«Ετοιμο» τον Ιούνιο του 2015 το Ρωμαϊκό Ωδείο

Σπιθαμή προς σπιθαμή αποκαλύπτονται τα εδώλια του άνω κοίλου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της αρχαίας Νικόπολης, κοντά στην Πρέβεζα.

  • Real.gr
«Ετοιμο» τον Ιούνιο του 2015 το Ρωμαϊκό Ωδείο
Σπιθαμή προς σπιθαμή αποκαλύπτονται τα εδώλια του άνω κοίλου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της αρχαίας Νικόπολης, κοντά στην Πρέβεζα.

Οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ρωμαϊκού Ωδείου προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, στόχος είναι «η δομική αποκατάσταση του μνημείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να αποδοθεί στο κοινό ένα σημαντικό μνημείο θέασης, εύκολα αναγνώσιμο και άκρως εντυπωσιακό».

Διάκοσμος

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύπτονται σταδιακά τμήματα της καταπεσμένης ανωδομής που διασώζουν αξιόλογο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, όπως μαρμάρινα γείσα, κορινθιακά επίκρανα και σπαράγματα ορθομαρμάρωσης, ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα σημαντικό δημόσιο οικοδόμημα της ρωμαϊκής πόλης με πρόθεση πολυτελούς διακόσμησης.

Τον εντυπωσιακό διάκοσμο μαρτυρά επίσης το διατηρούμενο μαρμαροθέτημα (opus sectile) που κοσμεί την ορχήστρα, το οποίο μετά τον καθαρισμό του αποκάλυψε τα ζωηρά χρώματα των μαρμάρινων πλακών.

Το ρωμαϊκό ωδείο, από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Νικόπολης, αποτελεί πραγματικό αρχιτεκτονικό έργο τέχνης, δημιούργημα κάποιου άγνωστου, αλλά σπουδαίου αρχιτέκτονα. 
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η πορεία των εργασιών αποκατάστασης

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη δυτική πλευρά του παλαιοχριστιανικού τείχους, δίπλα ακριβώς από την ρωμαϊκή αγορά (forum). Σε αυτό πραγματοποιούνταν ομιλίες, φιλολογικοί και μουσικοί αγώνες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, θρησκευτικών αγώνων που τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα.
 
Το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου πιθανόν λειτουργούσε και ως βουλευτήριο, καθώς γειτνίαζε με την αγορά.

Κατασκευάστηκε στα χρόνια του Αυγούστου (αρχές 1ου αι. μ.Χ.) και δέχθηκε διάφορες επισκευές και μετατροπές στο τέλος του 2ου - αρχές 3ου αι. μ.Χ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v