840
Το πρώτο πανελλαδικά Μουσείο Πόλης, με εικόνες, μνήμες και μαρτυρίες από το 1840 μέχρι σήμερα, άνοιξε στον Βόλο.

Στόχος του να παρουσιάσει τις ιστορίες των ανθρώπων μιας πόλης που από προάστιο εμπόρων μετασχηματίστηκε σε σημαντική βιομηχανική μεγαλούπολη και δυναμικό λιμάνι.

Στα περίπου 800 τ.μ. της παλιάς καπναποθήκης Παπάντου, ένα βιομηχανικό κτίριο του Μεσοπολέμου, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920, παρουσιάζεται η ιστορία του Βόλου και των ανθρώπων του, μέσα από 360 φωτογραφίες, 120 αντικείμενα και 75 μαρτυρίες (200 λεπτά οπτικοακουστικού υλικού).

«Είναι το πρώτο και μοναδικό ως αυτήν τη στιγμή σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να γίνει ένας χώρος όπου θα εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης μαζί με τα υλικά τεκμήρια της δραστηριότητάς τους. Επιδιώκει να γίνει μουσείο για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους της πόλης, προσβλέποντας στη συγκρότηση του κοινού παρόντος, αλλά και σε δημιουργικές διεξόδους για το μέλλον», δήλωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου, Αίγλη Δημόγλου.

Το έργο φέρει την υπογραφή τριών δημάρχων, καθώς το οραματίστηκε και το ξεκίνησε ο Κυριάκος Μήτρου, το συνέχισε ο Αλέκος Βούλγαρης και το ολοκλήρωσε κατασκευαστικά ο Πάνος Σκοτινιώτης.

Στο διώροφο κτίριο φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο «Βόλος-Νέα Ιωνία: Τόσο μακριά, τόσο κοντά», με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του προσφυγικού συνοικισμού της Νέας Ιωνίας, στις 28 Δεκεμβρίου 1924. Κεντρικό της θέμα είναι οι διαδρομές διαφορετικών ανθρώπων που συναντήθηκαν και συμβίωσαν σε έναν κοινό τόπο.

Η έκθεση ξεκινά με εικόνες από τον «Αστικό Χώρο», τον οποίο αντίκρισαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες όταν έφτασαν το 1922 στην πόλη του Βόλου και εκείνον που οι ίδιοι δημιούργησαν ύστερα από χρόνια εργασίας στη νέα πατρίδα. Παράλληλα, αναπτύσσεται σε επτά ακόμη ενότητες, «Εργασία», «Κατοικία», «Ενδυμασία», «Ανθρωποι», «Διασκέδαση», «Ποδόσφαιρο», «Περίοδοι Κρίσης».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Υστερα από πολυετή έρευνα, οι υπεύθυνοι του μουσείου συγκέντρωσαν σπάνιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, αντικείμενα, μαρτυρίες, και το τοποθέτησαν με σειρά έτσι ώστε να δείχνει την ίδρυση και την εξέλιξη της πόλης.
 
«Το μουσείο αυτό δείχνει την ιστορία της πόλης και η ιστορία της πόλης δεν είναι τίποτα άλλο από την ιστορία των κατοίκων της», σημειώνει η κ. Δημόγλου.

Η ενότητα «Ποδόσφαιρο»

Είναι χαρακτηριστικό πως η ιστορία ξεκινά από το 1840 και το 1922 όταν η νέα πόλη, ως προάστιο εμπόρων αρχικά, μετασχηματίζεται με την εγκατάσταση 13.000 προσφύγων σε σημαντική βιομηχανική πόλη.

Την περίοδο 1924-1947 ο συνοικισμός των Μικρασιατών προσφύγων εξελίσσεται στον οργανωμένο δήμο της Νέας Ιωνίας με δική του επαγγελματική και κοινωνική ζωή, ενώ το 2010 -μετά 63 χρόνια- ο Βόλος και η Νέα Ιωνία είναι και πάλι ενιαίος δήμος.

Και εάν στις πρώτες δεκαετίες της συγκατοίκησης κυριαρχούν οι διακρίσεις ανάμεσα σε «πρόσφυγες» και «ντόπιους», ανάμεσα στους «πάνω» και τους «κάτω» από το ποτάμι, στο πέρασμα του χρόνου τα στερεότυπα αυτά αμβλύνονται.

Σημαντικό κομμάτι της έκθεσης καλύπτει η ενότητα «Ποδόσφαιρο», αγαπημένη ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, που αναδεικνύει τις διαφορές προσφύγων και ντόπιων, όπως αυτές επιβιώνουν στην παραδοσιακή αντιπαλότητα των δύο μεγάλων τοπικών ομάδων, της Νίκης και του Ολυμπιακού.

Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί η περιοδική έκθεση «Το λιθογραφείο Ματσάγγου», που έχει αναφορά το καπνεργοστάσιο των αδελφών Ματσάγγου, μια εμβληματική βιομηχανία του Βόλου και χώρο εργασίας χιλιάδων Μικρασιατών προσφύγων.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα του λιθογραφείου Ματσάγγου -καθώς το εργοστάσιο αγόρασε το 1939 τις εγκαταστάσεις του λιθογραφείου Τράστα-, όπως αφίσες, μακέτες από πακέτα και διαφημίσεις και χαρτί περιτυλίγματος τσιγάρων της Καπνοβιομηχανίας Αδελφών Ματσάγγου. Πρόκειται για σπάνια συλλογή με πολλά ανεκτέλεστα σχέδια ή πακέτα που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ και είναι η πρώτη συλλογή που απέκτησε για το Μουσείο Πόλης, το 1994 από τον Κώστα Αβτζή, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v