Με πηγή έμπνευσης τη Μελίνα

Δεκαπέντε καλλιτέχνες αυτοσχεδιάζουν παίζοντας με τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει μοναδικά η Μερκούρη!

  • Real.gr
Με πηγή έμπνευσης τη Μελίνα
Στο εξώφυλλο η Μελίνα φορά μια μαρινιέρα, πατάει με τα αθλητικά της στις μύτες και σε κοιτά στα μάτια χαμογελαστή.

Εχει τη γνώριμη έξω καρδιά διάθεση, δείχνει λίγο σαν να χορεύει και λίγο σαν να σε προσκαλεί να ανοίξεις το cd όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ανοίγοντας τον δίσκο, όμως, αντιλαμβάνεσαι πως δεν είναι μόνο η Μελίνα Μερκούρη που είχε τη διάθεση να παίξει με την εικόνα της.
 
Δεκατέσσερα βαρβάτα ονόματα από την αφρόκρεμα της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής κι ένας Γάλλος πολύ οικείος στο ελληνικό κοινό (Kid Loco) συμπληρώνουν τη λίστα με τους καλλιτέχνες που «έπαιξαν» με το γνωστό κι άγνωστο παρελθόν της Μελίνας.

Ετοίμασαν, λοιπόν, ένα άλμπουμ με διασκευές και remixes που έχει τίτλο «Playing with Melina» (Πειράζοντας τη Μελίνα) και το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.



Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Τραγούδια αγαπημένα, μνήμες, γνώριμοι ρυθμοί, σκόρπια λόγια, αναμνήσεις, συνεντεύξεις της ίδιας αλλά και ανθρώπων από το περιβάλλον της έγιναν πηγή έμπνευσης για τους Papercut, τους Mikro, τις Marsheaux, τον K. Βήτα, τον Nτέιβιντ, την Οlga Kouklaki, τους (pH)2, Φανταστικούς Ηχους, Nikonn, Niadoka, τον Serafim Tsotsonis, τον Cayetano, τον Monsieur Minimal.

Τα περισσότερα κομμάτια αποτελούν διασκευές από τους παραπάνω, υπάρχουν όμως και τρία που φτιάχτηκαν από την αρχή δανειζόμενα κουβέντες, λούπες ακόμα και κουβέντες από ρόλους της Μελίνας.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα άλμπουμ που κυλοφόρησε με την υποστήριξη του Pepper, φτιαγμένο με γνήσια αγάπη, χωρίς διάθεση για κοινότoπα «μνημόσυνα», φολκλόρ αναφορές ή προχειρότητα (στοιχεία που δυστυχώς πολύ συχνά καπελώνουν τις απόπειρες των μουσικών να ξαναπειράξουν πράγματα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας).

Το κομμάτι που πρώτο βάλθηκε να μας πείσει για τις ξεχωριστές διαθέσεις όσων λαμβάνουν μέρος στη συλλογή ήταν οι Papercut που ανέλαβαν το τραγούδι-σύμβολο «Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι».

Φτιαγμένο έτσι που η φωνή της Μελίνας να εναλλάσσεται με τα σκρατς πάνω στο μπουζούκι, το κομμάτι χτυπά αμέσως τις πιο ευαίσθητες χορδές μας.
 
Οι Papercut «υπογράμμισαν» το λαϊκό όργανο, άφησαν τη βαθιά φωνή της Μελίνας να τραγουδά «Μα τώρα πνίγεις τη χαρά στο δάκρυ/ δεν βρίσκω άκρη, δεν βρίσκω γιατρειά» και πρόσθεσαν για χαριστική βολή τη φράση της «Αν νομίζεις ότι αυτό που κάνω δεν με πονάει, γελιέσαι»...




Εξίσου απολαυστικά νοσταλγικό αλλά με ‘60s διαθέσεις και το έτερο κομμάτι που ανέλαβε τις συστάσεις: το «Να με θυμάσαι» του Σταύρου Ξαρχάκου που οι Mikro το έκαναν να λάμψει.

Την ίδια στιγμή ο Monsieur Minimal, με τη γνωστή του τρυφερότητα, φτιάχνει ένα τραγούδι με τίτλο «Melina Mercouri», στο οποίο ακούγονται σκόρπιες κουβέντες, ενώ ο Nτέιβιντ δίνει μια απόκοσμη διάθεση στο σπάνιο τραγούδι «Love Love Love», το οποίο ερμήνευσε η 46χρονη τότε Μελίνα στο μιούζικαλ «Illya darling».

Είχε κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ στις 11 Απριλίου 1967 και επρόκειτο για τη θεατρική μεταφορά της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή», σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, στίχους Joe Darion. Από την ίδια παράσταση επελέγη και το γνωστότερο «Τανγκό της Μήδειας» (Medea Tango), το οποίο πείραξαν οι Stavento.

Εξοχο, τέλος, και το «La Fumee Des Cigarettes» (δηλαδή το «Οταν συμβεί στα πέριξ») δένει τη νωχελικότητά του με την παριζιάνικη διάθεση του Kid Loco.
Πολύ κοντά στην εξωστρέφεια της Μελίνας είναι και το «The Calling», επίσης φτιαγμένο ειδικά για τη συλλογή από το γκρουπ Fantastikoi Hxoi, που οποίοι χρησιμοποίησε γνώριμες φράσεις της -με πιο γνωστή το «Je suis Grecque» (Είμαι Ελληνίδα), την απάντησή της σε έλεγχο διαβατηρίων όταν τη ρώτησαν αν έχει κάτι να δηλώσει- και τις έμπλεξαν με λούπες.

Το «Playing with Melina» κυκλοφόρησε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» στις 10 Νοεμβρίου σε cd, βινύλιο, digital και ειδική περιορισμένη έκδοση με φωτογραφικό άλμπουμ και αφίσα.

Eνώ ο αγγλικός και γαλλικός τίτλος που έχει ήδη σχεδιαστεί στο εξώφυλλο του άλμπουμ επιβεβαιώνει την αρχική υπόνοια: πράγματι ο δίσκος θα επιχειρήσει να κάνει το δικό του ταξίδι στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v