Σχέδιο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από τη Συρία

Τι ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη.

  • Real.gr
Σχέδιο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από τη Συρία
Να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φιλοξενίας των ανθρώπων που βρέθηκαν στην Ελλάδα, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία λόγω πολέμου, καλεί ο Συνήγορος του Πολίτη την Πολιτεία.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, που να απαντά με συγκεκριμένο και λειτουργικό τρόπο στα απτά προβλήματα των ανθρώπων, των οποίων η ζωή και η ασφάλεια απειλούνται στην πατρίδα τους.

Ο Συνήγορος αναγνωρίζει ως ένα θετικό πρώτο βήμα τη χορήγηση αναβολής απομάκρυνσης από το ελληνικό έδαφος από τις αστυνομικές Αρχές, ωστόσο, τονίζει ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στο σύνολό του. Προσθέτει ότι για την παροχή ζωτικών μέσων επιβίωσης (στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική μέριμνα) πρέπει να συντονιστεί άμεσα η κεντρική διοίκηση με την αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν:

- Τα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δοθεί από την κυβέρνηση προτεραιότητα στις δομές φιλοξενίας από τις δράσεις του ευρωπαϊκού ταμείου Ασύλου- Μετανάστευσης- Ένταξης.

- Η Οδηγία 2001/55/ΕΚ «σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και τα μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κρατών μελών, όσον αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής αυτών των ατόμων».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ταυτόχρονα, για την αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας και των μέτρων έμπρακτης αλληλεγγύης των κρατών μελών της Ένωσης χρειάζεται εξειδίκευση μέτρων από τη χώρα μας, σε σχέδιο που να δίνει λύσεις σε απτά προβλήματα φιλοξενίας και τελικά επιβίωσης των Σύρων πολιτών που κατέφυγαν στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει την ανάγκη να αναθεωρηθεί και να αποσαφηνιστεί το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου, ιδίως στη λογική της κατανομής σε όλα τα κράτη μέλη των ατόμων που χρήζουν προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v